Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ιαπωνία: ¨Ηξεραν και κώφευαν για τον αντιδραστήρα

Εγκληματική καθυστέρηση της ρίψης θαλασσινού νερού

Τα ιαπωνικά πυρηνικά εργοστάσια είναι αρκετά ισχυρά ώστε άντεξαν τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας χιλιετίας. Αυτό είναι υπέροχο! Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις πυρηνική ενέργειας πρέπει να είναι υπερήφανες». Αυτή ήταν η θρασύτατη δήλωση του Γιονεκούρα Χιρομάσα, προέδρου του Ιαπωνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων μετά την καταστροφή. Και αυτό είναι και το αδίστακτο πρόσωπο του συστήματος που επάξια υπερασπίζεται. Εν τω μεταξύ τα επίπεδα της ραδιενέργειας σημειώνουν νέα άνοδο στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.




ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Όταν η ΑΕΚ τραγουδά Μαχαιρίτσα...

 Από το άρθρο 44 ως την «αναγέννηση» των χρεών


Ποιο 6-0 στο Φάληρο; Άλλο είναι το εφιαλτικότερο πρόβλημα της ΑΕΚ – τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι αράδες: Η αβεβαιότητα για το κατά πόσο η ΠΑΕ θα βρει μέχρι την 31η Μαρτίου 5,3 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να εξασφαλίσει τη λεγόμενη αδειοδότηση. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε –σύμφωνα με τους κανόνες της ΟΥΕΦΑ– η ΑΕΚ θα αποκλειστεί όχι μόνο από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και από τη Σούπερ Λίγκα. Κοινώς, θα υποβιβαστεί.



 ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

Το κράτος πληρώνει τους μισθωτές του!


«Οι εταιρείες που έχουν μισθώσει ολυμπιακά ή άλλα δημόσια ακίνητα συνήθως δεν καταβάλλουν ενοίκιο, αλλά αποζημιώνονται κιόλας από το Δημόσιο»
Μια ματιά στον τρόπο που διαχειρίστηκαν συγκεκριμένα «φιλέτα» του Δημοσίου οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατά την περίοδο 1999-2010 μάς οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας είναι η ασφαλέστερη μέθοδος λεηλασίας του δημόσιου ταμείου και του δημόσιου συμφέροντος. Η τοποθέτηση αυτή δεν προέρχεται από κάποιο παλιότερο άρθρο του Πριν ή κάποιου άλλου εντύπου της Αριστεράς, αλλά από πρόσφατο κείμενο του Γιώργου Κύρτσου, στη Free Sunday. Καθώς θα γυρίζουν οι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και ο υπόλοιπος κυβερνητικός θίασος από τις Βρυξέλλες, με το λογαριασμό των 50 δισ. ευρώ από το προωθούμενο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στο χέρι, παρόμοιες τοποθετήσεις, όπως κι αυτές που προαναφέραμε, δείχνουν ότι «ο κόσμος το’ χει τούμπανο, και η κυβέρνηση κρυφό καμάρι»…



 ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Αφιέρωμα: Ακλόνητο «όχι» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση

H τρομοκρατική ιμπεριαλιστική επιδρομή κατά της Λιβύης, κλιμακώθηκε, ενώ έχει ήδη λάβει και τη μορφή προετοιμασίας για χερσαία επέμβαση σωτηρίας των αντικανταφικών δυνάμεων με προοπτική καλυμμένης ή όχι κατοχής, όπως αποκάλυψε ο Ριζοσπάστης την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρίες δυτικών δημοσιογράφων για παρουσία στρατιωτικών συμβούλων και κομάντο.
Την εβδομάδα που πέρασε, εκδηλώθηκαν με οξύτητα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τη μοιρασιά της μελλοντικής λείας, από τη μια πλευρά, αλλά και οι υπόγειες ενδοαριστερές αντιθέσεις για τη στάση απέναντι στην επέμβαση, οι οποίες είχαν αρνητική επίδραση στις σχετικά υποτονικές διεθνείς λαϊκές αντιδράσεις, από την άλλη.



