Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Έληξε η κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, ο αγώνας συνεχίζεται

Κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην ψυχική υγεία - ειδική αγωγή που είχαν καταλάβει για 15 μέρες το υπουργείο Υγείας με την 48ωρη απεργία Τετάρτη και Πέμπτη, 22, 23 Φεβρουαρίου. Στη 48ωρη απεργία καλούσαν και στήριζαν τα κλαδικά σωματεία ψυχικής υγείας ΣΕΨΑΕΚΟ και ειδικής αγωγής ΣΕΜΙΣΕΑ, τα σωματεία εργαζομένων στο Περιβολάκι και την ΠΕΨΑΕΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, το σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο», «Άγιος Σάββας», «Αττικό», Γενικό Κρατικό Νίκαιας και «Δαφνί», η Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Υγείας που είχαν καταλάβει και αυτοί το υπουργείο για 10 μέρες. Παράλληλα, ψήφισμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης εξέδωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Βόνταφον - Πάναφον.

της Άννας Γαϊτανίδου



Η 48ωρη απεργία κλιμακώθηκε με την πορεία της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου. Η πορεία, σύμφωνα με απόφαση της συνέλευσης της κατάληψης, πέρασε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, όπου οι εργαζόμενοι του πορεύτηκαν μαζί στο μεγαλύτερο κομμάτι της, κατευθύνθηκε στη Bουλή, πέρασε από τη ΓΣΕΕ φωνάζοντας συνθήματα κατά του ξεπουλημένου γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και κατέληξε στο υπουργείο, όπου πραγματοποιήθηκε συνέλευση του πανυγειονομικού συντονιστικού. Η πορεία ήταν ιδιαίτερα μαζική για τα δεδομένα του χώρου και είχε έντονο παλμό. Θλιβερή ήταν η παρουσία των δυνάμεων της ΠΟΕΔΗΝ και του ΠΑΜΕ, όπου αριθμώντας λιγότερους από 200 ανθρώπους, μπήκαν στην κεφαλή της πορείας καπελώνοντας την κατάληψη, πορεύτηκαν μόνοι τους σε όλη τη διάρκεια της πορείας και παρέμειναν στη Bουλή χωρίς να συμμετάσχουν στην συνέλευση.
Στη συνέλευση έγιναν πολλές τοποθετήσεις που εξέφραζαν την ανάγκη για συνέχιση του αγώνα και στήριξη του πανυγειονομικού συντονιστικού από όλες τις δυνάμεις των συμμετεχόντων, καθώς και το αγκάλιασμα του από τους εργαζόμενους σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομείων, σε φορείς  υγείας, περίθαλψης και πρόνοιας και τους λήπτες των υπηρεσιών υγείας - πρόνοιας και των οικογενειών τους.

 Ορίστηκε νέα συνέλευση του πανυγειονομικού συντονιστικού την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 5 μ.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ενώ ψηφίστηκε η συμπόρευση του συντονιστικού με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία. Η κατάληψη έληξε, καθώς ήταν κοινός τόπος ότι όσο κι αν οι συμμετέχοντες ήθελαν να συνεχιστεί, στο συντονιστικό εκφράζονταν διαφορετικές ταχύτητες κινητοποίησης, με τους εργαζομένους στα νοσοκομεία τώρα να δρομολογούν κινητοποιήσεις.
Η κατάληψη του υπουργείου ήταν η κορύφωση του συντονισμού και των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων ψυχικής υγείας - ειδικής αγωγής από το Σεπτέμβριο, καθώς είναι απλήρωτοι για μήνες, απολύονται, οι μονάδες στις οποίες δουλεύουν υποχρηματοδοτούνται και οδηγούνται στο κλείσιμο, με αποτέλεσμα οι λήπτες των υπηρεσιών να μην μπορούν να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται και να πρέπει να τις χρυσοπληρώσουν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της κατάληψης «βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας αρνούνται να στηρίξουν το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία, στην ψυχική υγεία και πρόνοια. Προτιμούν να πετάξουν κόσμο στο δρόμο, εργαζόμενους και λήπτες. Βάζουν λουκέτο σε δομές ψυχικής υγείας, σε ειδικά σχολεία, σε κέντρα ψυχικής υγείας, σε κλινικές και νοσοκομεία ... Είμαστε απλήρωτοι για μήνες, πεινασμένοι, απελπισμένοι και έχουμε οργανωθεί χωρίς να έχουμε άλλη επιλογή για να σώσουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους, χωρίς φωνή που στηρίζουμε καθημερινά στη δουλειά μας».

Οι καταληψίες έφυγαν από το υπουργείο με το κεφάλι ψηλά, καθώς η κατάληψη του υπουργείου αποτέλεσε σημείο αναφοράς και αγώνα για όλο το χώρο της υγείας. Είναι πλέον κεκτημένο της κατάληψης η συνάντηση και συμπόρευση εργαζομένων σε διαφορετικούς χώρους εργασίας, η ενότητα και η κοινή δράση τους, καθώς πρέπει να είναι στρατηγική επιλογή της εργατικής τάξης να ξεπερνά στην πράξη όλους τους διαχωρισμούς που θέτει το καπιταλιστικό σύστημα και να ενοποιείται. Κεκτημένο είναι επίσης η δημιουργία του πανυγειονομικού συντονιστικού, καθώς τα νοσοκομεία, οι φορείς υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής πρέπει να προστατέψουν τους λήπτες και την αναφαίρετη υποχρέωση του κράτους να παρέχει δημόσια, δωρεάν και καθολική υγεία - πρόνοια υψηλής ποιότητας σε όλους τους εργαζόμενους. Πρέπει ακόμα να εξεταστούν τα «εργαλεία». Η συστράτευση με τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό και τις ρεφορμιστικές δυνάμεις δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στους εργαζόμενους. Αντίθετα, πρέπει να δυναμώσουν τα κλαδικά σωματεία και ο συντονισμός από τα κάτω και τα αριστερά, με την ισότιμη συμμετοχή εργαζόμενων, ληπτών των υπηρεσιών και γονέων, καθώς αυτή πρέπει να είναι στρατηγική επιλογή τους για την ανατροπή της λαίλαπας των μέτρων της κυβέρνησης, της τρόικας και του Mνημονίου.

Η κατάληψη του υπουργείου Υγείας δείχνει το δρόμο σε όλους τους χώρους δουλειάς. Με μαζικές και συντονισμένες απεργίες και καταλήψεις διαρκείας μπορούμε να νικήσουμε!