Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Να αποκρούσουμε την τρομοκρατία της χρεοκοπίας



Ο δημόσιος έλεγχος του χρέους, καταλύτης για την ανάπτυξη κοινωνικού κινήματος

  

Η φιλοξενία που μου προσφέρει σήμερα το «Πριν» είναι καταρχήν σημαντική και παράλληλα στο μυαλό μου έχει μία πολυεπίπεδη σημασία. Πυρήνας αυτής της σκέψης μου είναι το γεγονός ότι μπορεί να έχουμε μια διαφορετική αντίληψη ή κοσμοθεωρία για το πώς θα ανατραπεί αυτό το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα καταλήγουμε σε μια κοινή διαπίστωση, αυτή που έκανε και ο Θ. Αγγελόπουλος, ότι τελικά αυτός ο κόσμος είναι πολύ κακός για να είναι οριστικός. Με την έννοια αυτή το σημερινό βήμα, είναι βήμα μιας κοινής διαπίστωσης, αλλά και η απαρχή μιας ζύμωσης τόσο σε ιδεολογικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

της Σοφίας Σακοράφα*

Άρνηση διαγραφή του χρέους

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΔΝΤ 

Οξύνεται η καπιταλιστική κρίση, σε περιδίνηση η ευρωζώνη
Μεγάλο ζητούμενο η συγκέντρωση όλων των ρυακιών διαμαρτυρίας σ’ ένα μεγάλο εξεγερσιακό ποτάμι, που θα πνίξει τη σημερινή κυβέρνηση των υπηρετών του κεφαλαίου και θ’ αναβαθμίσει την παρουσία του μαζικού κινήματος. Για ν’ ανοίξει η δυνατότητα μιας συνολικότερης ανατροπής της καπιταλιστικής επίθεσης και ανίχνευσης του δρόμου προς την αντικαπιταλιστική επανάσταση και τον κομμουνισμό του 21ου αιώνα.
Η στόχευση για ν’ ανοίξουν τα βιβλία του χρέους μόνο συνδεόμενη με την άρνηση του χρέους μπορεί να έχει αποτελέσματα στη λαϊκή συνείδηση



ΤΑΣΟΣ ΚΑΤΙΝΤΣΑΡΟΣ

Με νέα λιτότητα ξορκίζουν την βέβαιη αναδιάρθρωση

 Νέα αντιλαϊκά μέτρα  τον Φεβρουάριο προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος




Την διαβεβαίωσή του στους «ιδιώτες επενδυτές», το κεφάλαιο δηλαδή και μάλιστα τα πιο παρασιτικά και κερδοσκοπικά τμήματά του, ότι δεν κινδυνεύουν οι επενδύσεις τους από μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους έδωσε από το Παρίσι ο Γιωργάκης όπου έφθασε για τουρισμό και ψώνια κυρίως μετά από μια σύντομη παραμονή του στην Αθήνα και πριν μεταβεί στην Τουρκία. Η ανταπόκριση από τη γαλλική πρωτεύουσα που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Wall Street Journal δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το ποιους σπεύδει να καθησυχάσει ο Παπανδρέου και την εύνοια τίνων επιζητά τρέχοντας από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επεδίωξε να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, λέγοντας την Πέμπτη ότι η χώρα δεν είναι σε συνομιλίες για αναδιάρθρωση του κυβερνητικού χρέους που κρατείται από ιδιώτες ομολογιούχους και ότι θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων αυτό το χρόνο, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σε συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι το πρόγραμμα αυστηρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και λιτότητας της Ελλάδας – όπως ζητήθηκε από τους διεθνείς δανειστές της – θα διασφαλίσει ότι η Αθήνα μπορεί να αποπληρώσει τους ιδιώτες πιστωτές της».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ 

