Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΚΕΡΑΤΕΑ: Τάγματα θανάτου έγιναν ΕΛΑΣ και ΜΑΤ

Πρακτικές χούντας χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενάντια στους κατοίκους

Κάθε όριο ξεπερνά πλέον η κρατική βία και τρομοκρατία, απέναντι στο μεγαλείο της αντίστασης των κατοίκων της Κερατέας, μπροστά στον … κίνδυνο –για το κράτος– ο αγώνας των Κερατιωτών να βρει μιμητές και σε άλλα μέτωπα, της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ και εργολάβων - εργοδοτών. Ο λόγος για τις επιθέσεις των ανδρών των ΜΑΤ στην Κερατέα, οι οποίοι –μετά τη γενικευμένη επίθεση της Τρίτης– τα ξημερώματα της Πέμπτης επί αρκετή ώρα ξυλοκοπούσαν έντεκα άτομα (μεταξύ αυτών και του αντιδημάρχου Λαυρεωτικής), που ήταν περιφρούρηση στο μπλόκο του Λαυρίου (Θορικού, κραυγάζοντάς τους ότι «μέχρι το πρωϊ θα έχετε πεθάνει όλοι».



ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ 




Για επιχείρηση - κατάπνιξης του δικαιώματος στο μαζικό ανατρεπτικό αγώνα, της εξέγερσης με τις σημαίες του δίκιου, της ελευθερίας, των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, κάνει λόγω σε ανακοίνωσή της η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), με αφορμή τις βίαιες επιθέσεις της Τρίτης. Το μέτωπο της Κερατέας, εξελίσσεται σε αγκάθι για την κυβερνητική πολιτική, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ «δείχνει τα νικηφόρα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η λαϊκή δύναμη, αν ανατραπεί η πολιτική της υποταγής της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και η λογική των συμβολικών κινητοποιήσεων, κομματικών παρελάσεων για την τιμή των όπλων».

Τις αντιδράσεις των κατοίκων της Κερατέας την προηγούμενη εβδομάδα, τροφοδότησε η επίδειξη πυγμής του υπουργού Γιάννη Ραγκούση, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή (27/3). Αναφερόμενος στο ΧΥΤΑ της Κερατέας, τόνισε ότι «το έργο πρέπει πάση θυσία να πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί», προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση των κατοίκων, οι οποίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποκύψουν παρά το όργιο κρατικής βίας, πολιτικής λασπολογίας και προσπάθειας απονομιμοποίησης του αγώνα τους.

Τις κυριακάτικες δηλώσεις του Γ. Ραγκούση ακολούθησε την Τρίτη η «στρατιωτική επέμβαση», των δυνάμεων των ΜΑΤ. Πρόσχημα για την επίθεση των σιδερόφραχτων ταξιαρχιών της κυβέρνησης, αποτέλεσε το «άνοιγμα» του δρόμου από τα νέα μπλόκα που είχαν δημιουργηθεί προκειμένου να αποτρέψουν την εκ νέου προσπάθεια των μηχανημάτων του εργολάβου, να μεταβούν στο Ομβρυόκαστρο. Οι μάχες που εξελίχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης, ήταν από τις πιο σκληρές μετά την 11η Δεκεμβρίου που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των κατοίκων. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν ανεξέλεγκτη χρήση χημικών, ενώ όπως προκύπτει και από μαρτυρίες κατοίκων δεν δίσταζαν να στοχεύουν και να κατευθύνουν τα βομβίδια χημικών κατευθείαν στα πρόσωπα των κατοίκων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών από αυτούς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Λαυρεωτικής, για το πρωτόγνωρο όργιο αστυνομικής βίας της Τρίτης, τονίζει ότι πρόκειται για πέρασμα «από την αναλγησία, την ξεροκεφαλιά, την έλλειψη διαλόγου και την ακαμψία που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση», στην «κατάλυση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος με επίδειξη πυγμής και επιβολή μέτρων χούντας». Η ανακοίνωση του Δήμου, ζητώντας την «έμπρακτη αλληλεγγύη από παντού», κλείνει τονίζοντας ότι πλέον «στην Κερατέα δεν μπαίνει μόνο το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τίθεται ένα μεγάλο θέμα Δημοκρατίας».
Οι βιαιότητες της αστυνομίας δεν περιορίστηκαν την Τρίτη. Τα ξημερώματα της Πέμπτης ομάδα 25 (;) ΜΑΤατζήδων (σ.σ. το ερωτηματικό από δελτίο τύπου του Δήμου Λαυρεωτικής), εισέβαλε ουρλιάζοντας στα δύο κιόσκια, στο μπλόκο του Λαυρίου (Θορικού) και άρχισαν με βίαιο τρόπο να ξυλοκοπούν τους κατοίκους, ηλικιωμένους στο σύνολό τους, ενώ προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές στο μπλόκο. Οι οκτώ κάτοικοι που βρέθηκαν στο μπλόκο εκείνη την ώρα, μετά την αποχώρηση των αστυνομικών μεταφέρθηκαν, τραυματισμένοι, στο Κέντρο Υγείας της περιοχής για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Αργότερα, και αφού ορισμένοι από τους κακοποιημένους κατοίκους μεταφέρθηκαν για νοσηλεία σε νοσοκομείο των Αθηνών, ο υπουργός Χ. Παπουτσής με περισσό θράσος δήλωνε ότι «οι αστυνομικές αρχές κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν με ψυχραιμία», παρέχοντας, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αν. Αττικής, «πλήρη κάλυψη στη φασιστική, με πρακτικές συμμορίας, δολοφονικού τύπου δράση, με στόχο την τρομοκράτηση και φυσική εξόντωση των αγωνιστών - κατοίκων της Κερατέας».

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων στο Λαύριο, και πορεία στο μπλόκο του Λαυρίου. Την Τετάρτη εξάλλου μέλη αριστερών οργανώσεων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ μ-λ κ.ά) και μαζικών φορέων (κίνημα «Δεν πληρώνω»), βρέθηκαν στη Κερατέα και επισκέφθηκαν το μπλόκο της ΒΙΟΠΑ, ανταποκρινόμενοι για μία ακόμα φορά στο αίτημα των κατοίκων της Κερατέας, για έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον αγώνα της Κερατέας, πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε και σε άλλες πόλεις (Καισαριανή, Ηράκλειο Κρήτης, Αιγάλεω).