Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πύραυλοι σε πολυκατοικίες (!) για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου

Έντρομοι κάποιοι Έλληνες φοιτητές που μένουν στο ανατολικό Λονδίνο τηλεφωνούσαν σε Έλληνες δημοσιογράφους: «Το μάθατε; Βάζουν συστοιχίες πυραύλων σε ταράτσες πολυκατοικιών, για να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Πολεμικά αεροσκάφη πετούν ήδη πάνω από τα …κεφάλια μας και κάνουν εικονικές αερομαχίες και ασκήσεις αναχαίτισης. Μήπως είμαστε σε πόλεμο;».


Του Μιχάλη Ψύλου



Ακριβώς. Η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον βρήκε την ευκαιρία να «παίξει» με την προσφιλή μέθοδο τρομολαγνείας και εκφοβισμού των πολιτών με πρόσχημα τη δήθεν «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ο υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, επιβεβαίωσε ότι έξι συστοιχίες πυραύλων Ράπιερ θα τοποθετηθούν σε ισάριθμες περιοχές του Λονδίνου, εκ των οποίων δύο στις ταράτσες δύο κατοικημένων πολυκατοικιών – στο κτίριο Λέξινγκτον στο Μπόου και στον Φρεντ Γούιγκ Τάουερ στο Γουόλταμ Φόρεστ.


«Αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια», δήλωσε ο Χάμοντ. Πανικόβλητοι πάντως οι ένοικοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να μπλοκάρουν τα σχέδια του στρατού. «Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να κοιμηθώ σε ένα σπίτι ξέροντας ότι υπάρχουν πύραυλοι στην ταράτσα», λέει ο ανταποκριτής του ABC News στο Λονδίνο, Μπράιαν Γουίλαν.

Ο υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε όμως σίγουρος ότι θα …κάμψει τις αντιρρήσεις των ενοίκων στο δικαστήριο. «Οι ένοικοι δεν είναι εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά για ποιο λόγο θα πρέπει να ζουν σχεδόν για δύο μήνες αυτοί και τα παιδιά τους με τον καθημερινό φόβο ενός ατυχήματος από την κατά λάθος έκρηξη ενός πυραύλου ή και μιας τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς και τα σπίτια τους θα γίνουν ένα στρατιωτικό φρούριο», ρωτά ο δικηγόρος Κίραν Ο’Ρουρκ, που εκπροσωπεί νομικά τους κατοίκους. «Γιατί δεν τοποθετούν τους πυραύλους στους ουρανοξύστες στα Ντόκλαντς, όπου φιλοξενούνται τράπεζες και …διασωθέντες τραπεζίτες; Και πιο ψηλά κτίρια είναι και συνεπώς πιο κατάλληλα για να εντοπίσουν …εχθρικές επιθέσεις».

«Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο» λέει ο γνωστός βρετανός δημοσιογράφος Μαξ Σάλσμπουρι. «Η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει πυραύλους εδάφους - αέρος σε έξι τοποθεσίες του Λονδίνου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι εξοργιστική και προκαλεί έκπληξη και πολλά ερωτήματα».

Όπως λέει ο Σάλσμπουρι, ο Κάμερον ακολουθεί τη «συνταγή» του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Το 2003 ο Μπλερ είχε κάνει ένα παρόμοιο «κόλπο» αναπτύσσοντας άρματα μάχης στο αεροδρόμιο Χίθροου, δήθεν για να αποτραπεί ενδεχόμενη επίθεση της αλ Κάιντα. «Είναι δυνατόν κάποιος να παίρνει στα σοβαρά το ενδεχόμενο εκδήλωσης χερσαίας επίθεσης της αλ Κάιντα στο Χίθροου για να χρειάζονται άρματα μάχης να την αντιμετωπίσουν;», διερωτάται ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Είναι αναμφίβολα εφιαλτικός ο κόσμος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι κυβερνήσεις τις εκμεταλλεύθηκαν για να εφαρμόσουν πρωτοφανή μέτρα στραγγαλισμού των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν επιστρατευθεί 40.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, ένα ελικοπτεροφόρο πολεμικό σκάφος που θα καταπλεύσει στον Τάμεση και δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, που μεταφέρθηκαν σε μια βάση κοντά στο Λονδίνο, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο στρατός θα αναλάβει επίσης τον έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από το Λονδίνο. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, «για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου έχει τεθεί σε εφαρμογή το πιο σημαντικό σύστημα ασφαλείας που έχει αναπτυχθεί στη χώρα σε περίοδο ειρήνης, που θα μετατρέψει τη βρετανική πρωτεύουσα σε φρούριο». Το κόστος των μέτρων ασφαλείας προσεγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ήδη εξετάσει εξονυχιστικά τους φακέλους των περίπου 500.000 αθλητών, προπονητών, ανδρών ασφαλείας των ομάδων και δημοσιογράφων από 200 χώρες, που θα μεταβούν στο Λονδίνο για τους αγώνες.