Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: Συστηματική προώθηση

Πρόταση συμφωνίας τεσσάρων σημείων θα υποβάλλει ο πρωθυπουργός της χώρας, στις συναντήσεις που δρομολογεί με τους πολιτικούς αρχηγούς. Πρώτον, θα ζητήσει στήριξη της κυβέρνησης στην εφαρμογή όρων του μνημονίου με τους οποίους συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία και θα εμφανιστεί θετικός στην προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης, «στο μέτρο του δυνατού», πτυχών της συμφωνίας με την τρόικα. Δεύτερον, θα τονίσει την ανάγκη στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής στις ΔΕΚΟ. Τρίτον, θα καλέσει σε αποθάρρυνση εμπράκτως των απεργιακών κινητοποιήσεων «που απορυθμίζουν την οικονομική ζωή». Τέταρτον θα ζητήσει τη συμβολή σε μεταρρυθμίσεις εκτός μνημονίου με πρώτη εκείνη στα ΑΕΙ. 



 ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ



Ο αρχηγός της ΝΔ θα προσέλθει στη συνάντηση, συνοδεία της δήλωσης «εάν έλθει η ΝΔ στην εξουσία, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του μνημονίου, εκπέμποντας ένα μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας». Δηλαδή της υπερψήφισης ήδη τριάντα από τα εξήντα νομοσχέδια που βασίζονται στο μνημόνιο. Καθώς και της κριτικής καταψήφισης των υπολοίπων με βάση τα συμφέροντα του συμπλέγματος τραπεζικού, χρηματιστηριακού, κατασκευαστικού, στρατιωτικοπολεμικού, εφοπλιστικού, και εκπαιδευτικο - επιστημονικού επιχειρηματικού κεφαλαίου, δηλαδή των αγορών. Και με την πολιτική διευκρίνηση πως η καταψήφιση του μνημονίου έγινε για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι συνολικής φθοράς του αστικού πολιτικού συστήματος. Ωστόσο καλείται, εξ αιτίας του βάθους, της έκτασης και της προοπτικής της καπιταλιστικής κρίσης πλέον να εγκαταλείψει ακόμη και την αντιμνημονιακή ρητορεία που συντηρεί.
«Έμπειρα στελέχη της ΝΔ επιθυμούν την απομάκρυνση από τη μονοδιάστατη εμμονή στην αντιμνημονιακή ρητορική» σημειώνει η Καθημερινή της περασμένης Κυριακής. «Απέτυχε η αντιμνημονιακή στρατηγική της ΝΔ» συμπληρώνει η κ. Μπακογιάννη. «Η συναίνεση έχει δαιμονοποιηθεί τελευταία από τους οπαδούς του κομματικού φανατισμού, αλλά και τους λαϊκίζοντες αντιμνημονιακούς “ήρωες”. Συναίνεση δεν σημαίνει πως δίνει κάποιος λευκή επιταγή στη σημερινή κυβέρνηση ή ότι δεν ασκεί σκληρή αντιπολίτευση. Συναίνεση σημαίνει ότι αποφασίζω πως ορισμένες θεμελιώδεις αλλαγές είναι απαραίτητες για να επιβιώσει ο τόπος και να μη χρεοκοπήσει και ότι τις στηρίζω ανεξαρτήτως από το αν έχουν πολιτικό κόστος» επισημαίνει σε κύριο άρθρο της Καθημερινής ο Α. Ελλίς .«Αποτυχία αν δεν υπάρξει συναίνεση» προσθέτουν τα Νέα διά του Γ. Χ. Παπαχρήστου στις 3 Δεκεμβρίου.  Η γγ του ΚΚΕ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ως την πλέον επικίνδυνη στη μεταπολίτευση, και προειδοποίησε πως οι απεργίες θα συνεχιστούν» αλλά θα παραστεί στη συνάντηση. Ο ΣΥΝ δεν θα πάει ανακοινώνοντας πως «Δεν πρόκειται η Αριστερά να γίνει ντεκόρ σε ένα κακόγουστο σκηνικό ακριβώς την ώρα που κρίνεται το εργασιακό μέλλον των επόμενων γενεών...». Ανταποκρίνεται όμως στα «ραντεβού» με τον Όλι Ρεν. Φαίνεται επομένως πως, παρόλο που όπως δείχνουν οι συναντήσεις, ΣΥΝ και ΚΚΕ δεν δραπετεύουν από το θεσμικό κάδρο του αστικού κοινοβουλευτισμού, εντούτοις, δημόσια συναίνεση πλέον στην ασκούμενη πολιτική αναμένεται εκτός από ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, μόνο από ορισμένα πολιτικά ρετάλια της Αριστεράς καθώς και από τους ελεγχόμενα διαφωνούντες εκκολαπτόμενος πολιτικούς σχηματισμούς.

0 Τοποθετησεις: