Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δεν θα περάσουν οι 100 απολύσεις στα Ελληνικά Γράμματα



Την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη αιφνιδιαστικά ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ανακοίνωσε την απόφασή του να κλείσει, μέσα σε δέκα μέρες, τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, έναν από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους εκδοτικούς οίκους. Με την απόφαση αυτή ο ΔΟΛ πετάει στο δρόμο τους περίπου 100 εργαζόμενους της εταιρείας, ενώ οδηγεί σε αδιέξοδο και δεκάδες συνεργάτες (συγγραφείς, μεταφραστές, εμπορικούς συνεργάτες κ.λπ.)






Ο εκδοτικός οίκος ιδρύθηκε το 1957 από τον κ. Παπαχριστοφίλου και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο του βιβλίου. Από το 2001 συμμετέχει στην εταιρεία ο ΔΟΛ με συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό. Το 2007 ο όμιλος Λαμπράκη εξαγόρασε το 100% των μετοχών.
Ο όμιλος, στην κυνική ανακοίνωσή του, επικαλείται τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αποφεύγει οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στους εργαζόμενους και αφήνει να διαρρέουν προφορικές υποσχέσεις για αποζημιώσεις αλλά και για κάποιους που μπορεί να βολευτούν με την προϋπόθεση να είναι... καλά παιδιά. Ταυτόχρονα αρνείται τη νομιμότητα του σωματείου, λόγω του ταξικού προσανατολισμού του και της αγωνιστικής του στάσης επικαλούμενη το...  άρθρο 4! Προκλητικά δε ορίζει η ίδια (!) τη... συνέλευση και εκλογές για επιτοπή που θα «διαβουλευτεί», επιδιώκοντας να νομιμοποιήσει τις ομαδικές απολύσεις.
Η αντίδραση των εργαζομένων υπήρξε άμεση. Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, αποφασίστηκε ομόφωνα: Να αρνηθούν οι εργαζόμενοι τις απολύσεις διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Να αρνηθούν οποιαδήποτε εργοδοτική παρέμβαση στη συνδικαλιστική τους έκφραση. Καθημερινές συνελεύσεις που θα εξουσιοδοτούν αιρετούς αντιπροσώπους να μεταφέρουν τις αποφάσεις τους. Τέλος, να ξεκινήσουν πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα κλιμακώνονται καθημερινά.
Είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή του ΔΟΛ δεν είναι απλά μια πράξη εργοδοτικής αυθαιρεσίας αλλά στέλνει ευρύτερα μηνύματα. Είναι μια μάχη που αφορά στο σύνολο του εργατικού κινήματος και η νικηφόρα έκβασή της μπορεί να αποτελέσει αληθινό φάρο. Ο αγώνας ξεκίνησε και χρήζει της μεγαλύτερης δυνατής αλληλεγγύης.

Διαβάστε εδώ τις προκηρύξεις του Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα και του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτoυ Αττικής. Συνεχής ενημέρωση από τις κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις συμπαράστασης.

Ομάδα στο facebook των Εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα

0 Τοποθετησεις: