Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τέλος εποχής για τις ΗΠΑ, η «αποχώρηση» από το Ιράκ

Σκιές στρατιωτών διαγράφονται στην οθόνη με φόντο το ηλιοβασίλεμα στην έρημο του Κουβέιτ. Το μήνυμα δεν πρέπει απλώς να γίνει κατανοητό αλλά και να εγγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο των κατοίκων ολόκληρου του πλανήτη. Οι στρατιώτες αποχωρούν. Η ημέρα τελειώνει. Η αυτοκρατορία ήλθε είδε και, αν δεν νίκησε, τουλάχιστον φεύγει με αξιοπρέπεια και όχι κυνηγημένη από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας, όπως συνέβαινε πριν από μερικές δεκαετίες στη Σαϊγκόν.


Δεν θα περάσουν οι 100 απολύσεις στα Ελληνικά Γράμματα



Την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη αιφνιδιαστικά ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ανακοίνωσε την απόφασή του να κλείσει, μέσα σε δέκα μέρες, τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, έναν από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους εκδοτικούς οίκους. Με την απόφαση αυτή ο ΔΟΛ πετάει στο δρόμο τους περίπου 100 εργαζόμενους της εταιρείας, ενώ οδηγεί σε αδιέξοδο και δεκάδες συνεργάτες (συγγραφείς, μεταφραστές, εμπορικούς συνεργάτες κ.λπ.)



Ωρομίσθιος μισθοφόρος

Πραγματικά εκπλήσσει η πρωτοτυπία του κοινωνικού κανιβαλισμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίου, όχι μόνο αλλάζουν όλα στις ΕΔ (εξέλιξη αξιωματικών, συγκρότηση κάθετης δομής διοίκησης υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και αγορές όπλων από «μηδενική βάση») αλλά έρχεται και ο θεσμός του Ειδικού Εφέδρου Οπλίτη! Ένας μισθοφόρος χωρίς καθορισμένο μισθό και χωρίς εργασιακή σχέση!




Τα αυτοκρατορικά σχέδια του «Τέταρτου Ράιχ»

      Η Γερμανία προσανατολίζεται στην κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Ο υπουργός Άμυνας, Τέοντορ Τσου Γκούτεμπεργκ, στο τέλος του μηνός θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της δομής των γερμανικών Ένοπλων Δυνάμεων, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας.
      Η προηγούμενη είδηση θα μπορούσε να χαροποιήσει τους κάθε λογής ειρηνιστές και να δώσει «ελπίδα» στους βυσματωμένους φαντάρους που υπηρετούν στα σύνορα, μόνο που όπως είναι γνωστό ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες .

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

¨Οχι στο μνημόνιο, ναι στα μέτρα του

Οι φιλοδοξίες Σαμαρά για τη μετα-ΔΝΤ εποχή

«Εμείς αρνηθήκαμε το μνημόνιο γιατί θέλουμε να υπάρχει ελπίδα και δικαίωμα στο όνειρο για τις κοινωνικές δυνάμεις». Αυτό δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς την Παρασκευή στα Αμπελάκια, συνεχίζοντας πιστός στην πολιτική γραμμή που έχει χαράξει: Της απόρριψης του μνημόνιου, το οποίο έχει συνάψει η κυβέρνηση με την τρόικα.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ντόρα Μπακογιάννη: Ρέκβιεμ για ένα κόμμα που δε γεννήθηκε ποτέ;



Δυσκολίες, που μοιάζουν ανυπέρβλητες, παρουσιάζονται στην προσπάθεια της Ντόρας Μπακογιάννη να οικοδομήσει ένα φιλο-μνημονιακό νεοφιλελεύθερο κόμμα στην εποχή του ΔΝΤ.

Δήμοι Λεκανοπεδίου: Αντικαπιταλιστική παρέμβαση

Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες σε Δήμους του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας προκειμένου στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου να συμμετάσχουν κινήσεις, που θα συνενώνουν αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, που έδωσαν τη μάχη τους προηγούμενους μήνες, αλλά και αγωνιστές που διαφοροποιούνται από τη ρεφορμιστική Αριστερά.




Παρέμβαση ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Περιφέρειες



Ανεβάζουν στροφές οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα για να δώσουν τη μάχη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, συμβάλλοντας στη συγκρότηση αριστερών ψηφοδελτίων αντικαπιταλιστικής ανατροπής.

Στη μάχη μπαίνει το δυναμική της Αριστερής Παρέμβασης στην ¨Ηπειρο

Ανοίγει το βήμα της η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, το σχήμα που συγκροτήθηκε από δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ανατρεπτικής Αριστεράς για την παρέμβαση στις περιφερειακές εκλογές αλλά και στους αγώνες



Αντικαπνιστική καταστολή

Διχασμό έφερε στην κοινή γνώμη, αλλά και μέσα στην Αριστερά, η απόφαση της κυβέρνησης για ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, είτε αυτοί είναι χώροι εργασίας είτε χώροι διασκέδασης, χωρίς τη δυνατότητα δημιουργίας καπνιστηρίων. Το νέο μέτρο συνοδεύεται και από μια σειρά ολοκληρωτικής φύσεως κατασταλτικά μέτρα που μετατρέπουν σε στάχτη τα δικαιώματα των καπνιστών, που αποτελούν πάνω από 40% του ενεργού πληθυσμού.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ

KKE: Πρόσκληση χωρίς αποδέκτες

Δυσπιστία απέναντι στο κίνημα και την Αριστερά, αυταρέσκεια για το ρόλο του

Η αλήθεια ότι δεν στέλνει κανείς πρόσκληση στον εαυτό του, ισχύει όσο και ότι η κοινή δράση προϋποθέτει δύο τουλάχιστον μέρη. Τα αυτονόητα αυτά πάντως δεν φαίνεται να ισχύουν για το ΚΚΕ, που την προηγουμένη εβδομάδα απηύθυνε έκκληση «συμπόρευσης» και «κοινής δράσης» μέσω καλέσματος της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Αλ. Παπαρήγα. 



