Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η επιστολή προς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Ξεχωριστές συναντήσεις με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων

Tην προπερασμένη Τρίτη 6 Μαρτίου, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρέδωσε στα γραφεία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα έστειλε και ηλεκτρονικά, επιστολή προς το Πολιτικό Γραφείο και την Πολιτική Γραμματεία αντίστοιχα, με την οποία ζητούσε ξεχωριστές συναντήσεις αντιπροσωπειών, για να συζητήσει με τα ανώτατα όργανα των δυο μεγαλύτερων δυνάμεων της Αριστεράς την πρότασή της για διάλογο και κοινή δράση στο μαζικό κίνημα, με στόχο τη συγκρότηση ενός Αγωνιστικού Μετώπου Ρήξης και Ανατροπής της επίθεσης του κεφαλαίου, του ΔΝΤ, της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Παπαδήμου, αλλά και κάθε διαχειριστή της επίθεσης.

Λόγω της εύλογης πολιτικής σημασίας της, το Πριν αναδημοσιεύει σήμερα ολόκληρη την επιστολή, η οποία βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (www.antarsya.org):

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκτιμώντας το βάθος της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τα τεράστια προβλήματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας αλλά και το ότι ωριμάζουν κρίσιμες κοινωνικές και ταξικές αναμετρήσεις, ζητά άμεσα συνάντηση αντιπροσωπειών, για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων πάνω στα εξής δυο ζητήματα:
Πρώτο: Για το συντονισμό, στον ανώτερο δυνατό βαθμό, της δράσης των δυνάμεών μας για την πολιτική υπεράσπιση, την αγωνιστική ταξική αλληλεγγύη και τη νίκη κρίσιμων αγώνων, (όπως των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας, στο χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και αλλού). Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη διαδήλωση και την οργανωμένη περιφρούρηση της δράσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, από τις επιθέσεις των δυνάμεων της εργοδοσίας, της κυβέρνησης, του κράτους, των μηχανισμών τους, των αστικών μέσων ενημέρωσης και του δικαστικού συστήματος.
Δεύτερο: Για τη σταθερή κοινή δράση των δυνάμεών μας στο μαζικό κίνημα, με προοπτική να συγκροτηθεί ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής της επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ, της κυβέρνησης Παπαδήμου - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και κάθε διάδοχης διαχειριστικής κυβέρνησης του κεφαλαίου, από το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Συγκεκριμένα:
Τη συμβολή μας ώστε να υπάρξει η πιο πλατιά ενότητα των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, έξω από τη λογική και ανεξάρτητα από τις δυνάμεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και της αστικής πολιτικής των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, του υποταγμένου συνδικαλισμού. Για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Με βασικό περιεχόμενο - πλαίσιο της κοινής δράσης τα παρακάτω αιτήματα: α) Κατάργηση όλων των μνημονίων και των νόμων που τους συνοδεύουν. β) Άμεση παύση πληρωμών προς τους πιστωτές, μη αναγνώριση και μονομερή διαγραφή του χρέους. γ) Έξοδο από ευρώ, ΟΝΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση. δ) Εθνικοποίηση - κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων που κλείνουν, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό, λαϊκό και κοινωνικό έλεγχο. ε) Εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις σε βάρος των κερδών του κεφαλαίου και υπέρ του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, με αυξήσεις στους μισθούς, ριζική μείωση του χρόνου εργασίας, σταθερές συλλογικές συμβάσεις, προστασία των ανέργων, ριζική μείωση της φορολογίας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, ριζική αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.
Κοινή δράση με πλήρη θεωρητική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της κάθε δύναμης. Με σεβασμό στις απόψεις και την αγωνιστική δράση σας, διευκρινίζουμε πως, κατά την άποψή μας, με βάση τις υπαρκτές προγραμματικές διαφορές, δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης προγραμματικού ή εκλογικού πολιτικού μετώπου. Ωστόσο, προτείνουμε το συντροφικό διάλογο και αντιπαράθεση, στο μαζικό κίνημα και μπροστά στους εργαζόμενους ή και με άλλες μορφές, για την πολιτική και στρατηγική προοπτική του αγωνιστικού μετώπου, ώστε να μην εκφυλίζονται οι υπαρκτές πολιτικές και θεωρητικές διαφορές μας σε έναν «ενδοαριστερό εμφύλιο», σε βάρος των αγώνων για την ανατροπή της επίθεσης.

Συνημμένα, σας διαβιβάζουμε το δημόσιο κάλεσμα  της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την πρότασή μας για το Αγωνιστικό Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής, όπως και την απόφαση της 1ης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης με επαναστατική προοπτική, για την εργατική εξουσία και δημοκρατία προς το σοσιαλισμό και κομμουνισμό της εποχής μας.
Με εκτίμηση, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπειών (βλ. διπλανές στήλες). Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν έδωσε καμία απάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Πριν, την Παρασκευή 9 Μαρτίου επιχειρήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με μέλος του Πολιτικού Γραφείου, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση. Την περασμένη Πέμπτη 15 Μαρτίου, σε δεύτερη προσπάθεια, υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία με εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, ο οποίος απάντησε ότι «δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη πολιτική συνάντηση, η κοινή δράση μπορεί να γίνει στο μαζικό κίνημα». Στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμούν ότι αυτή η άρνηση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για «επικοινωνιακές» επιθέσεις και κατηγορίες προς την ηγεσία του ΚΚΕ, που θα υποδαυλίζουν ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα.