Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Θέλουν και... παράρτημα του ΔΝΤ!


Για ποιους λόγους, άραγε, κάποιος που δεν ανήκει στην οικονομική ελίτ θα προσπαθούσε να πείσει τον εαυτό του ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι ...ευτύχημα; Αυτός ο μυστήριος τύπος θα μπορούσε να είναι ιδρυτής του «Pagalos Fan Club». Θα μπορούσε επίσης να είναι μισθωτός που προτιμά να τσαλαβουτά σε ηλίθιες αυταπάτες, παρά να αντικρίζει την –οφθαλμοφανή, πλέον– πραγματικότητα. Όποιος κι αν είναι όμως αυτός ο άγνωστος «Χ», εάν θέλει οπωσδήποτε να παραδώσει το νου ή το υποσυνείδητό του σε μια παρέλαση έμμεσων ή άμεσων εξωραϊσμών του ΔΝΤ και της «τρόικα», δεν έχει παρά να κάνει κάτι απλό: Nα παρακολουθεί σχόλια του εγχώριου αθλητικού Τύπου αλλά και παραγόντων των ΠΑΕ, όταν αναφέρονται στα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο.



ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ 

Επιτυχημένη απεργία στα ΜΜΕ, ζητείται συνέχεια και συνέπεια

Αποκρούστηκαν οι απεργοσπαστικές κινήσεις των εργοδοτών

Αυτή είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που έχει γίνει στα ΜΜΕ εδώ και 40 περίπου χρόνια. Μια κινητοποίηση που οδήγησε στην τετραήμερη της περασμένης εβδομάδας – κάτι που, μέχρι πριν από λίγο καιρό, θα φάνταζε απολύτως αδιανόητο, ειδικά για το συγκεκριμένο χώρο. Για να αποδειχθεί, έτσι, ότι η ένταση και η έκταση της κρίσης και της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων παραβιάζει όλα τα στεγανά και ανατρέπει «θέσφατα» πολλών δεκαετιών.



ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ανάγκη ο συντονισμός των σωματείων

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΡΙΣΤΙΔΟΥ, μέλη ΔΣ εργαζομένων στη ΜΟΔ
   
Με αφορμή τις εκλογές της περασμένης Πέμπτης στο Σύλλογο Εργαζομένων στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΣΕΜΟΔ), αλλά και τις πρόσφατες παρεμβάσεις του για τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, συνομιλήσαμε με τον απερχόμενο πρόεδρο Δημήτρη Παπασωτηρίου και το μέλος του ΔΣ, Χριστίνα Χριστίδου. Η ΕΑΣ, στην οποία συμμετέχουν, πήρε το 41% των ψήφων και 4 έδρες στο 9μελές ΔΣ.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

«Εσείς το κάνατε».

Λένε ότι κάποτε, στην κατεχόμενη Γαλλία, η Γκεστάπο επισκέφθηκε το διαμέρισμα του Πικάσο στο Παρίσι. Εκεί ένας γερμανός αξιωματικός, βλέποντας μια φωτογραφία της «Γκουέρνικα», ρώτησε τον ζωγράφο: «Εσείς το κάνατε αυτό;».  «Όχι, εσείς το κάνατε», ήταν η απάντηση.



ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

Μέσα Μαζικής Συκοφαντίας: Στην «παρανομία» το μαζικό κίνημα!

Η μόνιμη επωδός των καθεστωτικών εφημερίδων και καναλιών του συστήματος, ειδικά εκείνων που τα κτίριά τους έχουν θέα τη θάλασσα, είναι η αναγκαιότητα εμπέδωσης της τάξης και της νομιμότητας και η μηδενική ανοχή σε ζητήματα ανομίας. Με συνεχόμενα δημοσιεύματα αλλά και παραληρηματικούς μονολόγους από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες, τα παπαγαλάκια των αφεντικών τους βυσσοδομούν απέναντι σε όποιον κινητοποιείται. Μάλιστα δεν τους ενοχλεί μόνο ό,τι δείχνει πως πάει να ξεφύγει από το πλαίσιο που ασφαλώς αυτοί ορίζουν, αλλά κάθε τι και καθένας που διαμαρτύρεται, θυμίζοντας το γνωστό απόφθεγμα που αντιμετωπίσαμε όλοι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μας θητείας μας, που απεύθυναν οι μόνιμοι ένστολοι στους φαντάρους : «γιατί εκινήθεις».



ΜΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ

Μπροστά στη Συνδιάσκεψη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Τις πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της Πανελλαδικής της Συνδιάσκεψης συζήτησε το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα σε κλίμα υπευθυνότητας.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 

ΜΜΕ: Παραγωγή πληροφορίας για…τον ιδιοκτήτη

Ημέρες της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ, όταν οι εργοδότες των μεγάλων εργοστασίων προσπαθούσαν να τιθασεύσουν τους εργάτες και τους συνδικαλιστές στέλνοντας εναντίον τους όχι μόνο την αστυνομία αλλά και ομάδες κρούσης της μαφίας, αρχίζει να θυμίζει το τοπίο στα ελληνικά ΜΜΕ. Ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, που μέχρι σήμερα περιφέρονταν σε σαλόνια λανσάροντας ένα επαρχιώτικο lifestyle, σήμερα δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο: Το πρόσωπο του τραμπούκου που στέλνει τους φουσκωτούς του για να πετάξουν έξω από το κτίριο τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων.





ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

Να κλείσει η χωματερή της Φυλής!


Ολοένα αυξάνουν οι αντιδράσεις των κατοίκων της χώρας στους καταστρεπτικούς και δαπανηρούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των μεγαλοεργολάβων για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Τη σκυτάλη από τον ηρωικό αγώνα της Κερατέας αλλά και τις κινητοποιήσεις στο Γραμματικό παίρνουν τώρα οι κάτοικοι των περιοχών Καματερού - Αγ.Αναργύρων, Φυλής και Πετρούπολης. 



Κερατέα: Τραγουδάει και πολεμάει

Χιλιάδες στο φεστιβάλ, πολιτικό το μέτωπο

Δεν πρόλαβαν να σιγάσουν τα τραγούδια απ’ το εξαιρετικά επιτυχημένο τριήμερο φεστιβάλ αντίστασης στην Κερατέα και τα ΜΑΤ εφόρμησαν για μία ακόμη φορά την προηγούμενη Πέμπτη στην πόλη. Ένας μικρός στρατός με 9 διμοιρίες ΜΑΤ και 3 μηχανήματα κατέφτασαν τις μεσημεριανές ώρες, με πρόσχημα τη διάνοιξη του παράδρομου. Δεν είναι ότι η κυβέρνηση κόπτεται για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων και την ταλαιπωρία των οδηγών, όπως συστηματικά προπαγανδίζει. Άλλωστε αν πραγματικά νοιάζονταν γι’ αυτό, γιατί δεν απομακρύνει τα ΜΑΤ και τις κλούβες, που εδώ και ένα τετράμηνο έχουν κλείσει τη λεωφόρο Αθηνών - Λαυρίου; 




ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

ΛΑ.Ο.Σ – Κυβέρνηση κατά καθηγητή

Συκοφαντική επίθεση στον αγωνιστή Π. Αντωνόπουλο

 Ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής θρασυδειλίας η συκοφαντικού τύπου επίθεση του βουλευτή του ΛΑΟΣ , Κυριάκου Βελόπουλου, εναντίον του γνωστού συνδικαλιστή καθηγητή Παύλου Αντωνόπουλου, προέδρου της Ε΄ ΕΛΜΕ, στέλεχος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κατέθεσε στις 24 Μαρτίου ερώτηση στη Bουλή, στην οποία αναφέρει ότι ο Π. Αντωνόπουλος «ενετοπίσθη» σε ταινία, «ευρισκόμενος ανάμεσα σε πολυμελή ομάδα κουκουλοφόρων, φέρεται να τους δίνει οδηγίες και φέρεται να τους καθοδηγεί σε περαιτέρω ενέργειές τους (τελικώς η πορεία διεσπάσθη και συνέβησαν έκτροπα)». Ο Κ. Βελόπουλος εμφανίζεται καλά πληροφορημένος, καθώς σύμφωνα με «δημοσιογραφικές πληροφορίες», ο εν λόγω βιολόγος «αυτοπροσδιορίζεται (σ.σ. καλό!) ως μέλος του ΝΑΡ, που ανήκει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πρώην μέλος της ΟΛΜΕ και υποψήφιος με την Μαχόμενη Αριστερή Δύναμης Ανατροπής Δάφνης - Υμηττού» και «έχει συμμετάσχει σε άλλες “αυθόρμητες’’ κινητοποιήσεις του μουσουλμανικού στοιχείου»!




ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 

Εκδηλώσεις της ΑΡΑΝ για την Αριστερά

Στην εποχή των εξεγέρσεων

«Στην εποχή των εξεγέρσεων με την Αριστερά της Ανατροπής», είναι ο κεντρικός τίτλος των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Αριστερή Ανασύνθεση σε όλη την Ελλάδα. Εκδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (19/3), στην Πάτρα (9/4), στο Ηράκλειο (13/4) και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του πολιτικού - πολιτιστικού φεστιβάλ της ΑΡΑΝ, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ΠΑΜΑΚ (11-12/3), ενώ προετοιμάζονται εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις (Γιάννενα, Μυτιλήνη κ.λπ.).


ΝΑΡ: Για το εργατικό αντίπαλο δέος στην καπιταλιστική κρίση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του Πανελλαδικού Σώματος του ΝΑΡ για την «Kαπιταλιστική κρίσηκαι την Αριστερά», το Σαββατοκύριακο 2-3 Απρίλη στη Γεωπονική. Μεγάλη συμμετοχή αγωνιστών, μελών και φίλων του ΝΑΡ, πλούσιος διάλογος. Ο διάλογος συνεχίζεται, στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ.



 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ

Στην ανώτατη κλίμακα η καταστροφή στη Φουκουσίμα


Σε κάθε φαινόμενο υπάρχει πάντα το κύριο που το επικαθορίζει. Το κύριο που χαρακτηρίζει τον πυρηνικό κίνδυνο στα εργοστάσια παραγωγής μετατρέψιμης πυρηνικής ενέργειας σε ηλεκτρική μαζικής κατανάλωσης, είναι ότι αυτός δεν εντάσσεται στους νόμους των συμβατικών κινδύνων. Και αυτό γιατί οι επιπτώσεις και καταστροφές από τη δράση του πυρηνικού ατυχήματος επεκτείνονται σε διαπλανητικές πλέον περιοχές όσον αφορά το χώρο, σε δεκάδες, εκατοντάδες, ενίοτε και σε χιλιάδες χρόνια σε όσον αφορά το χρόνο και σε τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες θύματα όσον αφορά ανθρώπινες ζωές και ζώα.



ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Πίσω από τις κάμερες


Οι δύο 48ωρες κυλιόμενες απεργίες σε όλα τα Μέσα και η 6ωρη στάση εργασίας στις εφημερίδες έστειλαν ένα μήνυμα προς τους ιδιοκτήτες. Δηλαδή ότι δεν μπορεί παρά να υπάρχει ένα όριο στις επιδιώξεις τους και πως αν δεν συζητήσουν η απάντηση θα είναι η ίδια, όχι τόσο από τα σωματεία, αλλά από τους ανθρώπους που βιώνουν την κρίση.


ΠΕΡΙσκόπιο

Ανυποχώρητοι Άραβες

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους και στις πλατείες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους είναι οι εξεγερμένοι λαοί στον αραβικό κόσμο. Στην Αίγυπτο, οι διαδηλωτές κατέκλεισαν την πλατεία Ταχρίρ, παρά τα αιματηρά αποτελέσματα της «εκκαθαριστικής» επιχείρησης που αποπειράθηκε ο στρατός. Ζητούν άμεση παραπομπή στη Δικαιοσύνη του παραιτηθέντος προέδρου Μουμπάρακ, της οικογένειάς του και στελεχών του καθεστώτος, καθώς και παραίτηση του στρατάρχη Ταντάουι. Εντωμεταξύ, μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ πραγματοποιήθηκαν στη Συρία.




