Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αντικαπνιστική καταστολή

Διχασμό έφερε στην κοινή γνώμη, αλλά και μέσα στην Αριστερά, η απόφαση της κυβέρνησης για ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, είτε αυτοί είναι χώροι εργασίας είτε χώροι διασκέδασης, χωρίς τη δυνατότητα δημιουργίας καπνιστηρίων. Το νέο μέτρο συνοδεύεται και από μια σειρά ολοκληρωτικής φύσεως κατασταλτικά μέτρα που μετατρέπουν σε στάχτη τα δικαιώματα των καπνιστών, που αποτελούν πάνω από 40% του ενεργού πληθυσμού.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ



 «Η Ελλάδα εντάσσεται επιτέλους στις πολιτισμένες χώρες από την 1η Σεπτεμβρίου» αναφώνησε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου! Φυσικά ελάχιστοι θα συμφωνήσουν ότι είναι πολιτισμένη μια χώρα, που κόβει μεν το τσιγάρο, αλλά διαλύει το εθνικό σύστημα υγείας και δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο φέρεται να έχει την υποστήριξη μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της προστασίας των μη καπνιστών έναντι του παθητικού καπνίσματος. Ωστόσο το νέο πλαίσιο δείχνει και τη σκοτεινή όψη του δόγματος «η ελευθερία του ενός τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου». Οι καπνιστές που αρνούνται να συμμορφωθούν με το νέο πλαίσιο θα οδηγούνται ακόμα και στο αυτόφωρο. Οι νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν πρόστιμα από 50 έως 500 ευρώ και ταυτόχρονα να φακελώνουν ηλεκτρονικά τους παραβάτες με ένα πόιντ σίστεμ, το οποίο θα οδηγεί τους «σεσημασμένους καπνιστές» μέχρι και πίσω από τα κάγκελα. Στην «αντικαπνιστική αστυνομία» θα δίνεται και «μπόνους παραγωγικότητας» ανάλογα με τα πρόστιμα που θα ρίχνει, ώστε να έχει «περισσότερα κίνητρα και όρεξη για δουλειά». Η εφαρμογή των μέτρων θα εποπτεύεται από το Λιμενικό Σώμα, τη δημοτική αστυνομία, την αστυνομία, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων. Την ίδια στιγμή στα ΜΜΕ διαφημίζεται ο νέος τετραψήφιος αριθμός στον οποίο καλούνται οι πολίτες να καταγγείλουν τους συναδέλφους τους που καπνίζουν παράνομα! Τα «σωφρονιστήρια», με πρόσχημα ακόμα και το κάπνισμα, εθίζουν την κοινωνία στο χαφιεδισμό, σχολιάζει επιτυχημένα στο Ριζοσπάστη ο Ν. Μπογιόπουλος.

Σύμφωνα με την εμπειρία του εξωτερικού η απαγόρευση του καπνίσματος δεν σταματάει ποτέ μόνο στους κλειστούς χώρους. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε απόσταση 100 μέτρων από κάθε δημόσιο κτήριο, στο αυτοκίνητο, στις πλατείες και στους δρόμους. Ήδη η κυβέρνηση εξετάζει διάφορες προτάσεις για την επέκταση της απαγόρευσης, ενώ και αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα αρνούνται να νοικιάσουν διαμερίσματα σε καπνιστές. Φαντάζει περίεργο, που η Αριστερά –η οποία έχει τη δική της ευθύνη στη διάδοση αυτής της πανάκριβης, ενοχλητικής και θανατηφόρας συνήθειας ως αναπόσπαστο στοιχείο του «αριστερού λάιφ-στάιλ»– κλείνει τώρα τα μάτια σε φασιστικές πρακτικές όπως η ποινικοποίηση των χρηστών, το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ο τηλεχαφιεδισμός, που δεν γίνονται ούτε για την προστασία των παθητικών καπνιστών, ούτε για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

0 Τοποθετησεις: