Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΑΝΤΑΡΣΥΑ με γραμμή ρήξης και ανατροπής





Μια Αριστερά που σηκώνει το γάντι και απαντά αποφασιστικά στον εκβιασμό για το ευρώ με το «έρχονται μάχες μη δειλιάσεις» έφερε στο προσκήνιο η προεκλογική εκστρατεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με επιχειρήματα και στοιχεία ενάντια στην κινδυνολογία… Με την αποκάλυψη ότι η αποδοχή του ευρώ, έστω και με τη λογική του μικρότερου κακού, είναι δρόμος υποταγής στα Μνημόνια. Η εκδίκηση του μνημονιακού μπλοκ…

Γράφουν οι Χρήστος Αβραμίδης
                    Στράτος Βουραζέρης
                    Γιώργος Κρεασίδης



Στην προεκλογική εξόρμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κυριάρχησε ένα κλίμα σαφώς διαφορετικό από αυτό της πρώτης αναμέτρησης που χρωματίστηκε από τον ενθουσιασμό για την επερχόμενη συντριβή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των ΝΔ-ΛΑΟΣ.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπογράμμισε την ανάγκη η επόμενη φάση να χρωματιστεί από την παρουσία ενός ρωμαλέου εργατικού κινήματος, καρδιά του κινήματος του οργανωμένου λαού. Αλλά και αυτού που μπορεί να εγγυηθεί την αντίσταση για την ανατροπή της πολιτικής του Μνημονίου.

Έβαλε στο στόχαστρο τη φιλολογία περί αναδιαπραγμάτευσης και απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο και αρνήθηκε την αποκήρυξη της μονομερούς πρωτοβουλίας απέναντι στο χρέος, προβάλλοντας τον «μονομερή» χαρακτήρα των μεγάλων στιγμών των κοινωνικών αγώνων, από το ΕΑΜ και το Πολυτεχνείο μέχρι τους αγώνες της τελευταίας διετίας.
Ανέδειξε την ανάγκη για ακύρωση των Μνημονίων, διαγραφή του χρέους και εξόδου από ευρώ - ΕΕ, που αποτελούν εγγύηση για την κοινωνική καταστροφή μέσω του χρέους.

Στη συζήτηση για την αριστερή κυβέρνηση τόνισε πως η εξουσία του κεφαλαίου δεν περνά μόνο από την κυβέρνηση, αλλά από ένα σύνολο μηχανισμών με το κράτος στο επίκεντρο. Κρίνονται πολλά για το κεφάλαιο για να εγκαταλείψει την εξουσία μόνο με τη λαϊκή ψήφο, και γι’ αυτό το λόγο η απόσπαση οποιασδήποτε κατάκτησης για τον κόσμο της εργασίας, προϋποθέτει σύγκρουση και οργάνωση σε πολλά επίπεδα. Αυτό αντανακλά η αντικομμουνιστική υστερία της ΝΔ και όσων φοβούνται τις ιδέες του αγώνα και της κοινωνικής ανατροπής.

Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται και ο συστημικός χαρακτήρας της ακροδεξιάς, αλλά και η αναβάθμισή της από το κεφάλαιο, καθώς πρεσβεύει την αποδοχή του Μνημονίου και την αλληλοσφαγή για μια θέση κάτω από τον ήλιο, με την ακραία ανταγωνιστική και ατομικιστική λογική της αγοράς.

Πάνω από όλα όμως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκπροσώπησε την αντικαπιταλιστική λογική που δεν ξεχνά ότι η Αριστερά δεν γεννήθηκε για να μην πάνε τα πράματα χειρότερα, αλλά για να ερμηνεύσει και να αλλάξει τον κόσμο, για να ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία των εργαζομένων, το σοσιαλισμό και την κομμουνιστική απελευθέρωση. Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ λοιπόν, την αντικαπιταλιστική Αριστερά που θα τολμήσει, για το κίνημα που θα πολεμήσει, για τον αγώνα που θα νικήσει.