Επιτυχία της Αριστερής Πρωτοβουλίας στο ΓΕΩΤΕΕ

Μεγάλη Αποχή

Με χαρακτηριστικό την εκτόξευση της αποχής στο 84% (76% το 2007!), αλλά και σημαντική μείωση της εκλογικής δύναμης των παρατάξεων της κυρίαρχης πολιτικής (ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ), πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ), την προηγούμενη Κυριακή. Θετικό ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα για την Αριστερή Πρωτοβουλία Γεωτεχνικών, της οποία το ποσοστό ανήλθε στο 4,6% (3,2% το 2007). 


Ισλανδία: «Δεν πληρώνω την κρίση των τραπεζιτών»!

Αυτό ήταν το δεύτερο χαστούκι. Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ισλανδών (59,8%)ψήφισαν «όχι» για δεύτερη φορά σε δημοψήφισμα για το εάν πρέπει ο ισλανδικός λαός να πληρώσει τα χρέη των απατεώνων ισλανδών τραπεζιτών. Αρνήθηκαν να αποζημιώσουν από την τσέπη τους περίπου 340.000 βρετανούς και ολλανδούς καταθέτες, οι οποίοι διατηρούσαν καταθέσεις ύψους 4 δισ. ευρώ στην ηλεκτρονική ισλανδική τράπεζα Icesave του ομίλου Landsbanki,η οποια κατέρρευσε το 2008.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

Θέμα: Δεν δίνουν διέξοδο οι θέσεις του ΚΚΕ



Ο χαρακτήρας της κρίσης και η «σχέση οικονομίας και πολιτικής» στην Αριστερά. Η γενική ιστορική κρίση του καπιταλισμού, η επανάσταση και ο κομμουνισμός. Ο τελικά ρεφορμιστικός και οπορτουνιστικός χαρακτήρας των προτάσεων στρατηγικής και τακτικής της ηγεσίας του ΚΚΕ και άλλων αριστερών δυνάμεων, παρά την αδιαμφισβήτητη συμβολή του στη σχετική συζήτηση.



 ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Σαρώνει μύθους και τηλεθέαση το ντοκιμαντέρ Debtocracy



Ούτε διαφήμιση, ούτε πολιτικά κέντρα προώθησαν το ντοκιμαντέρ Debtocracy, όμως αυτό δεν το εμπόδισε να φτάσει σε μισό εκατομμύριο τηλεθεατές μέσα σε 5 μόλις ημέρες. Το μόνο «όπλο» του ήταν το αιχμηρό πολιτικό του μήνυμα, που μίλησε με ανάλογη αισθητική τη γλώσσα της αλήθειας και αποκάλυψε τη ρίζα του δημόσιου χρέους.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Αδίστακτοι εχθροί του λαού


 Εξαιρετικά επικίνδυνη για τους έλληνες εργαζόμενους και συνταξιούχους αλλά και για τη χώρα γενικότερα αποδεικνύεται η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη λυσσαλέα αντιλαϊκή πολιτική της. Με εξαίρεση τις «κυβερνήσεις» των δοσίλογων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της πατρίδας μας, ποτέ άλλοτε ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ακολουθήσει στον οικονομικοκοινωνικό τομέα τόσο υστερικά εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Νέο Λύκειο: όλα για την αγορά


Οι αλλαγές που προτείνονται από την κυβέρνησης για το Nέο Λύκειο, μαζί μ’ αυτές που συντελούνται στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, καθώς και την Ανώτατη Εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση, δείχνουν την τάση να οδηγηθούμε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα διαφέρει από τις γνωστές μας βαθμίδες (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια). Θα είναι εξαιρετικά ευέλικτο, η διάρκειά του θα εκτείνεται σε όλη την ανθρώπινη ζωή, με ατομική ευθύνη και κόστος του καθενός.  Η κοινή μονάδα πλοήγησης σ’ αυτό το σύστημα θα είναι η αποτίμηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, δηλαδή το τι είναι ικανός να κάνει κάποιος ανεξάρτητα από τη μαθησιακή διαδρομή που τα απέκτησε, πράγμα που αποτυπώνεται τόσο στο εθνικό όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων. Αυτή θα είναι η βάση της απασχολησιμότητας, δηλαδή της αποτελεσματικής αξιοποίησης της εργατικής δύναμης από το κεφάλαιο, της εργασιακής κινητικότητας και της πολυδιάσπασης των δικαιωμάτων, άρα της κατάργησης οποιονδήποτε συλλογικών ρυθμίσεων όριζαν ως τώρα τους όρους εργασίας (συλλογικές συμβάσεις). Με άλλα λόγια θα διαμορφωθεί ένα πλέγμα παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, με λιγότερο κόστος για το κεφάλαιο, αφού η κατάρτιση και η συλλογή προσόντων και των αντίστοιχων πιστωτικών μονάδων θα θεωρείται πια ατομική ευθύνη κι όχι δημόσια υποχρέωση.



ΓΙΩΤΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Μήνυμα από την εντατική: Ο ασθενής θα (εξ)εγερθεί

Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
ΠΑΣΟΚ: Εξευτελισμός κοινωνικών παροχών και μισθών, μαζί με γενικό ξεπούλημα


Είμαστε στην εντατική. Το θέμα δεν είναι να εντοπίσεις το πρόβλημα, αλλά να το θεραπεύσεις. Οι προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της συμφοράς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του εφιαλτικού μεσοπρόθεσμου προγράμματος (των 23 + 3 δισ.) αποτυπώνουν –άθελά του–το πού πάει η κατάσταση. Η ιατρική ορολογία, ύστερα από το «μη λέτε όχι στο γιατρό σας(!)» του Ντομινίκ Στρος Καν, θυμίζει την παλιά χούντα των συνταγματαρχών. Η σύγχρονη «χούντα» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ έχει χάσει ακόμα και τη δυνατότητα να πουλά αυταπάτες: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου»! Σκάσε και πλήρωνε λοιπόν. Για πόσο; Για μια ζωή. Κι ύστερα θα πουν, «η εγχείρηση επέτυχε, ο ασθενής απέθανε»… Εκτός εάν (εξ)εγερθεί απ’ το κρεβάτι του Προκρούστη.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Προς χερσαία επέμβαση στη Λιβύη;

  
Το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στη Λιβύη με το προκάλυμμα της «παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας» συζητήθηκε επίσημα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ, την περασμένη Τρίτη. Και από τους πιο πρόθυμους υποστηρικτές της αναδείχθηκε ο έλληνας υπουργός, παραδίδοντας αμέσως την Κρήτη στη διάθεση των μακελάρηδων! Ο Δ. Δρούτσας δήλωσε την προηγουμένη, ότι «η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Λιβύης παραμένει, βέβαια, προτεραιότητα και η Ελλάδα είναι πρόθυμη και έτοιμη να διαθέσει την Κρήτη ως κόμβο για την υποστήριξη των επιχειρήσεων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας της διεθνούς κοινότητας προς τη Λιβύη».
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η υπεύθυνη επί της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, βαρόνη Κάθριν Άστον, με επιστολή της στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι ήδη προετοιμασμένη για αποστολή «μερικών εκατοντάδων στρατιωτών, το πολύ», με το πρόσχημα ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Μισράτα.


Xαφιεδοκάμερες παντού!




Eγκατάσταση καμερών παρακολούθησης σχεδόν σε όλους τους δημόσιους χώρους και σε ό,τι κινείται! Με οδηγία της, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επιτρέπει, με γελοίες προϋποθέσεις, την εγκατάσταση καμερών σε σχολεία, πολυκατοικίες και γραφεία, τράπεζες, ξενοδοχεία, πανσιόν και εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, δημόσιους χώρους στάθμευσης, πρατήρια υγρών καυσίμων, εκκλησίες και νεκροταφεία, όπως αποκάλυψε η Ελευθεροτυπία, την περασμένη Πέμπτη.
Είναι φανερό, ότι οι κυβερνητικές πιέσεις, που αντανακλούν τη βαθύτερη ολοκληρωτική φύση του σύγχρονου καπιταλισμού, μαζί με τα επιχειρηματικά συμφέροντα του αναπτυσσόμενου πολυεθνικού γίγαντα που ακούει στο όνομα «βιομηχανία ασφάλειας», έκαμψαν τις όποιες αντιρρήσεις της Αρχής, η οποία, με αυτή την οδηγία, μετατρέπεται σε Αρχή Καταπάτησης Προσωπικών Δεδομένων.

