Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μονοκατοικία πολυτελείας η Νέα Δημοκρατία


Με τα γνωστά αντιμνημονιακά μισόλογα και με επίδειξη εσωκομματικής πυγμής απαντά ο Αντώνης Σαμαράς στην καθίζηση της πολιτικής επιρροής του κόμματός του. Στο φόντο των δυσμενών για τη Νέα Δημοκρατία δημοσκοπήσεων, αλλά και της κομματικής εσωστρέφειας που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε μια φραστική πολιτική αντεπίθεση. Φυσικά, τα αντι-ΔΝΤ βέλη της ΝΔ είναι τόσο ασθενή, που επί της ουσίας συναινεί σε βασικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, όπως είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 


Όσοι ανέμεναν τη συζήτηση στην «ώρα του πρωθυπουργού» για να δουν την αντιμνημονιακή ατζέντα της ΝΔ να ξεδιπλώνεται, απογοητεύτηκαν οικτρά. Το λεγόμενο «Ζάππειο 2», το οικονομικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επισήμως πρόκειται να ανακοινωθεί μετά το Πάσχα, όπως φάνηκε στην κόντρα με τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής, δεν περιλαμβάνει μέτρα έξω από το «τόξο» του Μνημονίου. «Μειώστε θαρραλέα τους φορολογικούς συντελεστές, δώστε ανάσα στις επιχειρήσεις», κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς, την ίδια στιγμή που δεν είπε λέξη για τους μισθούς των εργαζομένων και τις εργασιακές σχέσεις. Εκτός από τους φορολογικούς συντελεστές, η άλλη παθογένεια της οικονομίας εντοπίζεται στην …παραοικονομία κατά τον Α. Σαμαρά: «Οι έλεγχοι των τιμών, οι έλεγχοι του κόστους χαλαρώνουν, το παρεμπόριο οργιάζει», υπογράμμισε και υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα συντελείται το 20% του παρεμπορίου ολόκληρης της Ευρώπης».
Η πλειοδοσία σε λαϊκισμό και ανέξοδα φραστικά «πυρά» δεν μπορεί να κρύψει πάντως το ταξικό πρόσωπο στην πολιτική πλατφόρμα της Νέας Δημοκρατίας, που παραμένει αναλλοίωτη, παρά τις τακτικές μετατοπίσεις. Με ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Βήμα FM, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκε υπέρ ενός ακόμη πιο επιθετικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας των κυβερνήσεων Καραμανλή, Γιάννης Παπαθανασίου, εξειδίκευσε το διαχρονικό «όραμα» της Δεξιάς για τις ιδιωτικοποιήσεις με τον πιο γλαφυρό τρόπο: Είπε ότι και η πώληση είναι θεμιτή μέθοδος «όπως ακριβώς σε μια επιχείρηση ιδιωτική που όταν έχεις πρόβλημα, αξιοποιείς την περιουσία σου, πουλάς ένα χωράφι, ένα διαμέρισμα».

Τα διαμερίσματα της «γαλάζιας πολυκατοικίας» πάντως, δεν διατίθενται προς πώληση ή ενοικίαση. Το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη, ήταν ότι το κόμμα του θα πορευτεί αυτόνομα. Με δύο «δεν» ο νέος πρόεδρος επιχείρησε να κλείσει κάθε σενάριο που στερεί από τη ΝΔ τον αέρα ενός αυτοδύναμου στίγματος: «Δεν πρόκειται να δεχθώ συγκυβέρνηση με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό του», τόνισε για να συμπληρώσει πως «δεν πρόκειται να δεχθώ συμπράξεις με όσους υποστήριξαν το Μνημόνιο». Καρφώνοντας το ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη για τη στήριξη που παρείχαν στην κυβέρνηση, έκλεισε βροντερά την πόρτα των συνεργασιών. Παράλληλα, κατήγγειλε για παρασκηνιακές διεργασίες τα δύο ανταγωνιστικά δεξιά κόμματα, κατηγορώντας τα ότι διοχετεύουν πληροφορίες για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. «Η ΝΔ διεκδικεί για τον εαυτό της το ρόλο της πειστικής, αποφασιστικής, δυναμικής, εναλλακτικής λύσεως για τη χώρα», υπογράμμισε εξειδικεύοντας το σκεπτικό του προέδρου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Τασούλας σε συνέντευξή του.
Τα πληθωρικά επίθετα όμως δεν αρκούν για να κρύψουν τη γύμνια της πολιτικής απήχησης της ΝΔ που βρίσκεται στο ναδίρ. Στην τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε η Μέτρον Ανάλυσις, η ΝΔ συγκεντρώνει μόλις 19,8% σε πρόθεση ψήφου των ερωτηθέντων από 21% στην τελευταία μέτρηση, υπολειπόμενη του ΠΑΣΟΚ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ μέτρια (θετική γνώμη εκφράζει το 32,4%), ενώ στην ερώτηση «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο Μεσσήνιος πολιτικός συγκεντρώνει μόλις 17,1%. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έφερε στην επιφάνεια ξανά τη συνολική καθίζηση του δικομματισμού, που φτάνει στο 42,5%. Σε περίπτωση που η τάση αυτή συνεχιστεί, πολύ δε περισσότερο επαληθευτεί από τις επόμενες κάλπες, τότε τα διλήμματα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι πολύ πιεστικά και τότε ίσως ξανασκεφτεί τη δήλωσή του περί μη συγκυβέρνησης. Οι τωρινές διαψεύσεις λοιπόν έχουν περισσότερο το χαρακτήρα της κομματικής περιχαράκωσης στελεχών και οπαδών, για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος περαιτέρω διαρροών προς ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αποδεικτικά εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.