Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Το σύγχρονο λαϊκό «Όχι»


Ήρθε η ώρα ξανά για ένα μεγάλο, για ένα αποφασιστικό «Όχι» του λαού μας. Σαν κι αυτά που κρίνουν την πορεία της ιστορίας. Σαν κι εκείνο του Οκτώβρη του ’40, που έβγαλε το λαό στους δρόμους και πάνω στα βουνά, να παλέψει και να ματώσει για τη λευτεριά ενάντια στο φασισμό. Όπως αργότερα, όταν όλα τα έσκιαζε η φοβέρα της κατοχής και τα πλάκωνε ο τρόμος των αήττητων ακόμα γερμανών ναζί και υψώθηκε η σημαία της αντίστασης. Κι άλλες φορές μετά. Τον Δεκέμβρη, στο δεύτερο αντάρτικο, στα Ιουλιανά, στο Πολυτεχνείο. Η ζωή έχει δείξει ότι όταν ένας λαός ξεσηκώνεται, δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να τον σταματήσει.

Έτσι και τώρα. Τα αρπακτικά των τραπεζών, των αγορών, του κεφαλαίου, πολυεθνικά και ελληνικά, με γενικό επιτελείο την Ευρωπαϊκή Ένωση και αιχμή του δόρατος τα οικονομικά τεθωρακισμένα του γερμανικού Τέταρτου Ράιχ, προελαύνουν σε όλη την Ευρώπη, καταπατούν εργατικές κατακτήσεις, κοινωνικά δικαιώματα, λαϊκές ελευθερίες.

Τότε ήταν τα SS, τώρα τα CDS της χρεωκοπίας. Απειλούν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους όμηρους σε ένα εργασιακό Νταχάου διαρκείας. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός, με την κυβέρνηση Παπανδρέου να έχει αποκτήσει ήδη το προσωνύμιο κυβέρνηση Τσολάκογλου.
Το νέο «Όχι» είναι αναγκαίο, για να μη βρεθεί ο εργαζόμενος λαός σε ένα κοινωνικό σκοτάδι χωρίς τέλος. Για να ανατρέψει τη σύγχρονη χούντα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και να πάρει το τιμόνι της χώρας στα χέρια του.