Γ.Κ




Εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, αγωνιστές όλων των γενιών της Αριστεράς, του μαχητικού ταξικού κινήματος, αλλά και των κοινωνικών κινημάτων, ανταποκρίθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα, στο κάλεσμα της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στο κέντρο της Αθήνας. Στο ίδιο σημείο –στα Προπύλαια– που οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους βρέθηκαν πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια στους αγώνες ενάντια στα μνημόνια, στην πολιτική καταλήστευσης εργατικών εισοδημάτων και δικαιωμάτων, από κυβερνήσεις, εργοδότες, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο ίδιο σημείο, αλλά με πολύ καλύτερους πολιτικούς όρους, θα επιδιώξει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να βρεθεί την επομένη των εκλογών το εργατικό κίνημα, αλλά και το κίνημα της νέας γενιάς και των ανέργων. Πιο επικίνδυνο πολιτικά, με μεγαλύτερη μαζικότητα, αλλά και πιο αποφασισμένο για τη νικηφόρα του προοπτική… Αυτή ήταν η κοινή συνισταμένη των ομιλιών υποψηφίων και μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας.




Ομιλίες στις οποίες αποτυπώθηκε η πολυμορφία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ αναδείχθηκαν στοιχεία της στρατηγικού χαρακτήρα αναμέτρησης, στην οποία καλείται να συμβάλει η επαναστατική Αριστερά, προκειμένου «οι πολεμιστές της ζωής», όπως χαρακτήρισε στην ομιλία του ο Πέτρος Παπανικολάου (υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας) τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, να πιστέψουν, να διεκδικήσουν, αλλά και να κερδίσουν «τον κόσμο ολάκερο…».

Την εκδήλωση της Δευτέρας, άνοιξε ένας τέτοιος άνθρωπος… Ένας από τους πολεμιστές που για 225 μέρες στέκουν στην πύλη της Χαλυβουργίας, για να μην περάσει ο «νόμος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Ο Χάρης Μανώλης, απεργός της Χαλυβουργίας και υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην περιφέρεια Αττικής, τόνισε ότι πρέπει να υπερψηφιστεί η δύναμη της επαναστατικής Αριστεράς «που συνέβαλε σημαντικά στους αγώνες της προηγούμενης διετίας, που θέλει να πάει τη μάχη μέχρι την οριστική νίκη για τα εργατικά δικαιώματα, που διεκδικεί σήμερα μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ…».

Ο Γιώργος Ρούσης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις δηλώσεις του Α. Τσίπρα, λίγες ώρες πριν, κατά την επίσκεψή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), σύμφωνα με τις οποίες «η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει να παραμείνει (;) ένα δημοκρατικό σώμα», ενώ ευχαρίστησε τον Αττικάρχη για τη στάση του (;) στην εξέγερση του 2008. Ο ομιλητής άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, και απευθυνόμενος στο κοινό προέβλεψε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις τους …καθησυχάζουν, σχετικά με τις προθέσεις μίας κυβέρνησης με «πυρήνα την Αριστερά». Ο Γ. Ρούσης συμπύκνωσε τους λόγους για την υπερψήφιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επικεντρώνοντας στην άρνησή της να θυσιάσει τη σοσιαλιστική προοπτική «στο όνομα του πάση θυσία κυβερνητισμού», αλλά και στην προσπάθειά της να ανεβάσει τη «λαϊκή συνειδητότητα και το αγωνιστικό φρόνημα», στη βάση των πραγματικών διαστάσεων της σύγκρουσης και όχι των εύκολων λύσεων. Συμπυκνώνοντας τόνισε ότι «ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να μη βιώσουμε μία πρόσκαιρη φιέστα στις 17 Ιούνη, για να αποφύγουμε τη σύναψη μίας νέας ολέθριας Βάρκιζας… για να πετύχουμε τη νίκη που περιμένουν οι ήττες μας».

