του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
«Πίσω από όλη αυτή την ιστορία, βρίσκεται ο ιμπεριαλισμός των Γιάνκηδων», προσέθεσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος αποτελεί, εδώ και λίγες ημέρες, το στόχο μιας ακόμη εκστρατείας ψυχολογικού πολέμου της Ουάσινγκτον.
Η υπόθεση ξεκίνησε τη Δευτέρα, όταν ο ισπανός δικαστής, Ελόι Βελάθκο, απήγγειλε κατηγορίες εναντίον έξι μελών της ΕΤΑ και επτά μελών των FARC, υποστηρίζοντας ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον πρώην και το νυν πρόεδρο της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα και Άλβαρο Ουρίμπε αντίστοιχα. Σύμφωνα με δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, μέλη της ΕΤΑ εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα των FARC, σε περιοχές της Κολομβίας που ελέγχονται από το αντάρτικο. Σε αντάλλαγμα, θα βοηθούσαν άνδρες των FARC να εξοντώσουν τους δύο κολομβιανούς ηγέτες. Η βαρύτητα των κατηγοριών συγκρούεται μετωπικά με την ελαφρότητα των «αποδείξεων». Το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο είναι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποτίθεται ότι ανακάλυψε ο κολομβιανός στρατός στον προσωπικό υπολογιστή του Ραούλ Ρέγιες, στρατιωτικού ηγέτη των FARC που σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης τον Μάρτιο του 2008. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Κολομβία αποτελεί παραδοσιακά προχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών, ότι ο στρατός της εκπαιδεύεται και χρηματοδοτείται πλουσιοπάροχα από τις ΗΠΑ και ότι οι παραστρατιωτικές συμμορίες της επιδίδονται αδιάκοπα σε επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης της γειτονικής Βενεζουέλας, αντιλαμβάνεται κανείς την αξιοπιστία των εν λόγω «αποκαλύψεων». Όσο για τις «ενδείξεις» περί εμπλοκής της Βενεζουέλας, αυτές είναι… η εξής μία: Το γεγονός ότι ένας Βάσκος, για τον οποίο φημολογείται ότι υπήρξε μέλος του ΕΤΑ, εργαζόταν σε κυβερνητική υπηρεσία της Βενεζουέλας για κάποιο διάστημα, επί Ούγκο Τσάβες!
Με τόσο αξιοθρήνητο κατηγορητήριο, το εγχείρημα του ισπανού δικαστή δεν προβλέπεται να έχει αξιοζήλευτο μέλλον. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον, όπως και η Μαδρίτη, θα εκμεταλλευτούν αυτή την υπόθεση για να φθείρουν την αριστερή κυβέρνηση του Τσάβες και να βάλουν νάρκες στις προσπάθειες περιφερειακής ενοποίησης του αμερικανικού Νότου, οι οποίες εξελίσσονται ερήμην της παλιάς και της καινούργιας αποικιοκρατικής δύναμης. Στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιούν τις δυσκολίες που φορτώνει η διεθνής οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα, βασικό κινητήρα, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο οικονομικό - ενεργειακό πεδίο, αυτής της προσπάθειας.
Πραγματικά, η οικονομία της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 3,3% τον τελευταίο χρόνο, καθώς η πετρελαϊκή βιομηχανία υποχώρησε απότομα, παρασύροντας τη χώρα στην πρώτη ύφεση από το 2003, ενώ ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στο 25%. Οι οικονομικές δυσκολίες, σε συνδυασμό με την ανησυχητική πορεία της εγκληματικότητας, δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την αντιπολίτευση εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου και θέτουν ενώπιον του Τσάβες και των αριστερών συμμάχων του με επιτακτικό τρόπο το δίλημμα είτε να αναζητήσουν πιο ριζοσπαστικές και αποτελεσματικές απαντήσεις, είτε να οδηγηθούν στην επιταχυνόμενη φθορά και την πτώση.
Σε κάθε περίπτωση, ο ψυχολογικός πόλεμος των Αμερικανών διαλύει τυχόν αυταπάτες για την κατεύθυνση του Ομπάμα στη Λατινική Αμερική – αυταπάτες που είχαν δημιουργήσει χειρονομίες όπως το τετ α τετ με τον Τσάβες στο περιθώριο της συνόδου των αμερικανικών κρατών ή κάποια υπόνοια ανοιγμάτων προς την Κούβα. Μετά το μεταμοντέρνο πραξικόπημα στην Ονδούρα, ο Ομπάμα επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι, τουλάχιστον στην... πίσω αυλή των ΗΠΑ, θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως συνέχεια του Μπους με άλλα μέσα.
ΠΡΙΝ 07/03/2010