Τον βραβεύει το ...Ράιχ!

 Τιμή και δόξα στη χώρα μας! Οι Γερμανοί απονέμουν στον πρωθυπουργό μας το βραβείο... «κάμπριο» της ελληνορωμαϊκής εποχής - γιατί αυτό σημαίνει πάνω-κάτω το βραβείο Quadriga («Τέθριππον» στα Ελληνικά) που αποφάσισε να του δώσει το Εργαστήρι της Γερμανίας! Το τέθριππον ήταν μικρή άμαξα με δύο ρόδες που την έσερναν τέσσερα άλογα και μάλιστα συχνά γίνονταν και αρματοδρομίες με τέτοιου είδους άμαξες. Μέχρι και το... Χόλιγουντ έχει απαθανατίσει αγώνες με τέτοιες άμαξες!



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

ΔΕΘ: «Εγκαίνια» νέων μαχητικών εργατικών αγώνων

      Ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα διοργανώνουν Πρωτοβάθμια Σωματεία

 Ορόσημο για την πυροδότηση νέων πανεργατικών αγώνων που θα ανατρέψουν το σημερινό σκηνικό αναμονής των εργαζομένων, παρά τη συνεχιζόμενη αντεργατική επίθεση του μπλοκ κυβέρνησης, τρόικα, κεφαλαίου, αναμένεται να είναι οι φετινές εργατικές κινητοποιήσεις της ΔΕΘ. 



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

3η Σεπτέμβρη 2010: Διακήρυξη ντροπής από το ΠΑΣΟΚ του ΔΝΤ

Η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ φανερώνεται σε μικρότερο βαθμό από τις δημοσκοπήσεις και περισσότερο από την πρωτόγνωρη απροθυμία των «κορυφαίων στελεχών» να εκτεθούν και να φθαρούν προσωπικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ

Πλυντήριο για τον Νετανιάχου οι συνομιλίες

Τραγικά απομονωμένος από τους ομοεθνείς του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σύρθηκε στις απ' ευθείας διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον υπό τον εκβιασμό των Αμερικανών, επιταχύνοντας έτσι την αμφισβήτηση στο πρόσωπό του και το πολιτικό του τέλος.



ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Θέμα: Το ΠΑΣΟΚ, σέχτα του μνημονίου

Νέα μέτρα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων είναι έτοιμη να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες ακόμη και πριν τις περιφερειακές εκλογές. Η αποτυχία της να υλοποιήσει τους στόχους του μνημονίου την οδηγεί σε ολοένα και πιο φιλοεργοδοτική πολιτική, η οποία όμως μακροπρόθεσμα διευρύνει το έλλειμμα και οξύνει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες. Ως αποτέλεσμα πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθεται. 





Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ που με λερώνει»

 ‘Οποια κατάληξη και να έχει το γαϊτανάκι των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τον περιφερειάρχη Αττικής, το σίγουρο είναι ότι το γυαλί του συμμαχικού αυτού σχήματος έχει ραγίσει πια ανεπανόρθωτα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πια βαθιά τραυματισμένος, ουσιαστικά διασπασμένος και με την πολιτική του αξιοπιστία στο ναδίρ.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Η απειλή της μεγάλης πείνας


Ανατριχιαστικά είναι τα στατιστικά στοιχεία του Δήμου της Αθήνας για την αύξηση του αριθμού των πολιτών που αδυνατούν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό.




Κύμα ακραίου συντηρητισμού στις ΗΠΑ

Ένα νέο κύμα ακραίου συντηρητισμού εξαπλώνεται στις ΗΠΑ με βασικούς πρεσβευτές ένα δημοφιλή τηλεοπτικό «ιεροκήρυκα», τον Γκλεν Μπεκ και τη Σάρα Πέιλιν, η οποία από φαιδρό κατάλοιπο των προεδρικών εκλογών του 2008, αναδεικνύεται σε ρυθμιστή πολιτικών εξελίξεων.




ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ


Το εξώφυλλο του ΠΡΙΝ της Κυριακής



   Χωρίς κανένα ενδοιασμό κυβέρνηση και ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προωθούν την αμείλικτη σαρωτική επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. 

Το ΠΑΣΟΚ θάβει μεταπολίτευση και δικαιώματα

Ξεπέρασε κάθε όριο στο πολιτικό δούλεμα ο πρωθυπουργός κατά την προχθεσινή του ομιλία, επιτιθέμενος με ύφος προέδρου ...Σοσιαλιστικής Διεθνούς στις κατακτήσεις των εργαζομένων.


                  (Σκίτσο: Γιάννης Δερμεντζόγλου)