Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τα άμεσα μέτρα της αντικαπιταλιστικής απάντησης

Το εκλογικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
για να νικήσει ο λαός


Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι ένα άθροισμα στόχων. Είναι μια λογική που ξεκινάει από τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού σε σύγκρουση με το ταξικό μπλοκ του Μνημονίου. Τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, την ΕΕ, το ΔΝΤ. Είναι στόχοι που έγιναν αγώνας και σύνθημα, αίτημα και απεργία. Στο σύνολό τους αποτελούν ένα πρόγραμμα, που για την υλοποίησή του απαιτείται η επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων.



του Αντώνη Δραγανίγου


Τα μνημόνια και η βάρβαρη πολιτική τους δεν έπεσαν από τον «ουρανό». Τα μνημόνια είναι η πολιτική επιλογή των δυνάμεων του κεφαλαίου για να ξεπεράσουν την ιστορική κρίση του καπιταλισμού πάνω στα κοινωνικά ερείπια της εργατικής τάξης και των λαών. Να αυξήσουν τα κέρδη τους και να φορτώσουν τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές φούσκες στις πλάτες της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Τα μνημόνια και η δανειακή σύμβαση είναι η απάντηση του κεφαλαίου στην κρίση της ευρωζώνης και του ευρώ. Το «ισχυρό νόμισμα» από «σωσίβιο» για τους ευρωπαίους και Έλληνες καπιταλιστές μπροστά στην κρίση μετατρέπεται σε Τιτανικό που βυθίζεται απειλώντας να ρουφήξει στον πάτο ολόκληρη την ευρωζώνη. Έχει γίνει όπλο επιβολής του ιμπεριαλιστικού πυρήνα της ΕΕ πάνω σε όλες τις χώρες και πρώτα από όλα πάνω στον ευρωπαϊκό Νότο που καταρρέει με πάταγο και για να σωθεί απαιτεί να θυσιαστούν οι δουλειές, οι μισθοί και οι συντάξεις των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εδώ και δύο χρόνια τα τρομοκρατικά διλήμματα πέφτουν βροχή πάνω στα κεφάλια της κοινωνίας από τα παπαγαλάκια του συστήματος. «Μνημόνια ή χρεοκοπία», «ευρώ ή χάος». Και τώρα, μετά την εκλογική τους ήττα στις 6 Μάη «συντεταγμένη», «υπεύθυνη» επαναδιαπραγμάτευση, χωρίς κινδύνους και περιπέτειες ή ο «τυχοδιωκτισμός» της «μονομερούς καταγγελίας». Αυτό είναι το δίλημμα που μας θέτουν αυτοί που έστειλαν επιστολές υποταγής στον Μπαρόζο και τη Μέρκελ. Στη λογική της «αναδιαπραγμάτευσης» του Μνημονίου προσχωρεί και η συστημική ΔΗΜΑΡ, που μιλά για «σταδιακή απεμπλοκή» από το Μνημόνιο αλλά εννοεί την παράτασή του μέχρι το 2017!

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ετεροχρονισμό και όχι διαγραφή του χρέους, αποδοχή και «επαναδιαπραγμάτευση» της δανειακής σύμβασης και τέλος από αντικατάσταση του Μνημονίου (το οποίο μάθαμε τελικά ότι δεν θα καταγγελθεί, παρά «πολιτικά» από τον λαό και όχι «νομικά» από τη Βουλή) με μια νέα «δεσμευτική συμφωνία» με τους δανειστές και την ΕΕ. Με αυτήν την πολιτική τα λαϊκά προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν. Εντός των ασφυκτικών πλαισίων της ΟΝΕ, του ευρώ και των δανειακών συμβάσεων προοπτική φιλολαϊκής λύσης δεν υπάρχει.