Πίσω από τις κάμερες





Διαπλοκή µε άλλο τρόπο για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, χειρότερο καθεστώς εργασίας για τους εργαζόµενους στα Μέσα. Η κυβέρνηση προχωράει εντός του µήνα στην κατάθεση στο υπουργικό συµβούλιο ενός πολυνοµοσχεδίου, µε δύο βασικούς άξονες. Την επιχείρηση µετάβασης των σταθµών στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση –πεδίο στο οποίο τα κανάλια των ιδιοκτητών εξαιτίας του νοµικού καθεστώτος της ΝΔ έχουν ένα τροµερό πλεονέκτηµα– και τη ρύθµιση επιµέρους, αλλά σοβαρών ζητηµάτων για τους όρους εργασίας στα Μέσα. Στο πρώτο σκέλος, η κυβέρνηση δηλώνει πως θέλει να επιβάλει κάποιους κανόνες έτσι ώστε να τηρηθεί η υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ολοκλήρωση της µετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση ως το 2011.


Θέμα: Εφιάλτης ανατιμήσεων στις συγκοινωνίες

«Χαράµατα µε το πρώτο λεωφορείο, φεύγω για τη δουλειά, δύο φιλιά και πες µου αντίο», έλεγε το παλιό τραγούδι του Μανώλη Μητσιά. Πολλά έχουν αλλάξει από τη δεκαετία του ’70, η θέση των εργαζοµένων έχει βελτιωθεί, αλλά δύσκολα πια ξεκινά κάποιος για τη δουλειά µε την ίδια αισιοδοξία. Κυρίως όταν η δαπάνη για το εισιτήριο του λεωφορείου που πάει στη δουλειά αφαιρεί σηµαντικό κοµµάτι του µισθού.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Aστυνοµικός της ΔIAΣ σκότωσε επτάχρονο κοριτσάκι




Tο αίτηµα για κατάργηση της οµάδας ΔIAΣ και όλων των ειδικών τµηµάτων καταστολής της EΛAΣ επανέρχεται µε ένταση στο προσκήνιο, µετά το θάνατο της επτάχρονης Pοµά, Έρικας, στο Mενίδι, που ενώ πήγαινε για κάλαντα, παρασύρθηκε το πρωί της περασµένης Tετάρτης από αστυνοµικό της ΔIAΣ, στο Mενίδι. 
O θάνατος της µικρής προκάλεσε τη δικαιολογηµένη έκρηξη των Pοµά της περιοχής, οι οποίοι αµέσως πραγµατοποίησαν συγκέντρωση και κατέλαβαν για κάποιες ώρες τον παρακείµενο σιδηροδροµικό σταθµό. Mονάδα των MAT επιχείρησε να τους διαλύσει µε χρήση χηµικών, ενώ η οργή µεγάλωσε την εποµένη, όταν έγινε γνωστό πως ο δράστης αφέθηκε τελικά ελεύθερος. 

Λαός ...«κοπριτών» και «ζώων»!

Ωµός, χυδαίος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος δεν αισθάνεται καµιά αναστολή να πει κατάµουτρα στον ελληνικό λαό τι πραγµατικά σκέπτεται γι’ αυτόν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βοηθώντας έτσι να συνειδητοποιήσουµε ακόµη καλύτερα το βάθος της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στα λαϊκά στρώµατα, αλλά και τις προοπτικές της πολιτικής αυτής. Όταν ο Θ. Πάγκαλος δηλώνει απερίφραστα ότι η κυβέρνηση θεωρεί τους δηµόσιους υπάλληλους που η ίδια και οι προκάτοχές της διόρισαν ως... «κοπρίτες», είναι να ελπίσουν οι δηµόσιοι υπάλληλοι ότι το ΠΑΣΟΚ θα δείξει ποτέ έλεος απέναντί τους;




ΓIΩPΓOΣ ΔEΛAΣTIK

Αθέτηση πληρωµών για να σωθεί ο τόπος

Με την αυγή του καινούργιου χρόνου η κυβέρνηση εξαπέλυσε µια νέα άνευ προηγουµένου επίθεση. Αυτή τη φορά στο στοχαστρό της µπήκαν και επιστηµονικές οµάδες όπως δικηγόροι, µηχανικοί, φαρµακοποιοί, συµβολαιογράφοι. Μέσα στους πρώτους µήνες του 2011 θέλει να επιτύχει το άνοιγµα των λεγόµενων κλειστών επαγγελµάτων, να µειώσει τον αριθµό των εργαζοµένων στις ΔΕΚΟ και στο Δηµόσιο, χωρίς να την ενδιαφέρουν τα προβλήµατα που θα προκύψουν στη λειτουργία ευαίσθητων τοµέων του κράτους όπως είναι η παιδεία και η υγεία, να προβεί σε νέες περικοπές στους µισθούς και στις συντάξεις στο δηµόσιο τοµέα και να επιτύχει τη µείωση των µισθών και στον ιδιωτικό τοµέα µε την υπογραφή επιχειρησιακών συµβάσεων.



ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΤΣΙΑΣ

Το Πριν γλεντάει στην «Αρχιτεκτονική»




H Παρασκευή της 21/1 ανήκει στο Πριν. Κανονίστε από τώρα το πρόγραμμά σας, επικοινωνήστε με την παρέα σας και – το σημαντικότερο – εξασφαλίστε προσκλήσεις για το γλέντι του Πριν. Η γιορτή μας φέτος θα γίνει στο μπαρ Αρχιτεκτονική στο Γκάζι (Πειραιώς 116) με τον Διονύση Τσακνή. Μαζί του εμφανίζονται ο Μc Yinka και η Κασσιανή Λειψάκη.

Το γλέντι του Πριν έχει ως στόχο αρχικά να βρεθούμε μαζί οι φίλοι και οι συνεργάτες του Πριν, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις. Παράλληλα όμως, ένας βασικός λόγος για τον οποίο οργανώσαμε τη φετινή γιορτή, και μάλιστα τόσο νωρίς, αφορούσε τη σημασία που έχει για τα οικονομικά της εφημερίδας. Όπως έχουμε γράψει και σε πρόσφατα τεύχη, το Πριν λόγω της ευρύτερης οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζει πολύ έντονα προβλήματα επιβίωσης. Ειδικότερα, η διακοπή της κρατικής διαφήμισης, η στάση πληρωμών του δημοσίου προς τους προμηθευτές τους και δη τις διαφημιστικές που τους άναψε το πράσινο φως για να μην πληρώνουν ούτε κι αυτές εφημερίδες, ραδιοσταθμούς και τηλεοράσεις, και η έλλειψη ρευστού από την αγορά που οδήγησε τους προμηθευτές μας να διακόψουν την πίστωση, προκάλεσαν μια ασυνήθιστη και οξεία πίεση στα οικονομικά της εφημερίδας. Το γλέντι θα βοηθήσει ώστε να ανακουφιστεί αυτή η πίεση κατά ένα μέρος.

Στο γλέντι θα υπάρχει και λαχειοφόρο αγορά, με τη βοήθεια προσφορών από εκδοτικούς οίκους και φίλων του Πριν, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εφημερίδα και με έναν ακόμη τρόπο.
Μόνιμη λύση ωστόσο στο πρόβλημα χρηματοδότησης της εφημερίδας αποτελεί η δημιουργία ενός δικτύου μονίμων ενισχυτών του Πριν που θα δίνουν κάθε εξάμηνο, δύο φορές το χρόνο δηλαδή, από 100 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορούν να το καταθέτουν στον τραπεζικό λογαριασμό που αναγράφεται στην «ταυτότητα» της εφημερίδας κάτω αριστερά στη σελίδα 2 ή να το δίνουν στους συνεργάτες της εφημερίδας.
Αναμένουμε λοιπόν!


Νέα Αρχιτεκτονική
Πειραιώς 116 (Ελασιδών 6, δίπλα στον ΟΤΕ), Γκάζι
Ώρα έναρξης: 23:00μμ

