Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Επιτυχία των ισλαμιστών στην Τυνησία


Της Κατερίνας Σταυρούλα

Η Τυνησία, που ιστορικά έχει πια κερδίσει τον τίτλο της χώρας που πυροδότησε την αραβική άνοιξη, ζει την ευφορία της διενέργειας των πρώτων εκλογών μετά την πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλί, που σύμφωνα και με διεθνείς παρατηρητές ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα. Νικητής των εκλογών για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης, το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, που σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν επίσημα από την εκλογική επιτροπή της χώρας καταλαμβάνει 44 έδρες, στις 14 από τις 27 περιφέρειες που έχουν καταμετρηθεί. Αν σε αυτές προστεθούν και τα αποτελέσματα της ψήφου στο εξωτερικό, οι έδρες ανέρχονται προς το παρόν στις 55 σε σύνολο 217 της Εθνοσυνέλευσης.

Οι εκπρόσωποι του Ενάχντα ανακοίνωσαν μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ότι το κόμμα συγκεντρώνει μεταξύ 30%-40% των ψήφων. Η δεύτερη θέση φαίνεται να ανήκει πλέον στο κεντροαριστερό Κογκρέσο για τη Δημοκρατία του Μονσέφ Μαρζουκί. Ακολουθεί η εκλογική Λαϊκή Λίστα για την δικαιοσύνη και την ανάπτυξη που αποτέλεσε και τη μεγάλη έκπληξη, αν ληφθεί υπόψη ότι ο ηγέτης του συνδυασμού, εκατομμυριούχος Χεσμί Χααμντί, ζει στο Λονδίνο, είναι ένας από τους παραδοσιακούς ισλαμιστές που υπήρξε και σύμμαχος του Μπεν Αλί και έφερε σε πέρας την προεκλογική του καμπάνια μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης Αλ-Μοστακίγια που σημειώνει υψηλή τηλεθέαση στην Τυνησία.

Το κόμμα του έχει ήδη δεχτεί σφοδρή κριτική στη χώρα αλλά και στη Γαλλία για τη χρήση ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης κατά την προεκλογική περίοδο, όπως και για την αδιαφάνεια των οικονομικών του στοιχείων. Επόμενο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων το κεντροαριστερό Ετακατόλ του Μουσταφά Μπεν Τζαφαάρ, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει έτοιμος για διαπραγματεύσεις ώστε να δημιουργηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση συνεργασίας που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αφού καταρτιστεί το νέο Σύνταγμα. Έδρες στην εθνοσυνέλευση καταλαμβάνουν και ο αριστερός συνδυασμός συνεργασίας Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα αλλά και η Επαναστατική Εναλλακτική, συνδυασμός που δημιουργήθηκε από το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Τυνησίας. Μετά τα πρώτα διευκρινιστικά αποτελέσματα της κάλπης, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης.

Το στίγμα έδωσε άμεσα ο εικονιζόμενος Ρασίντ Γανούσι, ηγέτης των ισλαμιστών της Τυνησίας και φαβορί πλέον για τη θέση του προσωρινού προέδρου της χώρας, που δήλωσε ότι έκρινε «απολύτως φυσικό το κόμμα που απέσπασε την πλειοψηφία να ηγηθεί της κυβέρνησης» και έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας «μεγάλης εθνικής συμμαχίας» που μετά και την νίκη του τυνησιακού λαού απέναντι σε ένα ουσιαστικά δικτατορικό καθεστώς, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει και πολιτικούς χώρους που αγωνίστηκαν γι’ αυτή την ανατροπή.

Από την πλευρά του Ενάχντα έχουν ήδη προσδιοριστεί ως επιθυμητοί εταίροι σε αυτή την κυβέρνηση το Κογκρέσο για τη Δημοκρατία και το Ετακατόλ, κόμματα που στηρίζουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και φαίνεται πως κρίνονται ως απαραίτητοι σύμμαχοι για να καθυσηχάσουν και τις ανησυχίες της Δύσης που έσπευσε να χαιρετήσει τις εκλογές, σημειώνοντας την ανάγκη συνεργασίας.

Ταυτόχρονα βέβαια πρέπει να διατηρηθούν και οι απαραίτητες ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας, που με τη λαϊκή παρέμβαση να συνεχίζεται ισχυρή μετά την πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλί, δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά περιθώρια να παραχωρηθούν πλέον οι ελευθερίες που κερδήθηκαν. Γι’ αυτό το λόγο στην πρόταση συνεργασίας, αρνητικό εμφανίστηκε ήδη το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα το οποίο υποστήριζει ότι οι ισλαμιστές θα διαβρώσουν τις ελευθερίες της χώρας.

Το Ενάχντα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του στην κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού ο Χαμαντί Τζεμπαλί, ο δεύτερος ουσιαστικά στην ιεραρχία του κόμματος. Ο Τζεμπαλί, συνιδρυτής του Ενάχντα, μηχανικός και δημοσιογράφος, φυλακίστηκε για 16 χρόνια απο το καθεστώς Μπεν Αλί και θεωρείται μετριοπαθής ισλαμιστής.

Κι ενώ ο Γκανουσί προτάσει ως κυρίαρχη την αραβική ταυτότητα της Τυνησίας, πατώντας στην ενίσχυση του εθνικού προσδιορισμού που περιλαμβάνει σαφώς και το θρησκευτικό στοιχείο, ο πρόεδρος του Κογκρέσου για τη Δημοκρατία, Μονσές Μαρζουκί δήλωσε ήδη ότι «κόκκινη γραμμή είναι για μια ακόμη φορά οι πολιτικές ελευθερίες, τα δικαιώματα του ανθρώπου, τα δικαιώματα της γυναίκας, του παιδιού και από αυτά δεν θα κάνουμε ποτέ βήμα πίσω». Από την πλευρά του ο αριστερός συνασπισμός του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος δήλωσε ότι «ο λαός δεν έδωσε λευκή επιταγή στο Ενάχντα».

Σε ένα οικονομικό τοπίο που καθορίζεται από δείκτες που σημειώνουν μηδενική ανάπτυξη από τον περασμένο Ιανουάριο και όπου η άνεργία έχει εκτοξευθεί στο 19%, φαίνεται βάσιμη η κριτική του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών της Τυνησίας που ήδη πριν τις εκλογές έκανε λόγο για «αφόρητη υπερτίμιση του κόστους ζωής» που σε συνδυασμό με αυτό που σημείωνε ως «επιστροφή του φόβου» δεν μπορεί να ξεπεραστεί απλά μέσω νέων εκλογικών συσχετισμών.

Η χώρα επιπλέον παραμένει υπερχρεωμένη λόγω της πολιτικής Μπεν Αλί. Και μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές, γίνεται φανερό ότι το ζήτημα των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων παραμένει στο κέντρο της συζήτησης αλλά και της διεκδίκησης για το λαό της Τυνησίας.