Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Διεθνής οργή για το κράτος-Μαφία του Ισραήλ



του Πέτρου Παπακωνσταντίνου 



Σοβαρό διπλωματικό τίμημα για το Ισραήλ αρχίζει να συσσωρεύει η μαφιόζικη δολοφονία του αξιωματούχου της Χαμάς, Μαχμούντ αλ Μαμπούχ, από ομάδα πρακτόρων της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας των σιωνιστών «Μοσάντ» στις 20 Ιανουαρίου, στο Ντουμπάι.




Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε τη χρησιμοποίηση διαβατηρίων 26 ευρωπαίων πολιτών, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν πλαστογραφημένα, από τους αδίστακτους φονιάδες. «Πολύ οργισμένος» εμφανίστηκε στην πόλη της Γάζας, ενώπιον δημοσιογράφων, ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν, ο πρώτος ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέφθηκε τη Λωρίδα της Γάζας μετά τις περσινές, φονικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού. Την ίδια ημέρα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι όποιες εταιρείες δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης θα στερούνται των προνομίων που προβλέπει η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Ισραήλ.
Επισήμως, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της δολοφονίας, ουδείς όμως αμφιβάλλει για τους πραγματικούς ενόχους. Οι Κυριακάτικοι Τάιμς του Λονδίνου αποκάλυψαν ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε προσωπικά την επιχείρηση, επισκέφθηκε μάλιστα, στις αρχές Ιανουαρίου, το κτήριο της Μοσάντ σε βόρειο προάστιο του Τελ Αβίβ, συνάντησε τον αρχηγό της, στρατηγό Μείρ Νταγκάν και ορισμένους εκ των πρακτόρων - εκτελεστών της δύναμης κρούσης.
Δεν αποκλείεται να έπαιξε ρόλο και το προσωπικό κίνητρο του Νετανιάχου να σβήσει με μια θεαματική επιτυχία την κηλίδα από το τεράστιο φιάσκο που σημάδεψε την πρώτη πρωθυπουργική του θητεία, το 1997. Είχε διατάξει τότε μια άλλη, φιλόδοξη επιχείρηση ισραηλινών κομάντος στο Αμάν της Ιορδανίας με στόχο τη δολοφονία του εξόριστου, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάλ. Οι πράκτορες της Μοσάντ είχαν ρίξει, μέρα μεσημέρι, δηλητήριο στο αυτί του Μεσάλ, αλλά κινήθηκαν αδέξια, έπεσαν στα χέρια της ιορδανικής αστυνομίας και προκάλεσαν την μήνιν του βασιλιά Χουσεΐν. Ο τελευταίος αξίωσε από τον Νετανιάχου να στείλει αμέσως το αντίδοτο για να σωθεί ο Μεσάλ και να απελευθερώσει από τις ισραηλινές φυλακές τον ιδρυτή της Χαμάς, σεΐχη Γιασίν, υπό την απειλή της ακύρωσης της συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. Αντιμέτωπος με την παγκόσμια κατακραυγή, ο Νετανιάχου δεν είχε άλλη λύση από το να αποδεχθεί τους ταπεινωτικούς όρους.
Σε κάθε περίπτωση, η δολοφονία του στελέχους της Χαμάς εντάσσεται σε μια σκόπιμη εκστρατεία του Νετανιάχου για την πρόκληση εκρηκτικού κλίματος, ώστε να τορπιλισθεί εκ των προτέρων οποιαδήποτε κινητικότητα στο Παλαιστινιακό για την οποία πιέζει τελευταία η κυβέρνηση Ομπάμα, προβάλλοντας τη φόρμουλα των έμμεσων διαπραγματεύσεων, υπό την κηδεμονία της Ουάσιγκτον.
Κάτι τέτοιο, όμως, είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η Παλαιστινιακή Αρχή που ελέγχει τη Δυτική Όχθη. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Μαχμούντ Αμπάς διαβεβαίωνε τη συντηρητική, αμερικανική εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζόρναλ ότι όσο είναι αυτός στα πράγματα, «δεν θα γίνει ποτέ, ποτέ ξανά Ιντιφάντα». Στις επαφές του με το Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι, αυτήν τη βδομάδα, ο Αμπάς δέχθηκε την ιδέα που προωθούν αμερικανικοί κύκλοι, και την οποία πλασάρισε στην Ευρώπη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, για ανακήρυξη ενός εικονικού παλαιστινιακού «κράτους», χωρίς να έχει λυθεί κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα της ύπαρξής του (σύνορα, Ιερουσαλήμ, πρόσφυγες), με τους εποικισμούς και το στρατό κατοχής στις θέσεις τους. Ας αφήσουμε που οι Ιορδανοί συνέλαβαν και παρέδωσαν στο Ντουμπάι δύο Παλαιστίνιους της Φατάχ (η Χαμάς ισχυρίζεται ότι είναι άνδρες του πρώην υπεύθυνου ασφαλείας Μοχάμεντ Νταχλάν) ως συνένοχους της Μοσάντ στη δολοφονία του Μαμπούχ.