«Προς το παρόν, δεν δημοσιεύτηκε ακόμη κείμενο στελεχών με τίτλο Yπογράψτε κύριε Κουβέλη!»
Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα κόμμα που απεχθάνεται τα διλήμματα. «Ίσως υπάρχουν εκατό αποχρώσεις της αλήθειας, ένα φάσμα από το φως ως το σκοτάδι. Τα πράγματα δεν είναι πάντα ακέραια, συμπαγή, δεν είναι άσπρα ή μαύρα», λένε οι Ινδοί πρωταγωνιστές στο πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα της Πρίθι Ναΐρ Οι εκατό αποχρώσεις του άσπρου και αυτή η πολιτική φιλοσοφία ταιριάζει στα στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς, ίσως ακόμη περισσότερο και από τις αρχές του μεταρρυθμισμού με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η χειρότερη δοκιμασία στην οποία μπορεί να υποβάλει κανείς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη είναι το μαρτύριο της υπογραφής. Ναι ή όχι;
της Ντίνας Χαριτάτου
Με θρίλερ παρομοιάζουν τις δραματικές στιγμές πολιτικού πυρετού που εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία της οδού Πειραιώς οι γνωρίζοντες καταστάσεις, ενόψει της συνάντησης του προέδρου του κόμματος με τον Β. Βενιζέλο. Κι αν ζητηθεί υπογραφή; Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι περιμένει εγγράφως τη συναίνεση της υπεύθυνης Αριστεράς στο δρομολογούμενο κούρεμα του PSI και τα μέτρα που το συνοδεύουν, πατώντας έναν παλιό κάλο των ανανεωτών. Τότε που τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος έβγαλαν κείμενο με τίτλο Yπογράψτε κύριε Σαμαρά!, ενώ κι ο Γρ. Ψαριανός ζητούσε από τον πρόεδρο της ΝΔ να μην διακινδυνεύσει την 6η δόση. Αλλά και τότε που η καταψήφιση της κυβέρνησης Παπαδήμου προκάλεσε την αποχώρηση δύο στελεχών από την Κεντρική Επιτροπή και ενός από το κόμμα.
«Γραμμή» βέβαια υπήρχε, όσο κι αν αυτά τα υπολείμματα του γραφειοκρατικού παρελθόντος αντιμετωπίζονται από τα στελέχη του πρώην Eσωτερικού ως βαρίδια: «Εάν ζητηθεί η απάντησή μας, θα είναι αρνητική», δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης στην Αυγή. «Δεν μου ζητήθηκε, αλλά αν μου ζητηθεί, η άρνησή μου είναι δεδομένη», επιβεβαίωσε και ο Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από το γραφείο του Βενιζέλου την Παρασκευή.
Αλλά τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φρόντισε να τονίσει προς κάθε κατεύθυνση στη Βουλή: «Τόσο για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου όσο και για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, εκτιμήσαμε ότι εξυπηρετεί ως ένα βαθμό τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας πεδία όπου παρουσιάζονταν κενά». Ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης διευκρίνισε μάλιστα ότι «η Δημοκρατική Αριστερά από τη διακήρυξή της πέρυσι τον Ιούνιο μιλούσε για ανάγκη επώδυνων μέτρων και ριζοσπαστικών και ανατρεπτικών τομών στην ελληνική κοινωνία», με τη σημείωση όμως ότι «τα μέτρα τα επώδυνα ήθελε να είναι δίκαια». Και μπορεί την υπογραφή της η ΔΗΜΑΡ να μην την έδωσε, αλλά στην Αυγή ο Σπ. Λυκούδης δήλωσε ότι το κόμμα του δεσμεύεται να τα τηρήσει όλα: «Οι διεθνείς συμβάσεις που υπογράφει η χώρα είναι δεσμευτικές όχι γιατί μας το ζητάει η τρόικα, οι εταίροι ή οποιοσδήποτε άλλος, αλλά γιατί αυτό απαιτεί η διεθνής πραγματικότητα και λειτουργία στον πολιτικά πολιτισμένο κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια τουλάχιστον». Προς το παρόν, δεν δημοσιεύτηκε ακόμη κείμενο στελεχών με τίτλο Yπογράψτε κύριε Κουβέλη!