Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Σκληρή απεργιακή απάντηση στο πογκρόμ απολύσεων, περικοπών των... Γκοτζαμάνηδων μιντιαρχόντων


Σε μια κρίσιμη καμπή εισέρχεται η αντιπαράθεση των εργαζόμενων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης με τους εκδότες και καναλάρχες. Η εργοδοσία με ένα πρωτοφανές μπαράζ, χτυπά απροκάλυπτα κάθε μαχόμενο και ανυπότακτο εργαζόμενο, ξεφορτώνεται φωνές που δεν στοιχίζονται με την κυρίαρχη πολιτική «γραμμή» των μίντια, επιστρατεύει αστυνομία, δικαστήρια και μπράβους, καταφεύγει ακόμα και σε δολοφονικές πρακτικές ...γκοτζαμανισμού!

Το νέο ποιοτικό στοιχείο της τελευταίας εβδομάδας είναι όμως ότι η αντίσταση των εργαζομένων, ιδίως σε χώρους που θεωρούνταν τσιφλίκι της εργοδοσίας, όπως τα περιοδικά, αποκτά μαζικά και μαχητικά στοιχεία ανυπακοής, που εκφράζεται συγκεκριμένα ακόμα και με απεργιακά μπλόκα περιφρούρησης, που ξάφνιασαν ακόμα και τους... καλομαθημένους Κωστόπουλους, Φιλιππόπουλους και Σία.





ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ






Τα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι πολλά, και αναδεικνύεται μια κοινή «σκληρή» εργοδοτική γραμμή. Στις Αττικές Εκδόσεις, μετά την απόφαση της διεύθυνσης να απολύσει 3 εργαζόμενους που δεν είχαν δεχτεί μείωση μισθού, ανάμεσά τους και της συνδικαλιστικής εκπροσώπου Ι. Καζάκου, έγιναν δύο 24ωρες περιφρουρημένες απεργίες για πρώτη φορά. Δεκάδες εργαζόμενοι του ομίλου, των κλαδικών σωματείων, και συνδικαλιστές από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, περιφρούρησαν τα κτίρια της εταιρείας. Οι απεργοί απάντησαν δυναμικά στις προκλήσεις της εργοδοσίας, που επιχείρησε επανειλημμένως να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που αρνούνταν να μπουν για δουλειά. Μάλιστα η εργοδοσία αδυνατώντας να ελέγξει την κατάσταση, ζήτησε τη... συνδρομή της αστυνομίας. Aπείλησε με αυτόφωρες συλλήψεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μαζική απεργιακή συνέλευση που συνέβαλε στην επιτυχία και της δεύτερης 24ωρης, η οποία ολοκληρώθηκε κανονικά και ...νόμιμα, αφού η προσπάθεια της εργοδοσίας να την κηρύξει παράνομη έπεσε στο κενό! Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία τοποθετήθηκαν εκπρόσωπος των απολυμένων, της ΕΣΠΗΤ και του Συντονισμού, αλλά και οι εκπρόσωποι εργαζομένων από την ΙΜΑΚΟ που εκείνη την ημέρα απολύθηκαν μαζί με άλλους 7 συναδέλφους τους. Με αφορμή τις διαδοχικές διώξεις συνδικαλιστών, 14 εκπρόσωποι του Μεικτού Συμβούλιου της ΕΣΗΕΑ, με κοινή δήλωσή τους, κατήγγειλαν ότι «οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της εργοδοσίας, η οποία με τον τρόπο αυτό, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν προτίθεται να σταματήσει πουθενά και όποιος τολμήσει να της αντισταθεί θα πληρώσει πολύ ακριβά».

Παίρνοντας την απεργιακή σκυτάλη, την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στην ΙΜΑΚΟ, απάντησαν μαχητικά στον ιδιοκτήτη του ομίλου, Π. Κωστόπουλο, που επιστράτευσε μπράβους και αστυνομικούς για να μοιράσει τις απολύσεις! «Μετά από 15 χρόνια, απλήρωτες υπερωρίες, ξενύχτια, και ελαστικό ωράριο, καταγγέλλει τη σύμβασή μας και μας δίνει μόλις πέντε λεπτά για να μαζέψουμε 15 χρόνια ζωής», δήλωσε η απολυμένη εκπρόσωπος Αγγ. Κάππου, η οποία μάλιστα, (συνεχίζεται και αύριο, με νέα 24ωρη) κινδύνευσε σοβαρά, όταν βανάκι με επίδοξους απεργοσπάστες κατευθύνθηκε με ταχύτητα προς το απεργιακό μπλόκο!
Στο Σκάι, μετά τις 16 νέες απολύσεις, παρά την πρόσφατη επιβολή ατομικών συμβάσεων με 10% μειώσεις, οι μάσκες της εργοδοσίας έπεσαν. Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι αποφάσισαν 24ωρη απεργία για μεθαύριο Τρίτη.

Απολύσεις και μειώσεις μισθών συμβαίνουν σε πολλά ακόμα μαγαζιά του κλάδου. Στον 902 έγιναν άλλες 5 απολύσεις τεχνικών, ενώ απολύσεις έχουν γίνει και σε Αντένα, Μέγκα. Στο ΑΠΕ καταργούν τις συμβάσεις με νέες περικοπές 10% , ενώ η απεργία των εργαζομένων κηρύχτηκε παράνομη! Στις εκδόσεις Λυμπέρης, επιβάλλονται μειώσεις μισθών «στα επίπεδα της σύμβασης».
Σε ένα άλλο μεγάλο μέτωπο, στον Άλτερ, η πλειοψηφία των τεχνικών αλλά και δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών. Ο ιδιοκτήτης Γιαννίκος υποσχέθηκε προφορικά ότι θα πληρώσει τα δεδουλευμένα αφού διακοπεί η επίσχεση και συναινέσουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να ανοίξουν οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί. Επιστράτευσε δε και το εργοδοτικό μπλοκ στους συντάκτες, που πίεσε για να βγουν στον αέρα δύο δελτία ειδήσεων την ημέρα με συνδρομή τεχνικών, με αποτέλεσμα τελικά σε προχθεσινή συνέλευση η ΕΤΙΤΑ (τεχνικοί) να διακόψει την επίσχεση.

Η τετραήμερη απεργία που αποφάσισε για 7-10 Απρίλη, το διασωματειακό κάτω από τη μαζική απαίτηση και της πρόσφατης διακλαδικής απεργιακής συγκέντρωσης στον Πανελλήνιο, αποκτά πλέον έναν κρίσιμο χαρακτήρα για τους εργαζόμενους του κλάδου. Αρκεί να αποτελέσει όπλο εργατικού εκβιασμού της εργοδοσίας, κι όχι βαλβίδα εκτόνωσης ή και διάλυσης των αγωνιστικών διαθέσεων, όπως συνέβη με την 3ήμερη απεργία, όπου όλα κυκλοφόρησαν κανονικά! Όρος είναι να γίνει υπόθεση των εργαζόμενων και των απεργιακών επιτροπών περιφρούρησης, να αναδειχτούν αιτήματα οριοθετημένα στις νέες εργατικές ανάγκες (αυξήσεις στα 1.500 κατώτερος μισθός, κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας και απολύσεων, προστασία των ταμείων από εισφοροδιαφυγή κ.ά.), και βέβαια να αποτελέσει τμήμα ενός γενικότερου αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής των ΔΝΤ - ΕΕ.