Για την επιστροφή των παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους αγωνίζεται το δίκτυο Al Awda, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του και στην Ελλάδα. Al Awda σημαίνει «επιστροφή», ζήτημα που αποτελεί κομβικό σημείο στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.
του Γιώργου Λαουτάρη
Η ενημερωτική εκστρατεία του δικτύου εγκαινιάζει και καμπάνια - μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος αλλά και την αναγκαία διεθνή απομόνωση του ρατσιστικού κράτους του Ισραήλ, που από το 1948 με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών εφαρμόζει πολιτική εξόντωσης και αποκλεισμού των Παλαιστινίων.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας, βρέθηκε στην Αθήνα ο Μοχάμαντ Τζαραντάτ, μέλος του δικτύου Al Awda από τη Δυτική Όχθη που μίλησε για τους σκοπούς και τα μέσα του δικτύου. Οι Παλαιστίνιοι είναι ο μεγαλύτερος προσφυγικός πληθυσμός παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, με στοιχεία του 2008, εκτοπισμένοι παραμένουν 7,1 εκατ. Παλαιστίνιοι, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 67% του συνολικού πληθυσμού! Μόνο στη Μέση Ανατολή, είναι καταγεγραμμένοι πάνω από 4,6 εκατ. πρόσφυγες, η πλειοψηφία των οποίων ζει σε στρατόπεδα προσφύγων υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε υγεία και παιδεία, χωρίς δικαίωμα στην εργασία. Όπως τόνισε ο Μοχάμαντ Τζαραντάτ, «οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες δεν είναι πέτρες, δέντρα και χώμα, είναι άνθρωποι και αυτό είναι το κύριο μέλημά μας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «από τις 5.000 σελίδες της συμφωνίας του Όσλο, για τους πρόσφυγες υπάρχει μόνο μία φράση που λέει ότι η συζήτηση και οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των προσφύγων αναβάλλεται μέχρι την οριστική λύση». Το δίκτυο Al Awda καλεί και στην Ελλάδα σε τριπλό μποϊκοτάζ: αποκλεισμός των ισραηλινών πολιτικών, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών από δραστηριότητες στην Ευρώπη, πιέσεις για πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις στο Ισραήλ και φυσικά, μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων.
«Κατανοούμε πλήρως ότι ο ελληνικός λαός και τα συνδικάτα του έχουν πάρα πολλά εσωτερικά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα για να αγωνίζονται, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα ξεχάσουν το δίκιο των Παλαιστινίων», είπε ο Μ. Τζαραντάτ. Και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «κι εγώ ως Παλαιστίνιος αισθάνομαι πολύ κοντά στους έλληνες εργαζόμενους γιατί πιστεύω ότι οι διεκδικήσεις τους είναι και δικές μου διεκδικήσεις. Ανάλογα πιστεύω ότι αισθάνονται και οι έλληνες εργαζόμενοι. Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στο ισραηλινό καθεστώς κατοχής και ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τα 7,1 εκατ. των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, οι 6,6 εκατ. είναι πρόσφυγες και οι 427.000 είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Την ίδια στιγμή που κάθε Εβραίος στο θρήσκευμα έχει δικαίωμα από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη να εγκατασταθεί στο Ισραήλ, απολαμβάνοντας πλήρη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, οι ισραηλινές κυβερνήσεις διαχρονικά αρνούνται το ίδιο και για τους Παλαιστίνιους. Δεν αναγνωρίζουν δηλαδή το δικαίωμα των ανθρώπων αυτών, που διώχτηκαν το 1948, να επιστρέψουν στα σπίτια και τη γη τους. Η διεθνής εκστρατεία της Al Awda έχει επιδράσει θετικά και μέσα στο Ισραήλ. Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του δικτύου, μιλώντας για τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, «πριν τις συμφωνίες του Όσλο δεν έκαναν αναφορά καθόλου στο θέμα επιστροφής των προσφύγων, ήταν θέμα απαγορευμένο. Τώρα σχεδόν καθημερινά υπάρχουν πέντε άρθρα, ρεπορτάζ ή αναλύσεις που αναφέρονται στο θέμα επιστροφής. Δεν εξετάζω αν είναι υπέρ ή κατά, αλλά έχει ανοίξει το θέμα και συζητείται».
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ελληνική πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό «Ένα καράβι για τη Γάζα». Πρόκειται για μια έμπρακτη κίνηση βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας που παραμένει για τέσσερα χρόνια πολιορκημένος, μετά τις δημοκρατικές εκλογές στην Παλαιστίνη που κόστισαν τον αποκλεισμό της Γάζας από στεριά, θάλασσα και αέρα, δημιουργώντας το μεγαλύτερο «στρατόπεδο συγκέντρωσης», με 1,5 εκατ. ανθρώπους αποκλεισμένους. Η πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» θα συμμετάσχει στη διεθνή αποστολή, που με σκάφη και επιβάτες από πολλές χώρες θα πλεύσει ξανά για τη Γάζα την άνοιξη, μεταφέροντας ανθρώπους και βοήθεια προς τον ηρωικό και μαρτυρικό λαό. Η πρωτοβουλία σαλπάρει ξανά, μετά από δυόμισι χρόνια, όταν δύο ελληνικά ψαροκάικα με 44 επιβαίνοντες έσπασαν για πρώτη φορά τον απάνθρωπο αποκλεισμό. Η πρωτοβουλία αυτή ζητά την οικονομική συνδρομή κάθε εργαζόμενου που στέκεται αλληλέγγυος στην υπόθεση των Παλαιστινίων, με στόχο να αγοραστεί ένα πλοίο που θα παραχωρηθεί στον παλαιστινιακό λαό. Πληροφορίες για την πρωτοβουλία υπάρχουν στο www.shiptogaza.gr, ενώ έχει ανοίξει λογαριασμός ενίσχυσης στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 116/772732-18.
ΠΡΙΝ 07/03/2010