 Στο πεδίο των ιμπεριαλιστών, η κόντρα στους κόλπους του ΝΑΤΟ έφτασε στο σημείο να μην εκδοθεί, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κοινή απόφαση, ενώ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κυριακής, οι πρεσβευτές Γαλλίας και Γερμανίας! Επίδικο της αντιπαράθεσης το ποιος θα έχει την ηγεσία της επίθεσης. Εντωμεταξύ, διάσπαση κορυφής μεταξύ Πούτιν - Μεντβέντεφ εκδηλώθηκε στη Ρωσία, ενώ, για την «αποχή» της Γερμανίας στον ΟΗΕ, χριστιανοδημοκράτες, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι και Πράσινοι διχάστηκαν κάθετα. Αντίστοιχα, εκδηλώθηκαν και τα πρώτα ρήγματα για την ελληνική στάση, με άρθρα σε αστικές εφημερίδες.
Δυστυχώς, το λαϊκό κίνημα και η Αριστερά δεν ήταν σε θέση να εκμεταλλευθούν τις διαφωνίες των «επάνω». Αιτία για αυτό είναι οι αντιφατικές γραμμές, ιδίως της γαλλικής Αριστεράς, αλλά και εν γένει της ευρωπαϊκής, για την ιμπεριαλιστική επέμβαση. 


                                          

Γράφουν:
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

Επίθεση του ΚΚΕ: Προβοκάτορες, φοιτητικό κίνημα και… Τασκένδη


Σε νέα κλιμάκωση της επίθεσης προς ό,τι κινείται στα αριστερά της προχώρησε η ηγεσία του ΚΚΕ, την εβδομάδα που πέρασε. Με άρθρο του στο Ριζοσπάστη (Τρίτη 22 Μάρτη, σελ. 14), μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ επιχειρεί να γελοιοποιήσει, με χυδαίο τρόπο, άρθρο του Γιώργου Ρούση στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία που θέτει, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, το αδιέξοδο της επιλογής της ΚΝΕ για διάσπαση των φοιτητικών συλλόγων, στο όνομα των υπαρκτών και μεγάλων δυσκολιών στο φοιτητικό κίνημα. Στην ΟΛΜΕ, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών (βλέπε Ριζοσπάστη, Τετάρτη 23 Μαρτίου, σελ. 24) επιτέθηκε σε γνωστό αγωνιστή των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ, με τη βρόμικη κατηγορία ότι υποθάλπει τους «κουκουλοφόρους», συμπλέοντας έτσι αντικειμενικά με τη στοχοποίηση του ακροδεξιού παρακρατικού χώρου εναντίον του συγκεκριμένου αγωνιστή.



ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ 

Αριστερό Ρεύμα Συνασπισμού: Έξω από την ΕΕ, μέσα στον ευρω-ΣΥΝ

Ριζοσπαστική πλατφόρμα αλλά με «θεσμική» μεταρρυθμιστική απάντηση

Σε έναν αντιφατικό πόλο ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ εξελίσσεται το Αριστερό Ρεύμα του Συνασπισμού, μετά την πανελλαδική του σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Στην απόφαση που ψηφίστηκε καταγράφεται μεν η αντίθεση με την ΕΕ, την ίδια στιγμή όμως οι δυνάμεις του Αριστερού Ρεύματος παραμένουν εγκλωβισμένες στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, κατεύθυνση που ενισχύθηκε σημαντικά μετά το διεθνές Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η πολιτική «συγκατοίκηση» του Αριστερού Ρεύματος με τη φιλοΕΕ ηγετική πτέρυγα του Συνασπισμού δεν αναμένεται να διαταραχθεί τουλάχιστον στο προσεχές διάστημα, καθώς ο προγραμματισμός του Ρεύματος είναι να ακολουθήσουν τοπικές συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα με βάση την απόφαση, ώστε να διαμορφωθεί το αργότερο εντός δύο μηνών μια «πλατφόρμα» της τάσης.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 

Μέτωπο μεν, ΣΥΡΙΖΑ δε…

Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής: Πανελλαδική συγκρότηση 

Η Πανελλαδική Συνάντηση εκλέγει Συντονιστικό
  
Οργανωτική πλειοδοσία και προγραμματική αναζήτηση χαρακτηρίζουν τα βήματα συγκρότησης του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, που πραγματοποιεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ την Πανελλαδική του Συνάντηση.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 

Το «Βήμα» του Γκέμπελς στο ΠΑΣΟΚ


Ο Θοδωρος Πάγκαλος όπως και κάθε άνθρωπος που έχει εξουσία δεν είναι γραφικός. Ούτε ο Χίτλερ ήταν γραφικός όταν είχε υπό το ζυγό του σχεδόν όλη την Ευρώπη, ούτε ο Παπαδόπουλος όσο είχε τη στήριξη της αστικής τάξης και των ΗΠΑ, ούτε ο δικτάτορας Θ. Πάγκαλος –παππούς του σημερινού πολιτικού– όταν παρέπεμπε σε στρατοδικείο όσους στρέφονταν εναντίον της εξουσίας του, ακόμα και δημοσιογράφους του Ριζοσπάστη, της Καθημερινής και της Εστίας.
Μετά από 86 χρόνια ο 73χρονος εγγονός του δικτάτορα απειλεί ξανά δημοσιογράφους ότι «θα πάνε φυλακή» αν δεν αποκαλύψουν τις πηγές τους για την κομματική ταυτότητα ενός από αυτούς που του πέταξαν γιαούρτι στο περιστατικό στα Καλύβια.





ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ

Σκάσε και συγχωνεύσου

Ζούμε στη χώρα των μαγικών λέξεων και των μαγικών εικόνων. Μετά τη σωτήρια «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, έρχεται η «συγχώνευση» που οδηγεί στο «σύγχρονο και εύρωστο» σχολείο, σύμφωνα με την προσφιλή έκφραση του υπουργείου Παιδείας.

Το δημόσιο νοσοκομείο είναι ιδανικό πεδίο για την εφαρμογή της συγχώνευσης. Δεν είναι παράλογο δύο ισχνοί ασθενείς να καταλαμβάνουν «δύο» κλίνες; Μπορούν να βολευτούν και σε μία. Επίσης, είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται διώροφα ασθενοφόρα, ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του ΕΚΑΒ.

                                                   Λευκή σημαία λένε ότι κυματίζει στις φυλακές που δεν έχουν ούτε έναν κρατούμενο. Τι χρώμα
σημαία ταιριάζει σε ένα σχολείο που δεν έχει ούτε ένα μαθητή ;
                                                         


ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

Δημοψήφισμα-ταφόπλακα στην εξέγερση


Σε μια καλοστημένη επιχείρηση των πολιτικών και οικονομικών ελίτ της Αιγύπτου για να επιτευχθεί μια «ομαλή μετάβαση» από το καθεστώς Μουμπάρακ εξελίχθηκε το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 77,2% όσων ψήφισαν είπαν «Ναι» στις διακοσμητικές αλλαγές που προβλέπουν δυο θητείες για τον πρόεδρο και δημιουργία θέσης αντιπροέδρου. Επισήμως στις κάλπες προσήλθε το 60% των εγεγραμμένων ψηφοφόρων (ποσοστό όχι ιδιαίτερα μεγάλο σε σύγκριση με το μέγεθος των κινητοποιήσεων των τελευταίων εβδομάδων) αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσέλευση κινήθηκε κοντά στο 40-45%.



ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

Στους επάνω χαρίζουν φόρους και στους κάτω νέες περικοπές

Μνημόνιο για όλη την Ευρώπη αποφασίζουν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Ακρως επιλεκτική αποδεικνύεται η κινδυνολογία για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την αύξηση του δημοσίου χρέους από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Καθώς, την ίδια ώρα που ανακοινώνει ή ετοιμάζεται να ανακοινώσει το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο εις βάρος των εργαζομένων, επικαλούμενη τη «δεινή» υποτίθεται οικονομική κατάσταση, την ίδια στιγμή κάνει ότι μπορεί για να την επιδεινώσει ακόμη περισσότερο, ανακοινώνοντας νέα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης της αστικής τάξης. Πρόκειται για μια πολιτική η οποία αποδεικνύεται ιδανικός προβοκάτορας, που πρώτα βάζει φωτιές και μετά ζητάει θυσίες για να τις σβήσουμε, μέσω βρισιών μάλιστα ότι «μαζί το κάψαμε»...



ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Πάει και ο Σόκρατες!


Γιουχάισμα άγριο, πολύ άγριο συνόδευσε την Τετάρτη το βράδυ την εσπευσμένη αποχώρηση του πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες από το κοινοβούλιο της χώρας του. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η πορτογαλική Bουλή θα απέρριπτε πανηγυρικά το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας –το...τέταρτο(!) που έφερνε μέσα σε ένα χρόνο– ο Σόκρατες προτίμησε να μην παρακολουθήσει τις ομιλίες των εκπροσώπων των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αυτή τη φορά η σκληρή Δεξιά που φέρει το... ψευδώνυμο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε αποφασίσει να μη στηρίξει το τέταρτο πακέτο λιτότητας, όπως είχε κάνει με τα τρία προηγούμενα.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

¨Ανεργος ένας στους τέσσερις Έλληνες


Εφιαλτικό το τοπίο για την ανεργία, αφού μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους ο ένας στους τέσσερις Έλληνες θα είναι άνεργος. Σε 22% εκτιμάται ότι θα εκτιναχτεί η ανεργία, ενώ οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το 1.200.000. Αυτή την πρόβλεψη έκανε την Τετάρτη ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για την Κοινωνική Ασφάλιση.



Εταιρεία - μαϊμού για τα 50 δισ.




Bαριά εκτεθειμένος είναι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ολόκληρη η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος για την απίθανη εταιρεία που θα αναλάμβανε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Πρόκειται για μια εταιρεία που στήθηκε στην Αγγλία, πριν από...τρεις μήνες (!) από ένα και μόνο άτομο ηλικίας 31 ετών και με κεφάλαια ...1 (μία) λίρα!!!
Η δουλειά της δόθηκε με απ’ ευθείας ανάθεση, χωρίς δηλαδή να γίνει διαγωνισμός όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Η εταιρεία ...απαρτίζεται από τον 31χρονο Κρίστοφερ Γιουρετζιάν, σταζιέρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το παρελθόν και με προϋπηρεσία στην Παγκόσμια Τράπεζα, που συχνά περιγράφεται και ως δίδυμο αδερφάκι του ΔΝΤ.
Είναι να τρελαίνεται κανείς για το νοητικό επίπεδο της κυβέρνησης, αν ηλιθίως δεχτούμε ότι από αφέλεια και όχι από δόλο διάλεξαν αυτή την εταιρεία.
Ποιος άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη θα ανέθετε ποτέ σε ένα νεαρό γιάπη με κεφάλαιο μια λίρα να πουλήσει για το ελληνικό Δημόσιο ακίνητα και επιχειρήσεις αξίας 50 δισ. ευρώ; Όποιος δεξιός πρωθυπουργός έκανε τέτοια απατεωνιά θα τον είχαν κυριολεκτικά ξεσκίσει όλα τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας.
Τι συμβαίνει άραγε και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και οι υπόλοιποι υπουργοί δεν έχουν εξευτελιστεί και διασυρθεί ως πολιτικοί απατεώνες για το στήσιμο αυτής της εταιρείας;

Μετά τον Σόκρατες, "κώνειο" στον Γιωργάκη

Nέο πακέτο ύψους 30 δισ. ευρώ χαρίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου στους τραπεζίτες, αυξάνοντας στα 108 δισ. τα χρήματα που έχουν πάρει την τελευταία τετραετία, αρχής γενομένης από το πακέτο των 28 δισ. που είχε εγκρίνει ο Γ. Αλογοσκούφης. Το γεγονός ότι οι ταμειακές ενισχύσεις είναι ίσες σχεδόν με τα χρήματα που μας δάνεισε η τρόικα, δείχνει ανάγλυφα ποιοί είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι της προσφυγής στο μηχανισμό ΔΝΤ - ΕΕ και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης που έχει επέλθει με την καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων, τη συγχώνευση - διάλυση των νοσοκομείων, την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και το κλείσιμο των σχολείων.

