Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τάσος Σταυρόπουλος*: Μαζί στις 18 η αντιΕΕ Αριστερά



«Σαν χάρτινος πύργος» εκτιμά ο Τάσος Σταυρόπουλος ότι θα καταρρεύσουν την επομένη των εκλογών οι υποσχέσεις για κοινωνικό κράτος, αν γίνονται με γνώμονα την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Προτείνει την επομένη των εκλογών
η Αριστερά που βλέπει τη λύση μέσα από τη σύγκρουση με την ευρωζώνη να βρεθεί στις ίδιες γραμμές, στη βάση ενός επείγοντος προγράμματος




Συνέντευξη στο Γιώργο Λαουτάρη

*Συντονιστής Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής


– Υπάρχει διέξοδος από την κρίση χωρίς έξοδο από το ευρώ;

– Όχι, δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Κατ’ αρχάς επειδή η ίδια η ευρωζώνη δε δέχεται κατάργηση των μνημονίων και έπειτα η χώρα μας δεν έχει δυνατότητα να χρηματοδοτήσει κανένα τομέα της οικονομίας. Υφίσταται αφαίμαξη από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να κάνει ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση της οικονομίας, αν δεν υπάρχει χρήμα. Άρα όποια κυβέρνηση θελήσει να βγει από την κρίση, είναι αναγκασμένη να συγκρουστεί και να επανέλθει στο εθνικό νόμισμα.

– Αυτό αρκετοί υποστηρίζουν ότι ισοδυναμεί με καταστροφή, όχι με φιλολαϊκή εξέλιξη...

– Μεγαλύτερη καταστροφή από αυτή που έχει υποστεί η χώρα και λαός μέσα στην ευρωζώνη, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει. Αυτή τη στιγμή οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, η οικονομία είναι σε ύφεση, κάθε μέρα απολύονται χίλιοι εργαζόμενοι, δεν υπάρχει ελπίδα πουθενά, η παραγωγή έχει καταρρεύσει, η αγροτική οικονομία συρρικνώνεται. Επομένως η χρεοκοπία υπάρχει, απλώς δεν έχει επισημοποιηθεί. Αν επανέλθουμε σε εθνικό νόμισμα, θα υπάρχει οπωσδήποτε μια δυσκολία στην αρχή για μερικούς μήνες, αλλά σταδιακά η οικονομία θα επανέλθει. Θα πρέπει βέβαια η εξέλιξη αυτή να συνοδευτεί από εθνικοποίηση των τραπεζών, δεν μπορεί να υπάρχει ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων στην αρχή και θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει χρήματα, για να ανασυγκροτήσει την οικονομία. Στο πλαίσιο όμως του ευρώ δεν υπάρχει ελπίδα.

– Πόσα περιθώρια μεταρρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων έχει μια αριστερή κυβέρνηση;

– Μία αριστερή κυβέρνηση, για να έχει επιτυχία, πρέπει πρώτα να συγκρουστεί με την ευρωζώνη. Επιμένω ότι μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης δεν υπάρχει περιθώριο να πάρει μέτρα υπέρ των εργαζομένων. Κάποιες ανεπαίσθητες μεταρρυθμίσεις μπορεί να γίνουν, αλλά το κακό δεν μπορεί να καταπολεμηθεί και αυτό είναι η συρρίκνωση της οικονομίας, η καλπάζουσα ανεργία και η διάλυση όλων των οικονομικών δομών της χώρας.

– Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σας ικανοποίησε;
– Το πρόγραμμα έκανε λόγο αρχικά για διαπραγμάτευση και αναδιαπραγμάτευση των μνημονίων, στο τέλος πρότεινε κατάργηση ή ακύρωση. Ακούγονται βέβαια και φωνές για νέα διαπραγμάτευση μετά την ακύρωση, αλλά με εμμονή μέσα το ευρώ. Αυτή η πολιτική που προτείνεται για την υποστήριξη της ευρωζώνης πιστεύω ότι θα αποτύχει. Όχι μόνο δεν με ικανοποιεί, αλλά δεν πρόκειται να έχει και επιτυχία.

– Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα των εκλογών για τις αντιΕΕ δυνάμεις της Αριστεράς;

– Η Αριστερά που βλέπει τη λύση μέσα από τη σύγκρουση με την ευρωζώνη και το ευρώ πρέπει να βρεθεί μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Έχει καθυστερήσει ήδη και αυτό έχει βοηθήσει να καλλιεργούνται αυταπάτες περί εξόδου από την κρίση μέσα στα πλαίσια ενός συστήματος που έχει δημιουργήσει την κρίση και επιχειρεί να την αντιμετωπίσει με πρωτοφανή μέτρα αγριότητας σε βάρος των εργαζομένων. Η κρίση στην ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι μεγάλη και δεν πρόκειται να δοθεί λύση με τις εκλογές και με πολιτικές που θα ασκηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση της ευρωζώνης. Προγράμματα και υποσχέσεις που καλλιεργούνται ότι μπορούν να ανακτηθούν απώλειες από το μεταπολεμικό κράτος πρόνοιας, χωρίς να υπάρχει σύγκρουση με τις δομές της ΕΕ και με γνώμονα να κρατηθεί η χώρα μέσα στο ευρώ, μπορούν να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις προεκλογικά, αλλά μετεκλογικά θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος. Επομένως, πρέπει να φτιαχτεί εκείνος ο πόλος που είναι αποφασισμένος για σύγκρουση με την ευρωζώνη. Αυτός ο πόλος θα συγκροτηθεί στη βάση μιας κοινής στρατηγικής. Στρατηγικός στόχος είναι μια κοινωνία με σοσιαλιστική προοπτική, αλλά στη βάση ενός μίνιμουμ και επείγοντος προγράμματος: Ακύρωση μνημονίων, στάση πληρωμών, διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών, επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και άμεση ανασυγκρότηση της οικονομίας, γιατί πρέπει να δοθεί λύση με τους άνεργους και με την ύφεση στην οικονομία, που είναι μια έτοιμη πυριτιδαποθήκη να εκραγεί.

– Πώς ερμηνεύετε την απίστευτη επίθεση που δέχτηκε η Λιάνα Κανέλλη και η Ρένα Δούρου από τον τραμπούκο της Χρυσής Αυγής;

– Ήταν αναμενόμενη η βία αυτή της Χρυσής Αυγής. Αυτή η βία βέβαια υπάρχει και στην ελληνική κοινωνία. Πρώτα απ’ όλα στα μέσα ενημέρωσης που υποθάλπουν σε ένα βαθμό αυτές τις ενέργειες. Παράδειγμα είναι το πώς παρουσίασαν τη δολοφονία του μετανάστη στην Παιανία και η στάση που πήραν. Οι εργαζόμενοι δέχονται καθημερινά τη βία του συστήματος, δέχονται καθημερινά τη βία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει ψυχολογική και οικονομική βία στους ανέργους. Στα γκέτο και τις γειτονιές της Αθήνας από την οικονομική ανέχεια. Αυτή η βία που εξασκείται από τα μνημόνια και την ΕΕ βρήκε πρόσφορο έδαφος να εκφραστεί από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Δεν βγήκε τυχαία η οργάνωση αυτή προς τα έξω. Εκμεταλλεύεται και τα πρόβλημα με τους μετανάστες με ευθύνη και της Αριστεράς, γιατί δεν τολμάει να πάρει θέση. Να συμπληρώσουμε όμως ότι και η Νέα Δημοκρατία εξασκεί βία, όταν επαναφέρει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα για να κερδίσει τις εκλογές. Κατά βάση η ελληνική κοινωνία υφίσταται από πολλές πλευρές βία. Και κάποιοι υπέθαλψαν τη βία της Χρυσής Αυγής, για να αποκομίσουν πολιτικά κέρδη. Έχει μεγάλη ευθύνη και η κυβέρνηση Παπανδρέου, που ήλπιζε ότι θα βγει κερδισμένη από την ισχυροποίησή της.



Δείτε ακόμα:
Ο Τάσος Σταυρόπουλος στις Αναιρέσεις