Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κυβέρνηση ληστών

του Γιώργου Δελαστίκ




Αμείλικτα είναι τα γεγονότα. Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αυταπάτης. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε τα πιο αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία! Η ωμή περικοπή κατά 30% των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, όπως και του επιδόματος αδείας, είναι πρωτοφανούς επιθετικότητας μέτρα που αποσκοπούν στην απόλυτη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων. Ούτε η φασιστική χούντα των συνταγματαρχών ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τόλμησαν να πάρουν τόσο αντεργατικά μέτρα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, καθαρό μυαλό, αλλά πάνω από όλα με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, έχοντας επίγνωση ότι αυτός είναι ο σημαντικότερος πόλεμος που έχουν δώσει ποτέ οι έλληνες εργαζόμενοι.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι η κυβέρνηση των πιο επιθετικών κύκλων του κεφαλαίου που είχε η Ελλάδα τουλάχιστον τον τελευταίο μισόν αιώνα. Δεν πρέπει να μας παρασύρει και να μας θολώνει την κρίση το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ προέρχεται από τη σοσιαλδημοκρατία και ότι πολλά στελέχη του συνεχίζουν να εμφορούνται από κεντροαριστερές ιδέες στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις και προσωπικές τοποθετήσεις τους. Ούτε πρέπει να μας κάνει να υποτιμούμε πόσο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό είναι η κυβέρνηση Παπανδρέου, η πανθομολογούμενη «πολιτική ανικανότητα» του πρωθυπουργού ή η γελοιότητα πληθώρας υπουργών της κυβέρνησής του. Το αν είναι «πολιτικός βλάκας ο Γιωργάκης» θα κριθεί όχι με τεστ νοημοσύνης, αλλά από την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα με την οποία θα φέρει σε πέρας την πολιτική αποστολή που επέλεξε να υπηρετήσει. Το προσωπικό μίσος που τρέφει ο Γ. Παπανδρέου εναντίον του ελληνικού λαού και η εκδίκηση που θέλει να πάρει εναντίον του επειδή «βλάκα» τον ανεβάζει και «βλάκα» τον κατεβάζει, είναι δευτερεύον στοιχείο στην όλη υπόθεση.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια κορυφαία πολιτική επιλογή. Αποφάσισε να γίνει «ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού». Να εκφράσει τα συμφέροντα των πιο επιθετικών κύκλων του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Τόλμησε να περικόψει άμεσα και όχι με έμμεσο τρόπο (υστέρηση των μισθολογικών αυξήσεων έναντι των αυξήσεων των τιμών) τις αποδοχές των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, του «γκαουλάιτερ» των δυνάμεων οικονομικής κατοχής της χώρας μας από την ΕΕ, έσπευσε να ανακοινώσει ότι η μείωση αποδοχών θα επεκταθεί άμεσα και στον ιδιωτικό τομέα. Ο ίδιος ο Όλι Ρεν μας ανακοίνωσε μέσω δηλώσεών του στην... ιταλική (!) Κοριέρε ντέλα Σέρα ότι θα ακολουθήσουν νέα πακέτα μέτρων εξοντωτικής λιτότητας και το 2011 και το 2012. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το πιο τυφλό όργανο του κεφαλαίου και της ξενοκρατίας μετά τον πρωθυπουργό, είχε ήδη προηγηθεί διακηρύσσοντας στο κοινοβούλιο ότι τα μέτρα λιτότητας είναι μόνιμου χαρακτήρα, αποκαλύπτοντας έτσι την απάτη ότι είναι δήθεν «αναγκαία λόγω του ελλείμματος». Μα αν η κυβέρνηση πετύχει τον υποτιθέμενο στόχο της και στο τέλος του 2012 το έλλειμμα είναι κάτω από 3%, από πού κι ως πού πρέπει να διαιωνιστούν οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων;
Κάθε άλλο παρά έχει κορεστεί με τα μέχρι τώρα μέτρα η δίψα του Παπανδρέου για αίμα εργαζομένων – δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του είναι ο «βρικόλακας του νεοφιλελευθερισμού» Κώστας Μητσοτάκης! Ο Παπανδρέου έχει λυσσάξει να οδηγήσει την Ελλάδα στα νύχια και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν είναι μόνο ή κυρίως η αμερικανοδουλεία του που τον ωθεί στη στάση αυτή. Οι λόγοι είναι πρωτίστως ταξικοί, όχι μόνο γεωπολιτικοί. Υπαγωγή στο ΔΝΤ σημαίνει απόλυτη δικτατορία του κεφαλαίου χωρίς προσχήματα δημοκρατικής νομιμότητας. Μέσω ΔΝΤ μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα π.χ. πογκρόμ απολύσεων εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση κάθε έννοιας μόνιμης εργασίας ή τακτικής εργασίας κ.λπ. Όσο και αν ακούγεται αστείο, αν οι έλληνες εργαζόμενοι επιτρέψουν στον Γ. Παπανδρέου να υλοποιήσει τα σχέδιά του, τότε αυτός ο καταγέλαστος... «Άβερελ Ντάλτον» θα αναδειχθεί σε κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του κεφαλαίου! Η κατάσταση όμως δεν είναι καθόλου για γέλια. Οι έλληνες εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν αμέσως ότι η κόλαση που τους ρίχνει ο Παπανδρέου θα είναι αιώνια και χωρίς καμιά ανακούφιση.
Ο ανελέητος ταξικός πόλεμος που κήρυξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποσκοπεί στον πλήρη εξανδραποδισμό των εργαζομένων. Οι «κλέφτες του ΠΑΣΟΚ» των προηγούμενων κυβερνήσεών τους με τα λαμόγια που αποσκοπούσαν πρώτα απ’ όλα στον προσωπικό τους πλουτισμό, τώρα «αναβαθμίστηκαν» σε ληστές που γδέρνουν αδίστακτα όλους τους εργαζόμενους προς όφελος των πιο επιθετικών κύκλων του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου. Αναπάντεχα νωρίς, οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά στο αμείλικτο δίλημμα: Ή θα ανατρέψουν με τις κινητοποιήσεις τους την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου ή αυτή θα πετάξει τους εργαζόμενους στον Καιάδα!