Ο Άγγελος Χάγιος (υποψήφιος στην Α’ Αθήνας), στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ανέλυσε την πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην παρούσα συγκυρία αποδεικνύοντας τα πολλαπλά οφέλη που θα υπάρξουν και από την εκλογική ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Έχουμε γνώση των δυσκολιών», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από τη γραμμή ρήξης και ανατροπής με την πολιτική των δανειστών, συνολικά του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων, γιατί αυτή επιβάλλει η επιδίωξή μας να σωθεί ο λαός και όχι το ευρώ και τα κέρδη των εργοδοτών εθνικών και υπερεθνικών…»

Έστρεψε τα πυρά του κατά της λογικής της αναδιαπραγμάτευσης, ειδικά της προερχόμενης από δυνάμεις της Αριστεράς. «Με ποιους να έρθουμε σε συνεννόηση; Με τους τραπεζίτες; Τη μεγαλύτερη μαφία που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα; Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ; Τους πολεμοχαρείς ιμπεριαλιστές, που αφού πρώτα αιματοκύλησαν κάθε γωνιά του πλανήτη, επιστρέφουν στις μητροπόλεις του καπιταλισμού εντείνοντας τον κοινωνικό πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους;», τόνισε ο Α. Χάγιος.
«Εμείς δεν θέλουμε το κίνημα συνομιλητή των ισχυρών του καπιταλισμού. Θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να μπορέσει να επιβάλει τις λαϊκές επιθυμίες» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργάνωση των εργαζομένων σε ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, με στόχους τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ.

Στο θέμα τους χρέους αναφέρθηκαν και ομιλητές που πήραν το λόγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Α. Χάγιου. Ο Βασίλης Θεοφανόπουλος (υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας) εκ μέρους της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ανασύνταξη, η οποία συνεργάζεται στις εκλογές με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόνισε ότι η απάντηση στο πρόβλημα του χρέους –στην παρούσα φάση– καθορίζει τη θέση του κάθε πολιτικού χώρου. «Για όσους θέλουν να είναι με τα εργατικά συμφέροντα η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μονομερή διαγραφή του χρέους». Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν τάσσεται υπέρ της μονομερούς διαγραφής του χρέους, ο Β. Θεοφανόπουλος, το χαρακτήρισε «αντιφατικό, ανεδαφικό και ανεφάρμοστο».

Αναφερόμενος στη μονομερή διαγραφή του χρέους, ο Πέτρος Κωνσταντίνου (υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας), ανέφερε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστούν φάρμακα για τους ασθενείς και σχολεία για τα παιδιά. «Γι’ αυτό το λόγο το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ» ανέφερε στην ομιλία της η Α. Βεργάκη (υποψήφια στη Α΄Αθήνας), «είναι ένα πρόγραμμα το οποίο όχι μόνο είναι άμεσα εφικτό και υλοποιήσιμο από τον οργανωμένο λαό, αλλά και αναγκαίο για την ανακούφιση της κοινωνικής πλειοψηφίας». Ο Γ. Λάσκαρης (υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας), αναφερόμενος στην επομένη των εκλογών και στο νέο γύρο επίθεσης στον κόσμο της εργασίας προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, χαρακτήρισε «επίκαιρο όσο ποτέ το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Ο Πέτρος Παπανικολάου, αναφερόμενος στην εκλογική μάχη της 17ης Ιούνη τόνισε ότι θα πρέπει να ακουστεί ένα ισχυρό «όχι» στην πολιτική εργοδοτών, ΕΕ και ΔΝΤ, προκειμένου να «τρομοκρατηθούν οι τοκογλύφοι». Αναφερόμενος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ στάθηκε στην τόλμη της να υποσχεθεί ότι θα «αγωνιστεί για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς της ισότητας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας». Της Αριστεράς που όπως εύστοχα ανέφερε ο Σ. Δρίτσας (υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας), «δεν ψάχνει το διεθνισμό στους διαδρόμους των Βρυξελλών, γιατί τον κάνει πράξη μέσα από την προσπάθεια για κοινούς αγώνες με τους εργαζόμενους των κρατών όλης της Ευρώπης».
Συγκεντρώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 8ήμερο, εκτός από αυτή στην Αθήνα σε πάνω από 40 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Το προηγούμενο Σάββατο 9/6, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πλατεία της Καισαριανής με ομιλητές τους υποψήφιους στη Β΄ Αθήνας Γ. Μάντζαρη και Σ. Δρίτσα, οι οποίοι παρουσίασαν τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αυριανή εκλογική μάχη. Την ίδια μέρα στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας μίλησαν υποψήφιοι βουλευτές Π. Χόρτης, Κ. Βαγενάς και ο Γ. Κρεασίδης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προγραμματικές θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την κρισιμότητα της διεκδίκησης για διαγραφή του χρέους και ακύρωση των μνημονίων.
Την επομένη στην πλατεία Θεοφανείου της Πρέβεζας, στη συγκέντρωση όπου συμμετείχαν πάνω από 60 άτομα χαιρέτισε ο υποψήφιος βουλευτής Β. Νάνος και ακολούθησε ομιλία του Γ. Κρεασίδη. Οι ομιλητές υπογράμμισαν τις συνέπειες του Μνημονίου και της ΕΕ για τους εργαζόμενους και τον αγροτικό κόσμο και τοποθετήθηκαν πάνω στις προϋποθέσεις μιας εξουσίας και δημοκρατίας των εργαζομένων. Την Κυριακή επίσης έγινε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης με ομιλητή τον Κ. Μάρκου. Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι η πορεία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης βαδίζει σε νέο σεισμό με επίκεντρο την ευρωζώνη, ενώ η ελληνική οικονομία τείνει προς μια εσωτερική κατάρρευση ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κυβέρνηση. Ο Κ. Μάρκου τόνισε ότι «σε αυτές τις συνθήκες, 30 ενωμένες και ταξικές αγωνιστικές ομοσπονδίες στους βασικούς κλάδους της οικονομίας, με ένα συνειδητό πρόγραμμα πάλης, όπως αυτό που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα έχουν μεγαλύτερη ισχύ από 30 υπουργούς, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και 151 ενωμένα ταξικά και αγωνιστικά σωματεία και ένας μαζικός αριστερός αντικαπιταλιστικός πόλος θα μπορούν να επιβάλουν περισσότερες κατακτήσεις ακόμη και από 151 βουλευτές μιας διαχειριστικής Αριστεράς».

