Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Ο κόσμος μας, τα κέρδη μας», και οι... 120 απολύσεις για την κερδοφόρα Κοσμοτέ!


Ο κόσμος μας, τα κέρδη μας» θα μπορούσε να είναι μια εύστοχη παράφραση του εταιρικού σλόγκαν της Κοσμοτέ, η διεύθυνση της οποίας δεν δίστασε να ανακοινώσει εν μία νυκτί 120 απολύσεις εργαζομένων, και μάλιστα στο όνομα της διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας κι όχι των ζημιών, που φυσικά, δεν παρουσιάζει!




ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Συνέντευξη Σενέρ Λεβέντ: «¨Εξω η Τουρκία από την Κύπρο»



Ο γνωστός τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και ακτιβιστής Σενέρ Λεβέντ μιλάει στο Πριν λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του και τη μεγαλύτερη αντικαθεστωτική διαδήλωση που έγινε ποτέ στα κατεχόμενα. 



Το κλίμα τρομοκρατίας που είχε καλλιεργηθεί στα κατεχόμενα το προηγούμενο διάστημα κορυφώθηκε όταν στις 25/2 πραγματοποιήθηκε γκανγκστερική επίθεση με προειδοποιητικές βολές και απειλητικό σημείωμα εναντίον εκδότη και αρχισυντάκτη της εφημερίδα «Αφρικα» Σενέρ Λεβέντ, αναστατώνοντας τα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, άγνωστοι ανέβηκαν στον  πρώτο όροφο του κτιρίου που στεγάζεται η εφημερίδα «Αφρίκα» του τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ και έρριψαν δύο πυροβολισμούς στην πόρτα όταν την ίδια ώρα βρίσκονταν μέσα αυτός και άλλοι εννέα δημοσιογράφοι. Οι παρακρατικοί εξαφανίστηκαν αφήνοντας πίσω τους χειρόγραφο σημείωμα που προειδοποιούσε: «Αυτή τη φορά, είναι έτσι. Την επόμενη δεν θα είναι έτσι». Από την συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Πριν εύκολα διαπιστώνει κανείς τον σκοπό της επίθεσης.

Αποστολή στη Λευκωσία: Πέτρος Κοσμάς

Αφιλόξενο και το Παρίσι για τους Πάγκαλους


Η εκδίωξη του Θόδωρου Πάγκαλου από εκδήλωση αφιερωμένη στον Κώστα Γαβρά το Σάββατο 26 Φλεβάρη στο Παρίσι, ήταν, κατά γενική ομολογία, μία από τις πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις που έχει κάνει η Πρωτοβουλία Ελλήνων Εργαζομένων και Φοιτητών στο Παρίσι. Μαζί με τη νεοσύστατη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες - απεργούς πείνας, μετά από άλλες κινητοποιήσεις στήριξης στους μετανάστες, αποφασίσαμε την παράσταση στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ώστε να παρέμβουμε και να θέσουμε το ζήτημα. Κατέληξε να είναι μια από τις πιο επιτυχημένες μας πρωτοβουλίες, όχι μόνο επειδή κατορθώσαμε, με εντυπωσιακή νομιμοποίηση από τους παρευρισκόμενους, να εκδιώξουμε τον Θ. Πάγκαλο από την αίθουσα, αλλά γιατί αναδείχτηκαν, τόσο από την πλευρά του κινήματος, όσο και από αυτήν του πολιτικού συστήματος, με τον πιο γλαφυρό τρόπο, οι κυρίαρχες αντιθέσεις που διαπερνούν αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία.