Όρος επιβίωσης για το λαό η ανατροπή της κυβέρνησης

Αντικαπιταλιστικό πρόγραµµα πάλης, νικηφόρος αγώνας διαρκείας




Δύσκολα έβγαιναν φέτος οι ευχές για τη νέα χρονιά. Πώς να πεις «καλή χρονιά» όταν όλα δείχνουν, ότι εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, το 2011 θα είναι πολύ πιο µαύρο από το κατάµαυρο 2010; Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι αυτή η κυβέρνηση, αυτή η πολιτική, πρέπει να πέσουν το συντοµότερο δυνατό, έτσι ώστε να ξηλωθεί όλη η αντεργατική επιδροµή, πριν εξουθενώσει την εργατική τάξη και το λαό, για να ανοίξει ο δρόµος για τη συνολική αντικαπιταλιστική ανατροπή, που αναδεικνύεται ολοένα και πιο αναγκαία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Να φύγουν οι «κοπρίτες» κυβέρνησης, Ε.Ε και ΔΝΤ


 Προκαλεί η κυβέρνηση το λαό και τους εργαζόµενους µε το νέο κυνικό παραλήρηµα του αντιπροέδρου της, Θ. Πάγκαλου, ο οποίος χαρακτήρισε ξεδιάντροπα «κοπρίτες» τους εργαζόµενους στο δηµόσιο τοµέα, επενδύοντας στον αντιδραστικό κοινωνικό αυτοµατισµό. Tην ίδια στιγµή όµως, γενικεύεται το κύµα µείωσης των µισθών και στον ιδιωτικό τοµέα µε τις επιχειρησιακές συµβάσεις που καταργούν ακόµη και τις κλαδικές συµβάσεις των εξαθλιωµένων µισθών. Αποφασίστηκε νέα αύξηση των εισιτηρίων στα µέσα µαζικής µεταφοράς και στα διόδια. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες µικροµεσαίοι θα βάλουν «λουκέτο» µε την πολιτική ανοίγµατος των «κλειστών επαγγελµάτων» στο µεγάλο κεφάλαιο. H ίδια η κυβέρνηση και η τρόικα λοιπόν, µε την πολιτική τους καταρρίπτουν κάθε διαχωρισµό των εργαζοµένων και του λαού!
Ωστόσο, εάν κάτι σηµατοδοτεί την αρχή της νέας χρονιάς, είναι τα σαφή σηµάδια για ένα γενικευµένο κλίµα ανυπακοής που υπερβαίνει πλέον έµπρακτα τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και την αδράνεια. Oι εργαζόµενοι στις δηµόσιες µεταφορές στην Aθήνα είναι αποφασισµένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις µε πολύµορφο απεργιακό αγώνα διαρκείας, κατά του νόµου για το ξεπούληµα. Συνδέονται µε το κίνηµα κατά της αύξησης των εισιτηρίων που έχει ξεκινήσει. Tαυτόχρονα, σε µείζον πολιτικό ζήτηµα µετατρέπεται η πάλη του κινήµατος κατά των διοδίων, που σήµερα σηκώνει τις µπάρες πανελλαδικά.
H κυβέρνηση, οι εργοδότες, η τρόικα, καταφεύγουν στο µόνο δρόµο που τους µένει, την τροµοκρατία. Ωστόσο, είναι φανερό ότι ούτε αυτή θα καταναγκάσει τις αντιστάσεις σε υποχώρηση. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα της αψήφισης της πολύµορφης καταστολής από τους κατοίκους της Kερατέας.
Oι αγώνες µπαίνουν σε νέα φάση. Kάθε επιµέρους αίτηµα, κάθε επιµέρους αγώνας, πρέπει να γενικευθεί πολιτικά για τη µετατροπή της οργής σε µαζική ανυπακοή και της ανυπακοής σε πολιτικό αγώνα για µια αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης. Oι εργατικές και λαϊκές ανάγκες έρχονται σε ευθεία σύγκρουση µε την κυβέρνηση και την τρόικα, µε τα µνηµόνιά τους και την αντιδραστική πολιτική του κεφαλαίου και της EE. Aυτοί είναι οι κοπρίτες και πρέπει να ανατραπούν. Σε αυτό το δρόµο καλεί η ANTAPΣYA και η αντικαπιταλιστική κοµµουνιστική Aριστερά, µε κύριο στόχο το βαθύτερο συντονισµό των αγώνων, τη δηµιουργία ανεξάρτητων εργατικών και λαϊκών οργάνων µε ανατρεπτική κοινή δράση όλης της Aριστεράς.