Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Το κοπιράιτ σκοτώνει την ελεύθερη δημιουργία

Κατέβασαν την ανεξάρτητη παραγωγή Melancholy disorder από το youtube

«Τα όνειρά μας δε χωράνε στους κανόνες τους»
  
     Τι έγινε το ελεύθερο youtube που γνωρίσαμε πριν μια δεκαετία; Η σημερινή του εκδοχή θυμίζει ψηφιακό φρούριο πνευματικών δικαιωμάτων, με εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο να έχουν μετατραπεί σε «νεκρά λινκς» επειδή «παραβιάζουν το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων» σύμφωνα με τους ηλεκτρονικούς ανιχνευτές της εταιρείας.  Θύμα αυτών των μεθοδεύσεων έπεσε και η ανεξάρτητη ελληνική παραγωγή «Melancholy disorder» της κινηματογραφικής ομάδας ΑΚΣ tiiinewzfilms που κατέβηκε από το youtube χωρίς καμία προειδοποίηση. 


Πιθανή αιτία για την κίνηση αυτή λογικά αποτελεί η χωρίς άδεια χρήση του κομματιού του Beck "Everybody's gonna learn sometimes".  Η συλλογικότητα καταγγέλλει τη διαγραφή της ταινίας η οποία έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας υπεράσπισης των συμφερόντων των πολυεθνικών νταβατζήδων της τέχνης ACTA, SOPA, PIPA. Όπως τονίζει η ΑΚΣ tiiinewzfilms στην ιστοσελίδα της «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα πνευματικά δικαιώματα ενός καλλιτεχνικού έργου σήμερα αποτελούν εμπόρευμα, καθώς η δικαιοδοσία του χάνεται από το δημιουργό και περιέρχεται στην εταιρεία που αναλαμβάνει τη διαχείρισή του. Προφανώς, η διαμόρφωση σχέσης ιδιοκτησίας ανάμεσα στην πολιτιστική βιομηχανία κ του καλλιτεχνικού έργου όχι μόνο μας βρίσκει  αντίθετους, αλλά μας αηδιάζει.  Οι εταιρίες εγκλωβίζουν τους δημιουργούς επιβάλλοντας όρους εκμετάλλευσης, αποσπώντας παράλληλα τεράστια κέρδη από τη διακίνηση της μουσικής, των ταινιών κλπ. Πρόκειται για την πραγματική και  βαθιά υπαγωγή της τέχνης και του πολιτισμού στο κεφάλαιο, στα πλαίσια της συνολικότερης επίθεσής τους στις ζωές μας κ τα δικαιώματα μας.

Ανεξάρτητα από το αν καταφέρουμε κ ξανανεβάσουμε την ταινία στο youtube ή σε οποιοδήποτε άλλο μέσο, η ΑΚΣ tiiinewzfilms απερίφραστα δηλώνει πως θα νιώθει κομμάτι ενός ευρύτερου αντάρτικου ρεύματος αμφισβήτησης του αγοραίου πολιτισμού κ θα παλεύει με τις όποιες δυνάμεις της για να συμβάλει στη συγκρότηση μιας άλλης πολιτιστικής πρότασης.»

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΑΚΣ tiiinewzfilms 

Προσωρινά δείτε την ταινία από εδώ