Τη Δευτέρα έγινε η ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας. Την εκδήλωση άνοιξε ο Λ. Καραγεώργος, νοσοκομειακός γιατρός, μέλος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Στην ομιλία του δήλωσε τη στήριξή του στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ άσκησε δριμύτατη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Α. Δραγανίγου στην οποία αναλύθηκαν οι θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις εκλογές αλλά και τους αγώνες της επόμενης μέρας. Επίσης στην Κεφαλλονιά την ίδια μέρα, σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, η υποψήφια βουλευτής Ε. Γαϊτανίδου παρουσίασε το άμεσο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στην κοινωνική πραγματικότητα του Μνημονίου στην Κεφαλλονιά. Στη συνέχεια ο Γ. Κρεασίδης ανέπτυξε την απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον προπαγανδιστικό μύθο ότι δεν υπάρχει ζωή μετά το ευρώ, την ανάγκη ρήξης με την ΕΕ και τον καπιταλισμό της εποχής μας.

Την Τρίτη έγινε εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Πετρούπολη, ενώ την Τετάρτη εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Αιγάλεω, στου Ζωγράφου, αλλά και στο Ίλιον. Την Πέμπτη επιτυχημένες εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Μερκούρη των Πετραλώνων με ομιλητές τους Κ. Πίττα, Μ. Τσίχλη και Γ. Κρεασίδη, αλλά και στην πλατεία Γκύζη, με τους Π. Μαυροειδή και Γ. Μελισσαρόπουλο. Σε αυτές παρουσιάστηκαν οι θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την ανάγκη προετοιμασίας των εργαζομένων για μια κοινωνική σύγκρουση με τον κόσμο του κεφαλαίου προκειμένου να ανατραπεί το Μνημόνιο, τις αυταπάτες που κουβαλά η συζήτηση περί αριστερής κυβέρνησης και την εργατική διέξοδο από την κρίση που περνά από την αντικαπιταλιστική ανατροπή.

Σ.Β




Επιτυχημένες συγκεντρώσεις στη Β. Ελλάδα



Με φόντο τις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιούνη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προεκλογική εκστρατεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά μέρη της Βορείου Ελλάδας.

