Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δικομματική ήττα στη Γερμανία

Η ατμόσφαιρα είναι βαριά στο μέγαρο «Κόνραντ Αντενάουερ» – την έδρα του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο. Μελαγχολικό το κλίμα και στο μέγαρο «Βίλι Μπραντ» – την έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Τα αποτελέσματα  των τοπικών εκλογών της περασμένης Κυριακής  σε δύο γερμανικά κρατίδια, στη Βάδη - Βυρτεμβέργη και τη Ρηνανία - Παλατινάτο φαίνεται να αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό  στη Γερμανία, δύο χρόνια πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ



Στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, οι Χριστιανοδημοκράτες απώλεσαν τη διακυβέρνηση του κρατιδίου ύστερα από 58 χρόνια αν και  ενίσχυσαν τις δυνάμεις του στη Ρηνανία - Παλατινάτο –όπου ήταν αντιπολίτευση– κατά 2,4%. Οι Σοσιαλδημοκράτες είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται και στα δύο κρατίδια: Στη Βάδη - Βυρτεμβέργη κατά 2,1% με αποτέλεσμα να χάσουν τη δεύτερη θέση από τους Πράσινους και στη Ρηνανία - Παλατινάτο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες! «Τι πανωλεθρία, τι καταστροφή για τα δύο μεγάλα κόμματα, που θεωρούνται εκπρόσωποι του μεσαίου χώρου» γράφει η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ και προσθέτει: «Πρόκειται για μια ήττα που δεν θα επηρεάσει μόνο τα δύο νοτιοδυτικά κρατίδια αλλά ολόκληρη τη χώρα». Στα δύο κρατίδια υπήρχε μόνο ένας νικητής: Οι Πράσινοι! Στη Βάδη - Βυρτεμβέργη εκτοξεύθηκαν από το 11,7% που είχαν το 2006 στο 24,2% (!), υπερδιπλασιάζοντας τις δυνάμεις τους και αναμένεται για πρώτη φορά στην ιστορία τους να αναδείξουν τον ηγέτη τους Βίνφριντ Κρέτσμαν σε πρωθυπουργό του κρατιδίου, σε συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες. Στη Ρηνανία - Παλατινάτο, οι Πράσινοι τριπλασίασαν τις ψήφους τους, από 4,6% στο 15,4 %. Όσο και αν ο Κρέτσμαν εκπροσωπεί την πιο συντηρητική τάση στους κόλπους των Πρασίνων (υπέρμαχος της ορθής λειτουργίας της αγοράς), η εντυπωσιακή άνοδος του κόμματος δείχνει μια νέα τάση στη Γερμανία  και δεν συνδέεται απλώς με τις οικολογικές ανησυχίες των ψηφοφόρων μετά την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, όπως έσπευσε να υποστηρίξει η Μέρκελ. «Το νέο κέντρο της κοινωνίας αποστασιοποιείται βήμα προς βήμα από τη Χριστιανοδημοκρατική και την παραδοσιακή, συντηρητική άποψη για τον κόσμο», σημειωσε χαρακτηριστικά το περιοδικό Σπίγκελ. «Η Γερμανία δεν είναι πλέον μια χώρα ,που βρίσκεται σταθερά στα χέρια των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών» σημείωσε το αμερικανικό περιοδικό Τάιμ. Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ τονίζει :«Η Μέρκελ μοιάζει εξαντλημένη. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα βρει ξανά τη δύναμη για να βγει από τη βαθιά τρύπα στην οποία έχει πέσει τους περασμένους μήνες».

Η γερμανίδα καγκελάριος είδε ταυτόχρονα τους συμμάχους της Ελεύθερους Δημοκράτες να καταποντίζονται στα δύο κρατίδια και τώρα «θα  αναγκαστεί να αναζητήσει νέους τρόπους για να κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές», σχολίασαν οι Φανάνσιαλ Τάιμς στη γερμανική τους έκδοση.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκελα Μέρκελ ίσως επιδιώξει να βρει εκλογικό σωσίβιο σε ομοσπονδιακό επίπεδο στους Πράσινους, καθώς έχει ήδη υπάρξει μια πρώτη συνεργασία μαζί τους στο Αμβούργο το 2008. Το πιθανότερο είναι πάντως η Μέρκελ να εγκαταλείψει το 2013 την πολιτική σκηνή και οι Χριστιανοδημοκράτες να χάσουν την εξουσία. Κάτι που θα επηρεάσει αντικειμενικά τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο και για τους Σοσιαλδημοκράτες τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα, αφού σε όλες τις μέχρι σήμερα τοπικές αναμετρήσεις χάνουν περισσότερες ψήφους από τους Χριστιανοδημοκράτες!

«Η κρίση χρέους στην Ευρώπη ίσως λάβει μια διαφορετική μορφή, αν μια νέα πολιτική ηγεσία  στη Γερμανία ακολουθήσει πολιτική λιγότερης λιτότητας, μικρότερης επιβάρυνσης στις υπερχρεωμένες  ευρωπαϊκές χώρες» σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό Φορμπς. Ακόμη και σήμερα «με την Μέρκελ εξασθενημένη, μπορεί να δούμε τους Πράσινους να αναγκάζουν το Βερολίνο να προχωρήσει σε μια νέα κατεύθυνση, επιτρέποντας για παράδειγμα στην Ελλάδα να παρατείνει για 30 χρόνια την αποπληρωμή του χρέους της» εκτιμά ο Βλάντ Σινιορέλι, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας Έρευνας στο Ινστιτούτο Μπρέτον Γουντς, στο Νιου Τζέρσι. Όσο και αν η Μπούντεσμπανκ είναι αυτή που αποφασίζει…