Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μετά τον Σόκρατες, "κώνειο" στον Γιωργάκη

Nέο πακέτο ύψους 30 δισ. ευρώ χαρίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου στους τραπεζίτες, αυξάνοντας στα 108 δισ. τα χρήματα που έχουν πάρει την τελευταία τετραετία, αρχής γενομένης από το πακέτο των 28 δισ. που είχε εγκρίνει ο Γ. Αλογοσκούφης. Το γεγονός ότι οι ταμειακές ενισχύσεις είναι ίσες σχεδόν με τα χρήματα που μας δάνεισε η τρόικα, δείχνει ανάγλυφα ποιοί είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι της προσφυγής στο μηχανισμό ΔΝΤ - ΕΕ και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης που έχει επέλθει με την καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων, τη συγχώνευση - διάλυση των νοσοκομείων, την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και το κλείσιμο των σχολείων.

Τα δώρα της κυβέρνησης προς την αστική τάξη δεν αφορούν μόνο τους τραπεζίτες. Περισσότερα από 5,5 δισ. ετησίως θα βάλει στην τσέπη η αστική τάξη με αφορμή τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης από το 24% στο 20%. Η ίδια κυβέρνηση που αύξησε δύο φορές τους συντελεστές φορολόγησης του ΦΠΑ και τώρα, με το νέο μισθολόγιο, ετοιμάζεται να μειώσει ακόμη και στο μισό τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων χαρίζει στο κεφάλαιο ζεστό χρήμα. Τόσο υπό τη μορφή της θεσμοθετημένης φοροαπαλλαγής όσο και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Υπό τις επευφημίες φυσικά της ΕΕ, που θεωρείται βέβαιο πως στην ιστορική σύνοδο κορυφής, που είναι σε εξέλιξη όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, θα ψηφίσει τις οδηγίες φωτιά που αφορούν δήθεν την άνοδο της ανταγωνιστικότητας. Η ΕΕ διεκδικεί ρόλο πρωτεργάτη στην κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και στην επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα. Το μαρτυρά η πρόταση να συγκρίνεται η πορεία του εργατικού κόστους στις χώρες μέλη της ΕΕ με βάση την πορεία στους βασικούς εμπορικούς της εταίρους, δηλαδή την Κίνα!

Αυτή η πολιτική όμως δεν είναι αήττητη. Φάνηκε στην Πορτογαλία όπου ο Ζοζέ Σόκρατες, σύντροφος κι αυτός του Γ. Παπανδρέου (όπως ο Μπεν Άλι της Τυνησίας, ο Μουμπάρακ της Αιγύπτου) έφυγε, κάτω από την επίδραση των γιγαντιαίων διαδηλώσεων των προηγούμενων ημερών, με σκυμμένο το κεφάλι ακούγοντας γιουχαΐσματα μέσα στη Βουλή! Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τον Γ. Παπανδρέου. Η κυβέρνησή του να ανατραπεί από εργατικούς αγώνες!