Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΔΕΘ: «Εγκαίνια» νέων μαχητικών εργατικών αγώνων

      Ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα διοργανώνουν Πρωτοβάθμια Σωματεία

 Ορόσημο για την πυροδότηση νέων πανεργατικών αγώνων που θα ανατρέψουν το σημερινό σκηνικό αναμονής των εργαζομένων, παρά τη συνεχιζόμενη αντεργατική επίθεση του μπλοκ κυβέρνησης, τρόικα, κεφαλαίου, αναμένεται να είναι οι φετινές εργατικές κινητοποιήσεις της ΔΕΘ. 



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ


Ο Γ. Παπανδρέου ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με... άγριες διαθέσεις. «Θα πούμε όλη την αλήθεια» δήλωσε, εννοώντας φυσικά ότι θα ξεδιπλώσει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό τα νέα σαρωτικά πακέτα του «επικαιροποιημένου» μνημονίου. Από τώρα, οι έλληνες εργαζόμενοι έχουν ...παγώσει, ακούγοντας το σαδιστικό σενάριο της εξίσωσης των φορολογικών χαρατσιών σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ένα μέτρο που από μόνο του θα υφαρπάξει έως και 4.000 ευρώ ετησίως από τους εργαζόμενους! Κι ακολουθούν, μεταξύ άλλων, η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, η επαναφορά του «εισιτηρίου» στα δημόσια νοσοκομεία, οι ιδιωτικοποιήσεις, το νέο μισθολόγιο λιτότητας των δημοσίων υπαλλήλων, οι χιλιάδες απολύσεις στους δήμους.

Οι εξελίξεις αυτές και τα σχέδια της κυβέρνησης δείχνουν ότι στη σκληρή εποχή του μνημονίου δεν υπάρχει «ισορροπία». Ή ο αντίπαλος θα προχωρά ακάθεκτος σαρώνοντας οτιδήποτε έχει απομείνει όρθιο, ή οι εργαζόμενοι θα ορθώσουν το ανάστημά τους και θα αντιδράσουν οργανώνοντας άμεσα ένα δεύτερο γύρο αποφασιστικών και μαχητικών εργατικών αγώνων για την ανατροπή της επίθεσης, της κυβέρνησης, συνολικά του νέου καθεστώτος που επιχειρούν οι κυρίαρχες δυνάμεις του κεφαλαίου να εγκαθιδρύσουν.

Η παρέμβαση των ταξικών εργατικών δυνάμεων θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες έως τις 11 Σεπτέμβρη ημέρα πανεργατικής διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, έχοντας ως στόχο την επιτυχία της ανεξάρτητης ταξικής συγκέντρωσης που διοργανώνουν στην Καμάρα, στις 6 μ.μ., σωματεία από Θεσσαλονίκη, Αθήνα κι άλλες πόλεις, επιτροπές αγώνα, με τη συμμετοχή πρωτοβουλιών (π.χ. κατά των διοδίων) και τη στήριξη δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κλπ. Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Καμάρας. Η ταξική συγκέντρωση φιλοδοξεί να αναδείξει το αναγκαίο στη σημερινή συγκυρία πολιτικό περιεχόμενο, που θέτει ως κεντρικό στόχο του κινήματος τη συνολική ανατροπή της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους, του μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ (παλαιού και «επικαιροποιημένου») και των αντεργατικών νόμων που το συνοδεύουν. Να καταγγείλει τη συμβιβασμένη ΓΣΕΕ που υπέγραψε την προδοτική συμφωνία για τις ΣΣΕ, και που προωθεί μαζί με την ΑΔΕΔΥ και τις ηγεσίες εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών την αποκλιμάκωση και σχεδιασμένη διάσπαση των αγώνων. Να συσπειρώσει όλα τα αγωνιζόμενα τμήματα του κινήματος που υπερβαίνουν τα ασφυκτικά δεσμά της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που πρωτοστάτησαν στις μάχες της «πρώτης φάσης», που κατήγγειλαν τη ΓΣΕΕ για την προδοτική σύμβαση με το ΣΕΒ (εκατοντάδες υπογραφές συνδικαλιστών) και επιδιώκουν τον ανεξάρτητο συντονισμό της εργατικής βάσης.

