Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Το ευρώ μας παρασύρει στο βυθό


Του Γιώργου Δελαστίκ

Κούρεμα με την ...ψιλή κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια «ιδιωτών» –δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων, ελληνικών και ξένων τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων κ.λπ.– αποφάσισε η έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης τη νύχτα της Τετάρτης προς τα ξημερώματα της Πέμπτης. Πέραν του ότι τα κράτη της ευρωζώνης είναι διατεθειμένα να χορηγήσουν στις ιδιωτικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα» μέχρι 30 δισεκατομμύρια ευρώ και να παράσχουν χρηματοδότηση ως 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, τίποτα άλλο δεν αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης των «17» της ευρωζώνης.

Μέσα στα 100 δισ. ευρώ, όπως τονίζεται ρητά στο κείμενο της απόφασης, «συμπεριλαμβάνεται η απαιτούμενη κεφαλαιακή αναπλήρωση των ελληνικών τραπεζών». Πουθενά βεβαίως δεν υπάρχει αναφορά από τους ηγέτες της ευρωζώνης στα 100 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι θα κερδίσει η χώρα από αυτό το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Αντιθέτως, ο στόχος που βάζει η απόφαση των «17» είναι το ...2020(!), μετά από δέκα και πλέον χρόνια ανελέητης λεηλασίας και ανείπωτων μαρτυρίων του ελληνικού λαού, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να πέσει στο 120% του ΑΕΠ. Να γίνει δηλαδή λίγο περισσότερο από το 115% που το παρέλαβε ο Γιωργάκης Τσολάκογλου το Σεπτέμβρη του 2009, ο οποίος από κοινού με την ΕΕ και το ΔΝΤ το εκτίναξε ο πανάθλιος στο 160% φέτος και θα το εκτοξεύσει στο 180% και πλέον του χρόνου! Μιλάμε για τέτοια φοβερή προοπτική και «επιτυχία». Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι στην απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης, ενώ υπάρχει και ολόκληρο ειδικό παράρτημα για το πακέτο διάσωσης των τραπεζών, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία! Όλα όσα λέει ο Παπανδρέου και τα υπόλοιπα λαμόγια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι δικά τους, άρα εξ ορισμού ψέματα!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα φάει αμέσως το 50% των χρημάτων που έχουν επενδύσει τα ασφαλιστικά ταμεία σε ελληνικά κρατικά ομόλογα (δηλαδή πάνω από 10 δισ. ευρώ) και στη συνέχεια θα ενισχύει σταδιακά και κατά την κρίση της τα ταμεία για να δίνουν συντάξεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τους πρώτους μήνες οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά για να αποκοιμηθεί ο κοσμάκης, αλλά από ένα σημείο και πέρα η όποια κυβέρνηση υπάρχει θα αρχίσει να προβάλλει το λογικοφανές επιχείρημα «αφού το ταμείο σας δεν έχει λεφτά, μέχρι πότε θα δανείζεται το κράτος από τους ξένους για να σας δίνει συντάξεις;». Η ζημιά των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι αρκετά μεγαλύτερη μάλιστα επειδή π.χ. τέσσερα ταμεία καταγγέλλουν ότι ενώ αυτά είχαν υποχρεωτικά καταθέσει ποσά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως τα υποχρεώνει ο νόμος, η Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να τα ρωτήσει είχε μετατρέψει τις καταθέσεις τους σε ομόλογα και τώρα θα τους φάει τα μισά λεφτά! Είναι απίστευτοι αυτοί οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ!

Οι Ευρωπαίοι κάνουν φυσικά το κορόιδο, γιατί με το κόλπο της λεηλασίας των αποθεματικών των ταμείων, θα επιτευχθεί ο κοινός στόχος που έχουν με την κυβέρνηση Παπανδρέου να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις συντάξεις που χορηγούνται στους Έλληνες. Πέρα από τα κρισιμότατα οικονομικά θέματα, η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης ενέκρινε ρητά και κατηγορηματικά στη δημόσια δήλωσή της το κατοχικό καθεστώς που επέβαλε η Γερμανία μέσω τυπικά της ΕΕ στην Ελλάδα, με την αποστολή του γκαουλάιτερ Χορστ Ράιχενμπαχ. «Υποστηρίζουμε πλήρως τη δύναμη κρούσης για τεχνική βοήθεια που συγκρότησε η Κομισιόν», αναφέρεται απερίφραστα στο σημείο 11 της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης. Το κωμικοτραγικό είναι ότι αυτή η πλήρης υποδούλωση της χώρας μας στις κατοχικές δυνάμεις της ΕΕ από την κυβέρνηση των πολιτικών δοσίλογων του ΠΑΣΟΚ λαμβάνει χώρα σε μια εποχή όπου οι διαρκώς οξυνόμενες αντιθέσεις στον πυρήνα της ΕΕ μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας καθιστούν όλο και πιο πιθανή τη διάλυση της νομισματικής ένωσης και την κατάργηση του ευρώ με τη σημερινή του μορφή – ως κοινού δηλαδή νομίσματος των 17 και προσεχώς σχεδόν όλων των κρατών - μελών της ΕΕ. «Η πικρή αλήθεια είναι ότι το σύστημα του ευρώ φαίνεται όλο και πιο πολύ ότι είναι καταδικασμένο», έγραφε την Τρίτη στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο αμερικανός νομπελίστας της Οικονομίας, Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος ανήκει στην προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ ιδεολογικά και ο οποίος υπήρξε (τυπικά μάλλον παραμένει ακόμη) και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. «Και η ακόμη πιο πικρή αλήθεια είναι ότι δεδομένου του τρόπου που έχει δράσει αυτό το σύστημα, η Ευρώπη μπορεί να είναι καλύτερα αν το σύστημα αυτό καταρρεύσει νωρίτερα μάλλον παρά αργότερα», υπογράμμιζε δηκτικά ο Πολ Κρούγκμαν κλείνοντας το άρθρο του.

Το κακό είναι ότι το ευρώ που ψυχορραγεί, παρασύρει ελέω Παπανδρέου και τον ελληνικό λαό σε έναν οικονομικό τάφο.