Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μέτωπο μεν, ΣΥΡΙΖΑ δε…

Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής: Πανελλαδική συγκρότηση 

Η Πανελλαδική Συνάντηση εκλέγει Συντονιστικό
  
Οργανωτική πλειοδοσία και προγραμματική αναζήτηση χαρακτηρίζουν τα βήματα συγκρότησης του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, που πραγματοποιεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ την Πανελλαδική του Συνάντηση.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 


Ειλημμένη απόφαση των συμμετεχόντων είναι να τερματιστεί η ιδιότυπη μονοπρόσωπη εκπροσώπηση του Μετώπου από τον Αλέκο Αλαβάνο και πλέον να λάβει μονιμότερα χαρακτηριστικά η συμμαχία. Για το λόγο αυτό κυκλοφόρησε και θα συζητηθεί στη Συνάντηση κείμενο με επτά κανόνες λειτουργίας. Σ’ αυτό ξεκαθαρίζεται ότι το Μέτωπο «δεν αποτελεί κόμμα ή οργάνωση, αλλά συνάντηση συλλογικοτήτων, κινημάτων, προσώπων» και διαπιστώνεται η μεταβατική κατάστασή του. Από τη Συνάντηση της ΑΣΟΕΕ θα εκλεγεί το Συντονιστικό του Μετώπου, στο οποίο αναδεικνύονται αριστίνδην κάποια μέλη ως εκπρόσωποι των συνιστωσών και με ψηφοφορία τα υπόλοιπα. Ως ορίζοντας του νέου οργάνου τίθεται το προσεχές φθινόπωρο. Απαντώντας έμμεσα στις ατολμίες του οργανωτικού μοντέλου του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο θεσπίζει ψήφο για όλα τα μέλη και ορίζει ότι καμία συνιστώσα δεν μπορεί να ελέγχει πάνω από το 30% των μελών του Συντονιστικού.

Η πολιτική πρόταση προς τη Συνάντηση συνιστά ένα κράμα εξεγερτικών καλεσμάτων μαζί με μια θεσμική απάντηση στο ζήτημα της εξουσίας. Συγκεκριμένα, ως κεντρική θέση παρουσιάζεται το σχήμα «λαϊκή εξέγερση, να φύγει η κυβέρνηση, μέτωπο, υπάρχει άλλος δρόμος», την ίδια στιγμή όμως ως στρατηγικός στόχος τίθεται η «προοδευτική αριστερή λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας και η συγκρότηση, με πυρήνα όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και με τη συμμετοχή της ριζοσπαστικής οικολογίας και των δυνάμεων που διαφοροποιούνται οριστικά από τις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας ικανής να οδηγήσει στην ήττα του νεοφιλελευθερισμού και των επιλογών του».

Δειλά βήματα χαρακτηρίζουν τη στάση του Μετώπου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση φανερώνοντας εσωτερικές αντιθέσεις. Μολονότι δηλώνεται ότι «η συμμετοχή στην ευρωζώνη, το ευρώ δεν αποτελεί ταμπού», δεν υπάρχει στο κείμενο κριτική στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έτσι, ο ευρωσκεπτικισμός εξαντλείται στο νόμισμα: «Ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα οικονομικής αναγέννησης και κοινωνικής προστασίας είναι σαφές ότι είναι εντελώς αδύνατο να υπάρξει στα πλαίσια της ζώνης του ευρώ», δηλώνεται.

Σημαντικό στοιχείο για τη φυσιογνωμία του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι παρά τη σαφή τάση του Μετώπου να καταστεί ανεξάρτητος πόλος, ο βηματισμός του γίνεται εντός του πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, για το ΣΥΡΙΖΑ, «η μικρή περιπετειώδης αλλά αξιόλογη ιστορία του, η στήριξή του στα κινήματα του άρθρου 16 και του Δεκέμβρη, η αρχική ενωτική και κινηματική δυναμική του, η ελπίδα που είναι ακόμα ζωντανή σε πολλά μέλη του, του επιτρέπουν να παίξει ένα σημαντικό ρόλο».