Η ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση θέλει να αποτελέσει το προανάκρουσμα του δεύτερου γύρου των εργατικών αγώνων, σπάζοντας το κλίμα παθητικοποίησης που έχουν επιβάλει συντονισμένα κυβέρνηση, ΜΜΕ και συνδικαλιστική γραφειοκρατία, για να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους, για να έρθουν στην ημερήσια διάταξη τα εργατικά δικαιώματα που χτυπιούνται βάναυσα, κόντρα στις απαιτήσεις της κερδοφορίας.
Όρος για την αντεπίθεση του ταξικού κινήματος αναδεικνύεται πλέον η σαφής αντιπαράθεση και ο διαχωρισμός από τη γραμμή υποταγής των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Κι αν η ΑΔΕΔΥ προσπαθεί να τηρήσει κάποια προσχήματα δηλώνοντας ότι δε θα παραβρεθεί στα εγκαίνια, ο Γ. Παναγόπουλος τα λέει σαν φιλαράκι τόσο με τα τσιράκια της ΕΕ και του ΔΝΤ, όσο και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό από τον οποίο το μόνο που βρήκε να ζητήσει ήταν ένα … «νέο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα υπερβαίνει δυναμικά το μνημόνιο». Δεν θέλουν ανατροπή, αλλά… υπέρβαση του μνημονίου! Πώς να μην τους κράξουν οι συνδικαλιστές της ΠΟΣ-ΟΣΕ που διαμήνυσαν στη ΓΣΕΕ «να σταματήσει την κατρακύλα και τον ξεπεσμό, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει βγάζοντας μόνο ένα δελτίο Τύπου».

Αντίπαλο δέος στην επίθεση όμως δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε το ΠΑΜΕ, που αρνείται τον αγωνιστικό συντονισμό με σωματεία και δυνάμεις που δεν ελέγχει, που αναμασάει διαρκώς ότι σήμερα δεν μπορούν να υπάρξουν νίκες, σπέρνοντας την απογοήτευση και που ονειρεύεται «λαϊκή εξουσία» χωρίς αντικαπιταλιστική ανατροπή.

Μπροστά σε αυτή τη νέα κατάσταση, το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να βαδίζει την πεπατημένη, να περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου ή ακροατηρίου της γραφειοκρατίας. Κι εδώ δυστυχώς και φέτος είναι σημαντικές οι ευθύνες των δυνάμεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων, που εξακολουθούν να δορυφοροποιούνται γύρω από τον κυρίαρχο συνδικαλισμό και που ουσιαστικά αρνήθηκαν να στηρίξουν την πρόταση για ανεξάρτητη συγκέντρωση στη ΔΕΘ των συντονιστικών σωματείων που έχουν στηθεί σε πολλές πόλεις.

Τις ημέρες που απομένουν έως την 11η Σεπτέμβρη οι αγωνιστές της ταξικής πτέρυγας θα πρέπει να ανοίξουν τη συζήτηση στην εργατική βάση, σε χώρους δουλειάς, σωματεία, ΔΣ και επιτροπές αγώνα προκειμένου η κάθοδος στη Θεσσαλονίκη των εργαζομένων και η συγκέντρωση στην Καμάρα να γίνει δική τους υπόθεση και να είναι μαζική, αντικυβερνητική, ενάντια σε ΕΕ και ΔΝΤ, ενισχύοντας τη γραμμή ρήξης με τα καθεστωτικά επιτελεία. Μετά μπορεί (και πρέπει) να ακολουθήσει κοινή αγωνιστική συμπόρευση στο δρόμο όλων των μαχόμενων τάσεων του κινήματος, είτε συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Καμάρας, είτε του ΠΑΜΕ (Σιντριβάνι), είτε των ΕΚΘ - ΓΣΕΕ (άγαλμα Βενιζέλου), ενώ για την Κυριακή 12 Σεπτέμβρη προγραμματίζεται συνέλευση των συντονισμών σωματείων απ’ όλη την Ελλάδα, όπου θα συζητηθεί το μέλλον και ο σχεδιασμός του αγώνα στο φόντο του νέου γύρου της αντεργατικής επίθεσης.

0 Τοποθετησεις: