Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Είμαστε όλοι εναερίτες;



  Στα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της εβδομάδας που πέρασε συγκαταλέγονται ο 20χρονος Αφγανός και ο 27χρονος συμπατριώτης του που ομολόγησαν ότι αυτοί, μαζί με έναν Πακιστανό, δολοφόνησαν τον 44χρονο Μανώλη Καντάρη στην καρδιά της Αθήνας. Δυο αράδες κατέλαβαν στα ΜΜΕ τα 8χρονα δίδυμα αγοράκια από το Αφγανιστάν, που θαλασσοπνίγηκαν τα χαράματα της Τετάρτης, 15 μέτρα από την ακτή της Πρέβεζας. Λίγες αράδες παραπάνω γράφτηκαν για το βαρύ τραυματισμό ενός 30χρονου, άγνωστων μέχρι στιγμής λοιπών στοιχείων, που έπαθε ηλεκτροπληξία ενώ ήταν σκαρφαλωμένος σε πυλώνα της ΔΕΗ στην Κρήτη. Ο «άτυχος» εργάτης φέρει εγκαύματα στο 55% του σώματός του, το μυικό του σύστημα καταστράφηκε ενώ κινδυνεύουν ζωτικά του όργανα.





ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ 


Διαβάσαμε ότι ο 30χρονος εργαζόταν σαν εναεαρίτης, ενώ είχε προσληφθεί ως οδηγός, τη στιγμή που για να χαρακτηριστεί κάποιος εργατοτεχνίτης χρειάζονται πολλές ώρες μαθητείας. Δεν ήταν ένας από τους «κοπρίτες» ή τους «προνομιούχους» υπαλλήλους της ΔΕΗ αλλά εργαζόταν «για» τη ΔΕΗ μέσω εργολάβου.

Άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα του «λιγότερου κράτους» που ευαγγελίζονται κυβέρνηση και νεοφιλελεύθεροι. Λιγότερη προστασία στο χώρο εργασίας, λιγότερες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (δεν βρέθηκε θέση γι’ αυτόν στο δημόσιο νοσοκομείο του Ηρακλείου), ανυπαρξία ΜΕΘ Εγκαυμάτων σε ολόκληρη την Κρήτη, όμως οι εργαζόμενοι –και αυτοί που αναζητούν εργασία- πρέπει να είναι περισσότερο ευέλικτοι, περισσότερο αναλώσιμοι. Πρέπει να καίγονται και να απολύονται ευκολότερα.

Παραμονές Χριστουγέννων του 2010 σκοτώθηκε από πτώση ο 44χρονος Εμάντ Αζίζ, ενώ καθάριζε τα τζάμια ενός κτιρίου του υπουργείου Εργασίας. Εργαζόταν και αυτός σε εργολαβικό συνεργείο, όπως ο 30χρονος της ΔΕΗ. Κανείς όμως δεν τον θυμάται με το όνομά του ή με την ηλικία του: Είναι απλώς «ο Αιγύπτιος». Στον αέρα δούλευε ο Κρητικός, στον αέρα και ο Αιγύπτιος, στον αέρα βρίσκονται και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

«Πόσο φτηνή είναι η ανθρώπινη ζωή!» είπαν πολλοί σαν έμαθαν ότι οι δύο Αφγανοί είχαν πουλήσει 120 ευρώ στο Μοναστηράκι τη βιντεοκάμερα του θύματός τους. Φτηνή όμως αποδείχτηκε η ζωή και η εργασία του 44χρονου Αιγύπτιου, αλλά και του 30χρονου Κρητικού, ακόμα πιο φτηνή η ζωή των δύο 8χρονων που έχουν μόνο ηλικία και όχι όνομα.