ΕΙΡΗΝΗ ΓΑΪΤΑΝΟΥ

Οι Ιρλανδοί τιμώρησαν τα κόμματα του Μνημονίου


Ηχηρό ήταν το χαστούκι των ιρλανδών ψηφοφόρων στο μέχρι πριν μια εβδομάδα κυβερνητικό κόμμα Φίανα Φάλ, που από το ποσοστό 42% των προηγούμενων εκλογών βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό, αποσπώντας μόνο ένα 17,4 % και την τρίτη θέση. Πρώτο στην προτίμηση των ιρλανδών ψηφοφόρων το έτερο κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκεέλ, με ποσοστό 36,1% που καλείται τώρα να καταλήξει σε κυβέρνηση συνεργασίας με το Εργατικό Κόμμα που ήρθε δεύτερο με 19,4%. Τα αποτελέσματα των εκλογών άφησαν έξω από το ιρλανδικό κοινοβούλιο τους Πράσινους, που πλήρωσαν τη συνεργασία τους με την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ για πρώτη φορά αυξήθηκαν εντυπωσιακά τα ποσοστά του Σιν Φέιν που πήρε το 10% των ψήφων και υπερτριπλασίασε τις βουλευτικές του έδρες σε 17. Η νεοσύστατη Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία κατάφερε να πάρει 5 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, μετά από μέρες καταμετρήσεων στο πολύπλοκο ιρλανδικό εκλογικό σύστημα, ενώ πολλές έδρες μοιράστηκαν και σε ανεξάρτητους βουλευτές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Debtocracy-Χρεοκρατία


Ένα ντοκιμαντέρ για την κρίση 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γυρίζεται ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Το Debtocracy αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου χωρίς δικαιώματα και θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες.




Από τους Α. Χατζηστεφάνου-Κ. Κιτίδη 



Θέμα: Αριστερά και αστικοί ανταγωνισμοί


Η Ελλάδα είναι υπό κατοχή; Απαιτείται εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας όλων των Ελλήνων; Ή μήπως, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πλέον ευνοϊκό πεδίο για να βγει η χώρα από την κρίση και για όλα φταίει αποκλειστικά η ελληνική κυβέρνηση; Ποια είναι σήμερα η αντικαπιταλιστική αριστερή τοποθέτηση, σε μια εποχή που οξύνονται και η ενιαία επίθεση του κεφαλαίου στην εργασία (βασική πλευρά) και οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί (δευτερεύουσα πλευρά);







 ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ 

Νέο ηχηρό μήνυμα των τουρκοκυπρίων

Αποστολή στα κατεχόμενα: ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

Το μαζικότερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ στην ιστορία των τουρκοκυπρίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Μαρτίου στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ούτε οι ίδιοι οι διοργανωτές δεν πίστευαν στα μάτια τους πόσοι πολλοί έσπευσαν στην πορεία και πόσοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ινονού. Χωρίς υπερβολές οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 50.000 τουρκοκύπριους που εναντιώνονται στο νεοφιλελεύθερο πακέτο που τους επιβάλει η Άγκυρα και τον επικοισμό, δίνοντας απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την προηγούμενη διαδήλωση στις 28/1 και η οποία είχε συγκεντρώσει 40.000. Με βάση το περιεχόμενο των συνθημάτων που ακούστηκαν διαφαίνεται ότι το κοινωνικό-πολιτικό ζήτημα έχει εξισωθεί με το εθνικό. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία βαθύτατη πολιτική πράξη με μηνύματα προς την Τουρκία, αλλά και προς την ελληνοκυπριακή πλευρά όπου η πολιτική ηγεσία της σφυρίζει αδιάφορα περιμένοντας μία συμφωνημένη λύση από τρίτους…


Σούδα εναντίον... Λιβύης!


