Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΝΔ: Βελούδινες παραιτήσεις


Ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής του Α. Σαμαρά φέρνει στο προσκήνιο η παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας, Ν. Νικολόπουλου. Εκτός από κυβερνητικοί, οι τριγμοί μικρής εντάσεως για την ώρα, είναι και εσωκομματικοί. Ο παραιτηθείς υφυπουργός άλλωστε, δεν ήταν κάποιο τυχαίο υπερφιλόδοξο πρόσωπο που διαπίστωσε δώδεκα ώρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ότι του έλειπαν αρμοδιότητες.

Του Μάκη Γεωργιάδη


Κάπως έτσι χειρίστηκαν το θέμα από το Μαξίμου, αλλά η πλήρης αλήθεια είναι ότι ο Ν. Νικολόπουλος έθεσε με την επιστολή του κυρίως πολιτικά ζητήματα. Χωρίς αυτό φυσικά να τον καθαγιάζει και να αναιρεί και δικές του φιλοδοξίες.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ο ίδιος εκλέγεται για δεκαετίες στο νομό Αχαΐας και είναι παραδοσιακό στέλεχος της πτέρυγας της λαϊκής Δεξιάς εντός της ΝΔ, η οποία ασφαλώς συνυπάρχει με ό,τι πιο ακραίο δεξιό και νεοφιλελεύθερο, λόγω των συνθηκών στο κόμμα Βαβέλ που έφτιαξε ο Σαμαράς για να πάρει την εξουσία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «όρκοι πίστης και αφοσίωσης» από τον παραιτηθέντα υφυπουργό στο κυβερνητικό έργο μάλλον δεν είναι αρκετοί.

Στο εσωκομματικό πεδίο ήχησε ουσιαστικά το πρώτο καμπανάκι επανασυσπείρωσης της «λαϊκής Δεξιάς», όσων τουλάχιστον έχουν απομείνει και δεν προσχώρησαν στο κόμμα του Π. Καμμένου. Τι θα συμβεί και αν θα διεκδικήσουν ρόλο, είναι ακόμη νωρίς να το πει κανείς, αλλά βάσει των ενδείξεων, με δεδομένη τη σκληρή μνημονιακή γραμμή Σαμαρά και τα μέτρα που έρχονται, το πιθανότερο είναι οι αντιδράσεις να αυξηθούν. Εκεί εντοπίζεται και η πολιτική ουσία της επιστολής Νικολόπουλου, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν έγινε καμία απολύτως νύξη για διαπραγμάτευση θεμάτων του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα και έκανε λόγο για ειλημμένες αποφάσεις: «Ουδόλως προτίθενται να επαναδιαπραγματευθούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, ούτε έστω κάποιες πτυχές τους», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της παραίτησής του, «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον πολιτικό του προϊστάμενο, Γ. Βρούτση, για αποδοχή άνευ όρων των απαιτήσεων των δανειστών. Σε άλλο σημείο δε αναφέρει για το βασικό πολιτικό ζήτημα: «Αλλά και τα όσα προεκλογικά θέματα ως κυρίαρχα ζητήματα επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς και τα όσα περιλαμβάνονται στην προγραμματική διακήρυξη που έφτιαξες με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, δεν αποτελούν πλέον ούτε τη δική μας πολιτική στρατηγική».

Στο πεδίο της εσωκομματικής αναταραχής στη ΝΔ, έρχεται να προστεθεί και η οξεία αντίδραση της ΔΑΚΕ - ΔΕΗ, μετά την εξαγγελία για ξεπούλημα της επιχείρησης, γεγονός το οποίο δείχνει ότι μόνο εύκολα δεν θα είναι τα πράγματα στο νέο γύρο αντιπαράθεσης με ισχυρά συνδικάτα. Το σημαντικότερο βεβαίως είναι να τα βρει «μπαστούνια» συνολικά από το εργατικό κίνημα, γιατί εσωκομματικά όπως και να έχει η κατάσταση, κάποιες ισορροπίες δεν διαταράσσονται εύκολα.