Μετά από μια σειρά εκδηλώσεων στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιουνίου η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας. Την εκδήλωση άνοιξε ο υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας Σ. Μαρκέτος, που τόνισε τον διεθνή χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης και την αναγκαιότητα αντικαπιταλιστικής απάντησης από την πλευρά της επαναστατικής - αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, μέσω της εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ, ενώ κατέληξε στους λόγους στήριξης των συνδυασμών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έπειτα, τον λόγο πήρε ο υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης Η. Σμήλιος, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα εμφάνισης και διατήρησης ενός λαϊκού, εργατικού κινήματος που θα αρνηθεί τα μνημόνια και θα επιβάλει τη θέλησή του. Στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης μίλησε επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης Γ. Κούτρας, ο οποίος ανέφερε ότι η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και η απάντησή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να έρθει από τη δύναμη που μας έφερε ως εδώ, δηλαδή το κίνημα, που είναι και «ο άνεμος που φουσκώνει τα πανιά της Αριστεράς», γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία ρήξης και ανατροπής. Ο Γ. Μαυρομάτης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, την κλιμάκωσή της στις χώρες της ΕΕ, καθώς και στην κρισιμότητα των εκλογών. Τη συγκέντρωση έκλεισε ο Γ. Τσαμασλίδης που τόνισε τα σημεία του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, καθώς και την ανάγκη διαγραφής του χρέους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συνέχεια που πρέπει δοθεί από το κίνημα σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές.

Στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σερρών. Αρχικά, την εκδήλωση χαιρέτησε ο υποψήφιος, Δ. Γραβάνης (υποψήφιος στο νομό Σερρών) και ακολούθησε ο Σ. Μαρκέτος. Μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησε συζήτηση με τους συγκεντρωμένους. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή της νεολαίας στη συγκέντρωση, καθώς και το ενδιαφέρον το οποίο επέδειξε ο κόσμος για το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Σημαντική πρωτοβουλία πήρε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ημαθίας που διοργάνωσε θεματική εκδήλωση σε σχέση με το αγροτικό ζήτημα. Η εκδήλωση, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στην κατεξοχήν αγροτική περιοχή της Αλεξάνδρειας, όπου όλο και περισσότεροι αγρότες αντιμετωπίζουν μέχρι και προβλήματα επιβίωσης, παρά τη σκληρή και εντατική τους εργασία. Στην εκδήλωση-συζήτηση μίλησε ο γεωπόνος Φ. Μπίλιας, μέλος της ΠΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Χ. Αρχοντής, αγροτοσυνδικαλιστής και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας από τη Λάρισα. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκαν στις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, σε πτυχές του αγροτοδιατροφικού ζητήματος, καθώς και στη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος και της αναγκαιότητας εκ νέου οργάνωσής του, με πυρήνα τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στον Νομό Πέλλας. Στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά ομιλητής ήταν ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος του ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της φασιστικής απειλής, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Εξαιρετικά επιτυχημένη κρίνεται όμως και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κρύα Βρύση, πάλαι ποτέ ορμητήριο των ταγματασφαλιτών και θεμέλιο του μετεμφυλιακού κράτους, κάτι που εκφράζεται ως τις μέρες μας με την ισχυρή παρουσία των νοσταλγών του Χίτλερ και του ντόπιου συνεργάτη του, Γεωργίου Πούλου, δηλαδή της Χρυσής Αυγής. Έτσι, η εν λόγω συγκέντρωση που οργανώθηκε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί την πρώτη που οργανώνει η Αριστερά στην περιοχή μετά από πάρα πολλά χρόνια. Εκεί, μίλησαν οι Μ. Κουρουνδής, μέλος του ΠΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Γ. Κούτρας, ενώ μετά διεξήχθη μία πλούσια συζήτηση για το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, το ζήτημα του φασισμού και το πώς πρέπει να απαντήσει η Αριστερά.
Τέλος, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στην Βέροια, με παρουσία αγωνιστών από την συνέλευση της «πλατείας», που συνεχίζει να λειτουργεί με συστηματικότητα και μαζικότητα.

Χ.Α