Κανένα δισταγμό δεν δείχνει να έχει η αμερικανόδουλη κυβέρνηση Παπανδρέου να εμπλέξει την Ελλάδα σε πολεμική επίθεση εναντίον της Λιβύης όταν το αποφασίσουν οι ΗΠΑ, αδιαφορώντας παντελώς αν έτσι θα τινάξει στον αέρα τις σχέσεις της χώρας μας με όλους τους Άραβες. Η Σούδα πάντως έχει ήδη μετατραπεί σε βάση πολεμικής εξόρμησης των Αμερικανών. Περίπου 500 Αμερικανοί έφτασαν την Τετάρτη στη Σούδα αεροπορικώς, ενώ την Παρασκευή κατέπλευσε αμερικανικό ελικοπτεροφόρο με 2.000 πεζοναύτες, επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα, ελαφρά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου κ.λπ. Λίγες ώρες αργότερα κατέπλευσε και άλλο πολεμικό αμερικανικό σκάφος, ένα «αποβατικό - μάνα» όπως ονομάζεται. Πρόκειται για μεγάλο αποβατικό πλοίο μέσα από το οποίο βγαίνουν πολλά μικρότερα αποβατικά πλοιάρια που προσεγγίζουν την ακτή αποβιβάζοντας στρατιωτικές δυνάμεις.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Αγωνιστική κλιμάκωση, καμιά συναίνεση με κυβέρνηση και ΕΕ



Η δική μας φυγή είναι προς τα μπρος, για μια άλλη Ελλάδα και όχι οι εκλογές», τόνισε προχθές ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνεδρίασε στη σκιά της κοινωνικής κατακραυγής, αλλά και των αντιθέσεων μέσα στο κυβερνητικό σχήμα. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ανυψώσει το ηθικό των στελεχών του κόμματος του Μνημονίου δεν ήταν πολύ αποτελεσματική. Και μόνο να σκεφτούν ότι όπου εμφανιστούν δέχονται αποδοκιμασίες και αναγκάζονται σε αποχώρηση (όπως ο Θ. Πάγκαλος στο Παρίσι) ή σε έξοδο από την πίσω πόρτα (όπως ο Γ. Παπανδρέου στη Θράκη και ο Λοβέρδος στην Κρήτη), η τάση φυγής αποκτά πιο ρεαλιστική διάσταση.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου: Κινηματική και όχι κοινοβουλευτική επιτροπή


ΑΝΤΑΡΣΥΑ: μπορεί να συμβάλει στον αγώνα για παύση πληρωμών - διαγραφή του χρέους

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ την Πέμπτη το μεσημέρι κατά την παρουσίαση στους εκπροσώπους Τύπου της δημόσιας έκκλησης για το σχηματισμό Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που θα ανοίξει τα βιβλία του δημόσιου χρέους. Η έκκληση υπογράφεται μέχρι στιγμής από περισσότερες από 200 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το εσωτερικό έχουν υπογράψει την έκκληση οικονομολόγοι, βουλευτές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί. 




ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Στο Άπαρτο Κάστρο της Κερατέας

  
Πλησιάζουμε τους τρεις μήνες από τότε που οι κάτοικοι της Κερατέας ξεσηκώθηκαν και η φλόγα της εξέγερσής τους, καλά κρατεί… Το «Άπαρτο Κάστρο», το μπλόκο αλλά και το στέκι τους, που στήθηκε με την εθελοντική προσφορά υλικών και εργασίας των ίδιων, γεμίζει καθημερινά από κατοίκους, κάθε ηλικίας και καταγωγής. Ντόπιους, αλλά και μετανάστες, aνθρώπους που όπως λένε οι ίδιοι άλλαξαν, μέσα από τον αγώνα που κλήθηκαν να δώσουν, για να μείνει το Οβριόκαστρο, αρχαιολογικός χώρος και να συνεχίσει να παράγει ελιές και σταφύλια, να φιλοξενεί τις γιορτές των κατοίκων και τα όνειρά τους...
Το «Άπαρτο Κάστρο», αποτελεί τόπο συνάντησης των κατοίκων για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, για να μιλήσουν για τα «μικρά» και «μεγάλα».
Για όσα μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη, συναντιόντουσαν στο καφενείο ή στα σπίτια τους ή που δεν είχαν μοιραστεί ποτέ με το διπλανό τους. Για να γλεντήσουν… Όπως την Τσικνοπέμπτη, που για τους περισσότερους ήταν η καλύτερη που έχουν ζήσει…



