Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κυριολεξίες

Του Θανάση Σκαμνάκη

Στο προηγούμενο σημείωμα έκανα λόγο για τους συμβολισμούς. Σήμερα λέω να μιλήσω για τις κυριολεξίες, δηλαδή για το πώς οι λέξεις (και με μια διασταλτική ερμηνεία και οι πράξεις) αποδίδουν με ακρίβεια το νόημα των πραγμάτων.


Ας ξεκινήσουμε από πλανητικό επίπεδο. Ο Μπαράκ Ομπάμα γιόρτασε την 6η Ιουλίου, ημέρα της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, με επίσκεψη σε μονάδες του αμερικανικού στρατού που πολέμησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η πράξη δεν αποτελεί συμβολισμό, είναι κυριολεξία: H ανεξαρτησία των ΗΠΑ ταυτίζεται με την υποταγή των άλλων. Είναι κυριολεξία η δήλωση του επικεφαλής του Γιουρογκούπ Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ περί «απώλειας της εθνικής κυριαρχίας» της Ελλάδας, όπως επιβεβαιώνουν και τα γεγονότα σχετικά με τον απόπλου των πλοίων για τη Γάζα και κυριολεκτικώς επαναλαμβάνει η αμερικανίδα ακτιβίστρια Αν Ράιτ, πρώην συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού: «H συνεργασία των ΗΠΑ με τις ισραηλινές και ελληνικές αρχές έγινε φανερή όταν το Λιμενικό έστρεψε τα όπλα εναντίον μας. Μας σημάδευαν Έλληνες σαν να ήταν ισραηλινοί κομάντο… Αυτά συμβαίνουν όταν μια χώρα χάνει την εθνική κυριαρχία της». Αλλά δεν είναι κυριολεξία όταν ο θλιβερός λογάς της κυβέρνησης και νυν υπουργός των Οικονομικών, απαντά σχετικά με τις δηλώσεις Γιουνκέρ με τον τρόπο που ξέρει, δηλ. χωρίς να λέει τίποτα, γλωσσικές μπουρμπουλήθρες.

Κυριολεκτεί ο υπουργός της βίας επί του πολίτη Χρήστος Παπουτσής (γνωστός για τις α-κυριολεξίες του από την εποχή του «Σάμινα») όταν δηλώνει πως «η βία γεννάει βία» (αν και φυσικά δεν λέει από πού ξεκινά η βία). Απλώς περιορίζεται να α-κυριολεκτεί λέγοντας πως «οι κατασταλτικοί μηχανισμοί υποχρεώνονται να δράσουν». Κι αν κυριολεκτεί πως «εγώ δεν ακούγομαι όταν επιχειρεί η αστυνομία, εκείνη σχεδιάζει, εκείνη εκτελεί το σχέδιο και εκείνη δρα», μήπως μας παραπέμπει όχι σε μιαν απόσειση ευθυνών αλλά σε ένα εφιαλτικό σενάριο;

Τέλος κυριολεκτεί ο πρωθυπουργίσκος όταν μιλά για εκτροπές. Τα γεγονότα και οι πράξεις του το επιβεβαιώνουν.

Και μια που μιλάμε για κυριολεξίες, ο Γιωργάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός με τα όσα λέει. Εμ δεν ξέρει τη γλώσσα, εμ δεν ξέρει, κι ούτε έχει καμιά διάθεση να μάθει, την ελληνική πραγματικότητα και τον ελληνικό λαό, ας μην ξεστομίζει λοιπόν κουβέντες που μπορεί κάποια φορά να εκληφθούν ως κυριολεξία, όπως εκείνο το «αν αποτύχουμε θα μας πάρουν με τις πέτρες», που είπε πέρσι κατά την έναρξη του Mνημονίου!