Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

¨Ανεργος ένας στους τέσσερις Έλληνες


Εφιαλτικό το τοπίο για την ανεργία, αφού μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους ο ένας στους τέσσερις Έλληνες θα είναι άνεργος. Σε 22% εκτιμάται ότι θα εκτιναχτεί η ανεργία, ενώ οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το 1.200.000. Αυτή την πρόβλεψη έκανε την Τετάρτη ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για την Κοινωνική Ασφάλιση.





O ίδιος υπογράμμισε ότι για να μειωθεί η ανεργία και να φτάσει στα επίπεδα του 2008 (7,8%) θα πρέπει να περιμένουμε έως το 2022 ή το 2023, δηλαδή πάνω από 10 χρόνια. Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΟΑΕΔ, η καταγεγραμμένη ανεργία έφτασε το 2010 περίπου το 15%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 730.000 ανέργους.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται δραματικά η μερική απασχόληση, γεγονός που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες επιβιώνουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η μακρόχρονη συμπίεση της τιμής και της αξίας της εργασίας αντικαθίσταται στα χρόνια της κρίσης και του Μνημονίου από μια απόλυτη και βάρβαρη επιδείνωση των ορίων επιβίωσης. Πυρήνας της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που αποφάσισαν πρόσφατα οι υπουργοί απασχόλησης της ΕΕ για μια «έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη» αποτελεί η διατήρηση των σημερινών ποσοστών ανεργίας με εκτίναξη των μορφών ελαστικών σχέσεων παράλληλα με την προώθηση άλλων ακόμα πιο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας για τουλάχιστον μια δεκαετία! Γίνεται φανερό ότι πόλεμο δεν έχουμε μόνο στη Λιβύη. Ο κόσμος της εργασίας στη χώρα μας και στον κόσμο γίνεται θύμα ενός αδυσώπητου κοινωνικού και πολιτικού πολέμου που διεξάγουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, ενός πολέμου που η σφοδρότητα και η εξέλιξη του ξεπερνούν κατά πολύ τις μέχρι τώρα ιστορικές εμπειρίες.

 Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση μακρόχρονης ανεργίας και απόλυτης εξαθλίωσης και μόνη ελπίδα παραμένει ένα αντίπαλο αγωνιστικό σχέδιο για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της αστικής στρατηγικής.