Εκεί βρεθήκαμε την προηγούμενη Τετάρτη (οι Στρ. Βουραζέρης, Λ. Πετροκόκκινος και Γ. Ελαφρός) για να μεταφέρουμε –όσο αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας– τον καθημερινό αγώνα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Πριν, συζητώντας μαζί μας, για περισσότερο από τρεις ώρες. Βρήκαμε την... πόρτα ορθάνοιχτη γιατί και οι ίδιοι είναι «ανοικτοί» σε όλους όσους θέλουν να μάθουν και να συμπαρασταθούν στο αγώνα τους. Η μία πλευρά του «κάστρου», είναι γεμάτη από ανακοινώσεις, ψηφίσματα, δημοσιεύματα και φωτογραφίες - μαρτυρίες όσων έχουν γίνει τους τελευταίους τρεις μήνες. Καθένας μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του σε αυτόν τον (πάνω από πέντε μέτρα) πίνακα ανακοινώσεων. Ακόμα και οι ανεπιθύμητοι οι... ασφαλίτες, που δρουν στην περιοχή. Φωτογραφίες τους –για ευνόητους λόγους– κοσμούν ένα τμήμα 
του …

Φτάνοντας στο μπλόκο, οι κάτοικοι συζητούν για την πρωϊνή ημερίδα του ΕΣΔΚΝΑ που αφορούσε τα σκουπίδια της Αττικής, στην οποία όπως έλεγε η κυρα Θεοδώρα όλοι μιλούσαν για την Κερατέα, αλλά και για τη νέα απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, που εκδόθηκε την προηγουμένη και απαγορεύει κάθε εργασία στην περιοχή του Οβριοκάστρου.





ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ 

Απεργία πείνας μεταναστών: Κίνδυνος-θάνατος η αδιαλλαξία της κυβέρνησης


Απειλούνται πλέον ζωές μεταναστών που συμπλήρωσαν 40 μέρες απεργίας πείνας


Κλείνοντας 40 μέρες απεργία πείνας, ο πιο συνηθισμένος ήχος έξω από το κτίριο της Υπατίας είναι η σειρήνα του ασθενοφόρου. Την τελευταία μόνο εβδομάδα 100 απεργοί πείνας διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπροστά στο εφιαλτικό άμεσο σενάρια της απώλειας ζωών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την εξοντωτική για τους απεργούς πείνας στάση της. Το… βραβείο κυνισμού βέβαια πάει και αυτή την εβδομάδα στον Γ. Ραγκούση, ο όποιος κάλεσε σε συνάντηση τους μετανάστες την Παρασκευή προσφέροντας τους το… γνωστό εξάμηνο καθεστώς ανοχής, με δέσμευση αυτή τη φορά για επέκταση άλλων έξι μηνών.

 ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

Ο πρώτος «αλληλέγγυος»


Πριν από λίγες δεκάδες χρόνια, ο Βλάσης Κανιάρης μίλησε, με τη γλώσσα της τέχνης του, για τους μετανάστες που κατέφευγαν στην Κεντρική Ευρώπη.
Ανθρώπινες φιγούρες, κούκλες φτιαγμένες από σύρμα, ντυμένες με τριμμένα ρούχα και ταλαιπωρημένα (περπατημένα) παπούτσια, όλα από τα παλιατζίδικα. Με σαραβαλιασμένες βαλίτσες, δεμένες με σπάγγο.
Ομοιώματα ανθρώπων δίχως βλέμμα και πρόσωπο, όμως η γλώσσα του σώματός τους, η θέση και η στάση τους στο χώρο ήταν πολύ πιο εκφραστικές από ό,τι μια πιστή αναπαράσταση ή μια φωτογραφία.
Ο Βλάσης Κανιάρης, ένας από τους μεγαλύτερους εικαστικούς έλληνες καλλιτέχνες της εποχής μας, που πέθανε αυτή την εβδομάδα στα 83 του χρόνια, ήταν, από μια άποψη, ο πρώτος «αλληλέγγυος», προτού η λέξη αυτή φορτιστεί με την τρέχουσα και μάλλον μιντιακής προέλευσης σημασία της.
Ο πρώτος που απέδωσε στο χώρο και όχι στο δισδιάστατο καμβά την κατάσταση των κατατρεγμένων που προσπαθούν κάπου να σταθούν, να δουλέψουν, να ζήσουν.




ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ 

Η ΕΕ θα κόψει και το επίδομα ανεργίας

Την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, σε όσους άνεργους στην Ελλάδα έχουν και άλλους πόρους, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση! Ο κυνισμός τους δεν έχει πια όρια! Έβαλαν στο μάτι τώρα τα 440 ευρώ του επιδόματος ανεργίας, το οποίο μάλιστα στην Ελλάδα παίρνει ένα μικρό μέρος των ανέργων και μάλιστα για μικρό διάστημα. Αντί να φορολογήσουν τα κέρδη και τους πλούσιους, πάνε να ληστέψουν τους ανέργους. Πρόκειται για μέτρο - συνέπεια του Μνημονίου, το οποίο προβλέπει περικοπή του συνολικού κόστους των επιδομάτων ανεργίας κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Χουντή στο ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι η χορήγηση επιδομάτων ανεργίας πρέπει να γίνεται μετά από έλεγχο των εισοδημάτων και της περιουσίας του ανέργου και η χορήγησή τους θα έχει σαν «κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης»! Αυτό λοιπόν διαθέτει σήμερα το σύστημα για τον κόσμο της δουλειάς: τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης… Να η οικονομική φρίκη που θέλει να επιβάλει η ΕΕ.



Κυβέρνηση καρνάβαλος

‘Οσο πιο αδύναμη, τόσο πιο αυταρχική. Αυτή είναι η εικόνα της κυβέρνησης - καρνάβαλος, η οποία είναι γελοία στην ακραία υποταγή της στα μεγάλα συμφέροντα, αλλά «άρμα μάχης» και καταστολής απέναντι στους εργαζόμενους και τους μετανάστες. Κυβέρνηση κίνδυνος - θάνατος, που αντιμετωπίζει με κυνική αδιαλλαξία την απεργία πείνας των 300 μεταναστών, βάζοντας σε άμεση απειλή την ίδια τη ζωή των «κολασμένων της γης». Αφού αντέγραψαν τη Θάτσερ στο αντεργατικό και αντιδραστικό τους ντελίριο, είναι έτοιμοι οι υπουργοί του Mνημονίου να την αντιγράψουν και στην κυνική στάση της απέναντι στους απεργούς πείνας; Στάση που οδήγησε στο θάνατο του Μπόμπι Σαντς και άλλων εννέα ιρλανδών αγωνιστών. 

Μασκαράδες πολιτικοί


Αγριο κράξιμο στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο. Άγριο κράξιμο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο στο Παρίσι, αλλά ακόμη και σε ταβέρνα στα Καλύβια Αττικής. Άγριο κράξιμο την Πέμπτη στον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο στο Ηράκλειο Κρήτης. Άγριο κράξιμο στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Π. Μπεγλίτη από τους εργαζόμενους στην ΕΑΒ. Γεύμα μετά κραξίματος από οδηγούς λεωφορείων του Χ. Πρωτόπαπα στο Κολωνάκι. Συγκεντρώσεις γιουχαΐσματος εκατοντάδων ατόμων έξω από τα σπίτια του Α. Τσοχατζόπουλου και του Κ. Σημίτη, οργανωμένες από τον Δ. Κολλάτο. Και πού είσαι ακόμη...