Τα δώρα της κυβέρνησης προς την αστική τάξη δεν αφορούν μόνο τους τραπεζίτες. Περισσότερα από 5,5 δισ. ετησίως θα βάλει στην τσέπη η αστική τάξη με αφορμή τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης από το 24% στο 20%. Η ίδια κυβέρνηση που αύξησε δύο φορές τους συντελεστές φορολόγησης του ΦΠΑ και τώρα, με το νέο μισθολόγιο, ετοιμάζεται να μειώσει ακόμη και στο μισό τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων χαρίζει στο κεφάλαιο ζεστό χρήμα. Τόσο υπό τη μορφή της θεσμοθετημένης φοροαπαλλαγής όσο και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Υπό τις επευφημίες φυσικά της ΕΕ, που θεωρείται βέβαιο πως στην ιστορική σύνοδο κορυφής, που είναι σε εξέλιξη όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, θα ψηφίσει τις οδηγίες φωτιά που αφορούν δήθεν την άνοδο της ανταγωνιστικότητας. Η ΕΕ διεκδικεί ρόλο πρωτεργάτη στην κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και στην επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα. Το μαρτυρά η πρόταση να συγκρίνεται η πορεία του εργατικού κόστους στις χώρες μέλη της ΕΕ με βάση την πορεία στους βασικούς εμπορικούς της εταίρους, δηλαδή την Κίνα!

Αυτή η πολιτική όμως δεν είναι αήττητη. Φάνηκε στην Πορτογαλία όπου ο Ζοζέ Σόκρατες, σύντροφος κι αυτός του Γ. Παπανδρέου (όπως ο Μπεν Άλι της Τυνησίας, ο Μουμπάρακ της Αιγύπτου) έφυγε, κάτω από την επίδραση των γιγαντιαίων διαδηλώσεων των προηγούμενων ημερών, με σκυμμένο το κεφάλι ακούγοντας γιουχαΐσματα μέσα στη Βουλή! Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τον Γ. Παπανδρέου. Η κυβέρνησή του να ανατραπεί από εργατικούς αγώνες! 

ΠΕΡΙσκόπιο


Μπορεί όπως συνηθίζεται εκ των υστέρων οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να ζητούν συγγνώμη και να εκφράζουν την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο των φωτογραφιών της ντροπής με τους αμερικανούς στρατιώτες να ποζάρουν πάνω από νεκρούς άμα-
χους, αλλά το γεγονός παραμένει... Ο πόλεμός τους πάει χέρι - χέρι με τη κτηνωδία. Και οι υπεύθυνοι ιμπεριαλιστές μόνο με υποκρισία και θράσος μπορούν να προσπαθήσουν να καλύψουν αυτό το όνειδος...



Λιτότητα στην Ευρώπη: Μνημόνιο για όλους τους Ευρωπαίους





«Στην Ελλάδα, πολλοί κάτοικοι έχουν σταματήσει να πληρώνουν διόδια και στις 23 Φεβρουαρίου κάπου 250.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας. Στην Πορτογαλία, στο διαγωνισμό για τη Γιουροβίζιον, ένα από τα υποψήφια τραγούδια είχε τον τίτλο Luta E’ Alegria (Ο αγώνας είναι χαρά), αλλά οι κριτές το απέρριψαν και οι συντελεστές αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
 Στη Βρετανία,οι αρχές έκλεισαν για λόγους περικοπής δαπανών κάπου 1.000 δημόσιες τουαλέτες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ακόμη και στη συντηρητική Βαυαρία, οι εργαζόμενοι είναι οργισμένοι καθώς οι μισθοί έχουν περικοπεί κατά 4,5% τα τελευταία χρόνια. Σε όλη την Ευρώπη, από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Βρετανία ως τη Βαυαρία ένα κύμα οργής εξαπλώνεται λόγω της ανελέητης επίθεσης από τα κυβερνητικά προγράμματα λιτότητας».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