Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μεγάλη φοιτητική διαδήλωση

ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΣΙΝΗΣ, Ολλανδία
   


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φοιτητών σε όλη την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να αποκρουστούν οι επιθέσεις των κυβερνήσεων στην εκπαίδευση υπό της οδηγίες της ΕΕ. Μετά την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Αγγλία ήρθε η σειρά του ολλανδικού φοιτητικού κινήματος να κατέβει στο δρόμο. Έτσι, την Παρασκευή 21 Γενάρη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη φοιτητική διαδήλωση στην Ολλανδία μετά τη δεκαετία του 1980 στη Χάγη με την συμμετοχή πάνω από 20.000 φοιτητών και 1.100 καθηγητών. 



Η παν-ολλανδική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια δύο άλλων ημερομηνιών - φοιτητικών διαμαρτυριών (29 Νοέμβρη και 10 Δεκέμβρη όπου πραγματοποιήθηκαν κατά τόπους πορείες) και ως αντίδραση στα μέτρα της ολλανδικής κυβέρνησης για περικοπές στην ανώτατη εκπαίδευση: Eπιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε κάθε φοιτητή για κάθε ένα επιπλέον έτος σπουδών, επιβολή προστίμου 6.000 ευρώ στο πανεπιστήμιο για κάθε φοιτητή που καθυστερεί να πάρει πτυχίο, κατάργηση φοιτητικού επιδόματος και δωρεάν μεταφορών στους ολλανδούς μεταπτυχιακούς φοιτητές, περικοπές 20% της χρηματοδότησης στην ανώτατη εκπαίδευση.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε σε ένα απομονωμένο από το κέντρο της Χάγης (χαρακτηριστικό των προσπαθειών των διοργανωτών –φοιτητικές ενώσεις, πανεπιστήμια– να κατευνάσουν από πριν τις αντιδράσεις των διαδηλωτών) χώρο με ομιλίες από διάφορους εκπροσώπους. Το αποκορύφωμα ήταν στο τέλος των ομιλιών όταν στο βήμα ανέβηκε, καλεσμένος από τους διοργανωτές ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας. Η απόκριση των διαδηλωτών ήταν ενθαρρυντική: Γιουχαΐσματα, ντομάτες και αυγά ανάγκασαν τον υπουργό να εγκαταλείψει την εξέδρα.

Η διαδήλωση χαρακτηρίστηκε από την πολύ μεγάλη συμμετοχή των φοιτητών, την αγωνιστική τους διάθεση (παρόλη την προσπάθεια ενσωμάτωσης των διαθέσεων αυτών από τους γραφειοκρατικούς φοιτητικούς συλλόγους και τις φοιτητικές ενώσεις) και την απάντηση της ολλανδικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, την αναίτια βίαιη καταστολή των ειρηνικών ενεργειών (διαδήλωση έξω από την Βουλή αλλά και το υπουργείο Παιδείας από μεγάλο κομμάτι των φοιτητών) από την ολλανδική αστυνομία: αποτέλεσμα οι 28 συλλήψεις και οι πολλοί τραυματισμοί.

Το φοιτητικό κίνημα στην Ολλανδία και η ριζοσπαστικοποίησή του βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο με την έλλειψη της μαζικής δράσης και της συλλογικής συνείδησης και κουλτούρας να είναι έκδηλη στην τεράστια πλειοψηφία του. Ριζοσπαστικά σχήματα τα οποία βρίσκονται σε κάποια πανεπιστήμια προσπαθούν να έχουν κάποια παρέμβαση. Παρ’ όλα αυτά κάποια κινηματικά γεγονότα αναμένεται να ακολουθήσουν.

0 Τοποθετησεις: