Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ: Η επίθεση συσπειρώνει

Συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ


Έντονο προεκλογικό «άρωμα» ανέδυε η μεγάλη κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σπόρτινγκ την Παρασκευή το βράδυ. Ήταν μια προσπάθεια να αποκρουστούν με πολιτικούς όρους οι αήθεις επιθέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πολιτικό φορέα και χώρο και παράλληλα να επιχειρηθεί μια νέα υπέρβαση στο εσωτερικό πρόβλημα που ταλανίζει τις συνιστώσες της οδού Βαλτετσίου.




 Πρόκειται για μια πανελλαδική καμπάνια που ήδη έχει κάνει σταθμούς στην Τρίπολη, το Ηράκλειο και τα Ιωάννινα, ενώ θα συνεχιστεί σε όλες τις έδρες των περιφερειών της χώρας. Ο Γιάννης Μπανιάς μίλησε για το θετικό χαρακτήρα του εγχειρήματος που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και για την επιτυχή παρουσία τους στους αγώνες. Έκκληση ενότητας της Αριστεράς έκανε από τη βήμα ο Γιάννης Θεωνάς, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις δεν αφορούν μόνο το ΣΥΡΙΖΑ: «Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας, να δούμε με ποιο τρόπο θα συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας, θα προωθήσουμε την κοινή δράση της Αριστεράς για να μπορέσει να παίξει το ρόλο της και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο λαό και την εργατική τάξη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε αρχικά τα κίνητρα της στοχοποίησης που υφίσταται το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ: Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική, τόνισε ότι «είναι τόσο κραυγαλέες πια οι συνέπειες στη κοινωνία, που αν δεν επινοηθεί το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ, αναπότρεπτα θα φανερωθεί η ωμή πραγματικότητα». Περνώντας στην αντεπίθεση, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε ταυτόχρονα δύο ασυναγώνιστα χαρακτηριστικά. Όνομα σοσιαλιστικό, βαρύ σαν ιστορία και ψυχή ξεπουλημένη στον πιο σκληρό και κυνικό νεοφιλελευθερισμό». Ως προς το ευρωπαϊκό ζήτημα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ιδιαίτερα συνοπτικός και ...επιεικής. Μίλησε μόνο για «κραυγαλέα αδυναμία των ηγετών της ΕΕ, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία των ευρωπαϊκών κοινωνιών, να προστατέψουν στοιχειωδώς τους λαούς τους», αφήνοντας ασχολίαστο για μια ακόμη φορά τον ίδιο το χαρακτήρα της ολοκλήρωσης. Ως προς την πρόταση πολιτικής διεξόδου, πρότεινε μια «κυβέρνηση που θα αποφασίσει να γυρίσει τη πλάτη στο Μνημόνιο και στις αγορές και να ταυτιστεί με τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας», εμμένοντας δηλαδή σε ένα θεσμικό κυβερνητικό δρόμο για την αλλαγή πολιτικής. Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε ζήτησε και δημοψήφισμα για το «Σύμφωνο του ευρώ».

Λίγες ώρες μετά τη συγκέντρωση του Σπόρτινγκ, το μεσημέρι του Σαββάτου, αρκετοί από τους παρευρισκόμενους παρακολούθησαν την εισηγητική ομιλία του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, στο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ, όπου το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής πραγματοποιούσε την Πανελλαδική του Συνάντηση, παγιώνοντας έναν ακόμη πόλο εντός της συμμαχίας.