Με βάση αυτή τη γενική λογική, αναπτύσσεται το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και πρώτα από όλα με τους στόχους ρήξης με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Χωρίς ρήξη με το Μνημόνιο, το ευρώ και την ΕΕ και χρέος, δεν υπάρχει ανακούφιση για τους εργαζόμενους», τονίζεται στο πρόγραμμα. Τα άμεσα βήματα γι’ αυτό είναι:
Άμεση και μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης και ακύρωση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που τα συνοδεύουν. Άμεση παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, άρνηση όλων των επόμενων δόσεων και χρηματοδοτήσεων.
Άμεση έξοδος από το ευρώ, για να υπάρχει δημοκρατικός εργατικός - λαϊκός έλεγχος στην οικονομία και την κοινωνία συνολικά, που οδηγεί σε ρήξη με τον πυρήνα των πολιτικών και των θεσμικών μορφών της ΕΕ. Γι’ αυτό και πρέπει να ολοκληρωθεί με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καταγγελία όλων των σχετικών συνθηκών και δεσμεύσεων. Έτσι θα χάσει η άρχουσα τάξη το μεγαλύτερο όπλο της, να επιβάλλει μέσα από το μηχανισμό της ΕΕ όλη τη βάρβαρη πολιτική της, να αποφασίζει η τρόικα για τον προϋπολογισμό. Η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ είναι ο μόνος δρόμος για να ασκηθεί φιλολαϊκή πολιτική, να έχουμε δημόσια αγαθά, να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της κοινωνίας με τον έλεγχο των ίδιων των εργαζόμενων, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ. Είναι έξοδος από σκοπιά διεθνιστική, πρώτο βήμα για τη διάλυση της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικού μηχανισμού!

Άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών, παράλληλα με την εφαρμογή άμεσα φραγμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί η μαζική διοχέτευση πλούτου στο εξωτερικό και ανακούφιση των μικροκαταθετών.
Άμεση εθνικοποίηση όλων των στρατηγικών επιχειρήσεων και τομέων (επικοινωνίες, ενέργεια, ύδρευση, διυλιστήρια, ορυχεία, δημόσια έργα, παραγωγή φαρμάκων, μεταφορές κ.λπ.) χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερή λειτουργία τους προς όφελος του λαού.

Πάγωμα των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ώστε να σταματήσουν να σπαταλώνται χρήματα για τις πολεμικές δαπάνες και τις μίζες.
Άμεση γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου και του πλούτου, με επιβολή υψηλών φόρων στα κέρδη, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, στη μεγάλη περιουσία, στις υψηλές καταθέσεις, στις συναλλαγές των υπεράκτιων εταιρειών, στην εκκλησιαστική περιουσία.
Επιβολή υποχρεωτικών ανώτερων τιμών σε όλα τα βασικά αγαθά (καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης) παράλληλα με άμεση επιβολή εργατικού και λαϊκού ελέγχου σε όλους τους χώρους αποθήκευσης και διανομής βασικών αγαθών (φαρμακαποθήκες, αποθήκες τροφίμων κ.λπ.) και συνολικά, οικονομία για να εμποδίσουμε τη κερδοσκοπία και τις απότομες ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά (καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης κ.λπ.).



Υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών


Βασικό στοιχείο του προγράμματος αποτελεί η άμεση ανάκληση όλων των αντιλαϊκών νόμων με όπλο τον αγώνα ων εργαζόμενων. Των νόμων για τις συλλογικές συμβάσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, το νόμο Διαμαντοπούλου που διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση και τον αντίστοιχο νόμο Λοβέρδου για την υγεία. Η επαναλειτουργία των δημόσιων οργανισμών που έκλεισαν με τις μνημονιακές αποφάσεις (ΟΕΔΒ, ΟΕΚ, Εργατική Εστία κ.λπ.). Στη φιλοσοφία του προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η ανάπτυξη και η προστασία των δημόσιων αγαθών. Η εκπαίδευση και η υγεία, οι ακτές και οι ελεύθεροι χώροι, η ενέργεια και το περιβάλλον αποτελούν κοινή κληρονομιά όχι αντικείμενα της αγοράς και του κέρδους. Η στήριξη της φτωχομεσαίας αγροτιάς για υψηλή ποιότητα διατροφής, διατροφική επάρκεια, με την αναγέννηση της υπαίθρου αποτελεί βασική προτεραιότητα της πάλης του κινήματος για το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα κρίσιμο στις συνθήκες της φτώχιας και της κρίσης. Αυτό προϋποθέτει ρήξη με την ΚΑΠ, τις ποσοστώσεις και τις δεσμεύσεις της, στήριξη της μικρομεσαίας αγροτιάς και των συνεταιρισμένων της, σε σύγκρουση με το εμπορικό κεφάλαιο, την καθιέρωση κατώτερης τιμής για τα προϊόντα, την επαναλειτουργία με εργατικό έλεγχο των βιομηχανιών ζάχαρης και λιπασμάτων και τέλος, την πλήρη κατοχύρωση των εργατών γης, Ελλήνων και ξένων.

Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προσφέρεται ισότιμα σε όλους και όλες. Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, από κοινού με το φυσικό περιβάλλον. Στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την προσφορά δημόσιων υποδομών σε όλο το καλλιτεχνικό δυναμικό που βρίσκεται μεταξύ εξαθλίωσης και μετανάστευσης και σε κάθε έκφραση καλλιτεχνικής δημιουργίας (βιβλίο, κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, χορό κ.λπ.). Ενθάρρυνση της πολιτιστικής δημιουργίας σε όλες τις ηλικίες, στις πόλεις και την ύπαιθρο, σε ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, για ένα κύμα πολιτιστικής αναγέννησης απέναντι στα τηλεσκουπίδια και την εμπορευματοποιημένη κουλτούρα.
Πραγματική προστασία του περιβάλλοντος. Κατάργηση όλων των νόμων και των αποφάσεων για το «φαστ τρακ», για το νέο χωροταξικό, για τις ΠΟΤΑ, για την επιχειρηματική αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Απαγόρευση κάθε «επενδυτικής» δραστηριότητας σε βάρος των δασών, των ελεύθερων χώρων, των ακτών. Όχι στα μολ, τα γήπεδα γκολφ, κ.λπ.

Κατάργηση «Δουβλίνο ΙΙ»

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό με τελείως διαφορετική λογική από τα ρατσιστικά παραληρήματα και την κινδυνολογία των συντηρητικών κομμάτων και δυνάμεων. Αφετηρία του προγράμματος είναι η άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας, έτσι ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της παρανομίας, να μπορούν να εργαστούν, να ασφαλιστούν, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να μην είναι θύματα υπερεκμετάλλευσης από εργοδότες και μαφιόζους. Παλεύουμε ενάντια στην Ευρώπη - φρούριο και τους φράχτες. Για να καταργηθεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, οι συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνο ΙΙ που απαγορεύουν την ελεύθερη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε αποθήκη απελπισμένων ανθρώπων.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει για την αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ και το σταμάτημα της αντιδραστικής συμμαχίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.


Αγώνας για τις ελευθερίες

Απέναντι σε μια κοινωνία που στρέφεται όλο και πιο βαθιά στον αυταρχισμό ενάντια στον λαό, που οι θεσμοί της καταρρέουν μέσα από την υποταγή τους στο κεφάλαιο και τη χούντα των δανειστών, η πάλη για τη δημοκρατία είναι πιο ουσιαστική από ποτέ. Η κατάργηση όλων των νόμων και των ρυθμίσεων που περιορίζουν τη συλλογική διεκδίκηση ή ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, την απεργία και τη διαδήλωση. Η κατοχύρωση των λαϊκών συνελεύσεων ως αποφασιστικών οργάνων, η κατάργηση του Καλλικράτη, ο άμεσος χωρισμός εκκλησίας και κράτους, η κατάργηση όλων των «αντιτρομοκρατικών νόμων», ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες είναι μερικά από τα πιο σοβαρά ζητήματα της πάλης για το επόμενο διάστημα.
Τα προγράμματα δεν είναι λόγια! Εκφράζουν και συμπυκνώνουν κοινωνικά ταξικά συμφέροντα και ανάγκες. Εμπνέονται από την προοπτική της κοινωνικής χειραφέτησης, μιας νέας σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής προοπτικής. Αποκτούν δύναμη και ζωή όταν γίνονται υπόθεση της πάλης του λαού, στόχος στην απεργία, σύνθημα στις πλατείες, σημαία στη σύγκρουση. Τέτοιο φιλοδοξούμε να είναι το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις 17 του μήνα και για τις μάχες που έρχονται.