Εαρινή σύναξη των ΜΑΤ στα Εξάρχεια




ΚΕΡΑΤΕΑ έκαναν τα Εξάρχεια τα ΜΑΤ αργά το βράδυ της Παρασκευής, διαλύοντας βίαια τη γιορτή που οργάνωσε η «Γέφυρα», το πολιτιστικό κέντρο μεταναστών. Ενώ γύρω στα 300 άτομα παρακολουθούσαν την υπαίθρια συναυλία στα Εξάρχεια, μια μικρή ομάδα έκανε επίθεση με μολότοφ σε μια διμοιρία των ΜΑΤ, αρκετά τετράγωνα πιο κάτω. Αυτή η επίθεση στάθηκε η αφορμή για την έφοδο των ανδρών των ΜΑΤ που μετέτρεψαν την πλατεία σε πεδίο μάχης, πνίγοντάς τη στα δακρυγόνα και χτυπώντας με κλομπ όποιον έβρισκαν μπροστά τους: σωριασμένους ανθρώπους, παρκαρισμένα μηχανάκια, κολόνες της ΔΕΗ, τραπεζοκαθίσματα, ακόμα και τα μηχανήματα της συναυλίας! Δακρυγόνα ρίχτηκαν και μπροστά στα ασθενοφόρα που είχαν έρθει για να παραλάβουν τους τουλάχιστον τρεις τραυματισμένους πολίτες που διαμετακομίστηκαν στον Ευαγγελισμό. Ας σημειωθεί ότι η εκδήλωση ήταν μια γιορτή «Με αφορμή την άνοιξη» και περιλάβαινε προβολή ντοκιμαντέρ, τοπικά φαγητά και ρεμπέτικα, κρητικά και κουρδικά τραγούδια, δηλαδή είχε απόλυτα ειρηνικό χαρακτήρα.

Γδέρνουν το λαό, χρεοκοπούν τη χώρα



Το πιο ακραίο, κυνικό και βαθιά ταξικό πρόγραμμα επίθεσης στους εργαζόμενους παρουσίασε προχθές ο πρωθυπουργός της συμφοράς Γ. Παπανδρέου. Ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο κι ενώ οι εργαζόμενοι έχουν «ματώσει», με άγριες περικοπές μισθών, απολύσεις, βάρβαρες εργασιακές σχέσεις, το «μαχαίρι μπαίνει πιο βαθιά»: διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών και ενισχύσεων, αμείλικτη φοροεπιδρομή και κατάργηση των πλέον στοιχειωδών φοροελαφρύνσεων (την ώρα που η φορολογία στο κεφάλαιο μειώνεται), ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των πάντων (ακόμα και των κρίσιμων τομέων της ενέργειας και του νερού), μεγάλη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων – προπομπός ακόμα πιο ανελέητης συρρίκνωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε τιμή ευκαιρίας! Ιδού το... μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης – δώστα όλα στο κεφάλαιο, για να συγκεντρώσει 76 δισ. ευρώ και να τα δώσει στους τοκογλύφους - τραπεζίτες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τους δικούς τους υπολογισμούς –που σίγουρα θα πέσουν έξω– το δημόσιο χρέος θα είναι το 2014 στο 156%! Με αυτή την πολιτική η εργατική οικογένεια οδηγείται στην πτώχευση και στην εξαθλίωση, αλλά και συνολικά η ελληνική οικονομία σε ανοικτή πτώχευση. Η πτώχευση που μεθοδεύει η «χούντα» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ θα οδηγήσει σε εκποίηση των πάντων στο κεφάλαιο, ξεπούλημα ή συγχώνευση των εγχώριων τραπεζών και σε τσεκούρωμα της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα καρατομήσεις των συντάξεων και των παροχών υγείας. Νέο πεδίο κερδοφορίας για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές... 

Πορτογαλία: Πραξικόπημα των τραπεζιτών!


Ξεπερνώντας οποιαδήποτε ανάγκη έστω και για τα προσχήματα δημοκρατικής συναίνεσης, ο υπηρεσιακός σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες μαζί με τον υπουργό οικονομικών της χώρας Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος, σέρνουν τη χώρα στην ασφυκτική κηδεμονία του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και της Τρόικας.




ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