Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ομπάμα υπέρ Γκουαντάναμο!


Ούτε αυτό δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει! Μια από τις πρώτες κατηγορηματικές προεδρικές δεσμεύσεις του Mπ. Ομπάμα ήταν να κλείσει το αίσχος του Γκουαντάναμο, άντρο βασανιστηρίων στο οποία έκλεισε ο Τζ. Μπους τους «μαχητές του εχθρού» και σύμβολο του ολοκληρωτικού καπιταλισμού της εποχής μας. Την περασμένη Τετάρτη, ο Μπ. Ομπάμα ανακοίνωσε, όχι μόνο τη συνέχιση της λειτουργίας του, αλλά και την επανάληψη των μυστικών και παράνομων, ακόμη και με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ, εκτάκτων στρατιωτικών δικαστηρίων, τα οποία ο ίδιος είχε παγώσει το 2009.




Μάλιστα, στην επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Μπ. Ομπάμα δικαιολογεί την απόφασή του με την επίκληση ότι «η νέα αυτή ρύθμιση αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, ενισχύοντας τη δυνατότητά μας να φέρουμε τους τρομοκράτες στη Δικαιοσύνη». Πρόκειται για μνημείο υποκρισίας, που σίγουρα βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες ή τις αυταπάτες όλων όσοι πίστεψαν, στην Αμερική, την Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, ότι ο έγχρωμος Πρόεδρος των Δημοκρατικών θα έφερνε μια πιο ανθρώπινη και δημοκρατική εκδοχή του καπιταλισμού.
Η απόφαση αυτή σίγουρα θα οδηγήσει σε μια παγκόσμια σκλήρυνση στην αντιμετώπιση των εχθρών των ΗΠΑ και του καπιταλισμού, η οποία δεν πρόκειται να παραμείνει στους ισλαμιστές, ο ρόλος των οποίων μειώνεται πολιτικά, όπως έδειξαν οι αραβικές εξεγέρσεις. Σε κάθε περίπτωση, η σημασία της δημιουργίας ενός μετώπου υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων της εποχής μας, ανεβαίνει δραματικά