Σκοταδισμός στην Ουγκάντα
Ένας από τους γνωστότερους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στην Ουγκάντα δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο Ντέιβιντ Κάτο είχε ταχθεί ενάντια σε νομοσχέδιο που θα επέβαλε τη ποινή του θανάτου σε ομοφυλόφιλους, ενώ καταδίκαζε τοπικές εφημερίδες που καλούσαν τους πολίτες να σκοτώνουν όσους έχουν διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις. Το πογκρόμ εναντίον των ομοφυλόφιλων έχει τις ρίζες του σε ομάδες ακροδεξιών ευαγγελιστών ιεραπόστολων που έφτασαν στην περιοχή από τις ΗΠΑ. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμη παράπλευρη απώλεια της αμερικανικής παρέμβασης που στόχο έχει το γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής και τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων της Ουγκάντα σε τοπικές συρράξεις. Η Ουάσινγκτον στέλνει για το λόγο αυτό και οικονομική βοήθεια μέσω οργανώσεων αρωγής του Στέιτ Ντιπάρμτεντ, όπως η USAID. Οι ιεραπόστολοι που έφτασαν μαζί με την αμερικανική βοήθεια κηρύσσουν μορφές μεσαιωνικού σκοταδισμού και απαγορεύουν τη χρήση προφυλακτικών – γεγονός στο οποίο αποδίδεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του AIDS τα τελευταία χρόνια.
Φως για Αλιέντε
Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά το πραξικόπημα της CIA και του Πινοσέτ στη Χιλή οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να ερευνήσουν για πρώτη φορά τα αίτια θανάτου του σοσιαλιστή προέδρου, Σαλβαδόρ Αλιέντε. Η επίσημη εκδοχή της χούντας του Πινοσέτ ότι αυτοκτόνησε μέσα στο προεδρικό μέγαρο δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και κατάφερε να περάσει σε μεγάλο τμήμα της ιστοριογραφίας παρά το γεγονός πως όλες οι ενδείξεις συνηγορούσαν στο ότι έδινε μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή μαζί με την προσωπική του φρουρά και στενούς συνεργάτες του. Η περίπτωση του Αλιέντε είναι μια από τις 726 περιπτώσεις θανάτων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, οι οποίες δεν διερευνήθηκαν ποτέ από τις αρχές. Η «επιτροπή αλήθειας» του 1991 είχε ανακοινώσει ότι το καθεστώς του Πινοσέτ ευθυνόταν για τη δολοφονία 3.797 ανθρώπων γεγονός που είχε επιτρέψει την άσκηση διώξεων σε περίπου 600 αξιωματούχους του στρατού και ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους.
Κτηνωδία Ισραηλινών
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία το πόρισμα των ισραηλινών αρχών με το οποίο ουσιαστικά αθωώνουν τους εαυτούς τους για την επέμβαση στο Στόλο της Ελευθερίας και την εκτέλεση εννέα ακτιβιστών. Στο δικό τους πόρισμα οι τούρκοι εμπειρογνώμονες αποδεικνύουν ότι οι ισραηλινοί κομάντος είχαν αρχίσει να πυροβολούν πριν επιχειρήσουν να επιβιβαστούν στα πλοία και πως από αυτά τα πυρά σκοτώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα οι δυο πρώτοι ακτιβιστές. Παλαιότερη ιατροδικαστική έκθεση αποκάλυπτε ότι αρκετά από τα θύματα πυροβολήθηκαν σχεδόν εξ επαφής στο πρόσωπο, ενώ είχαν ήδη ακινητοποιηθεί. Εν τω μεταξύ το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ απέρριψε πρόταση που είχε κατατεθεί από την ΕΕ να χρησιμοποιούνται λιμάνια της Κύπρου για το θαλάσσιο ανεφοδιασμό της Γάζας. Η κατάσταση βέβαια παραμένει ρευστή δεδομένων των εξελίξεων στην Αίγυπτο αλλά και της προετοιμασίας του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ που ετοιμάζει το επόμενο ταξίδι του για την άνοιξη.
Το ισραηλινό λόμπι εν δράσει
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ ένας ακόμη ακαδημαϊκός έπεφτε θύμα ισχυρών πιέσεων από το ισραηλινό λόμπι που ζήτησε και πέτυχε την απομάκρυνσή του από το πανεπιστήμιο του Μπρούκλιν για τις φιλοπαλαιστινιακές του θέσεις. Ο διδακτορικός φοιτητής Κρίστοφερ Πέτερσεν Όβερτον, ο οποίος θα ξεκινούσε να διδάσκει στο πανεπιστήμιο είχε ως αντικείμενο έρευνας τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Η διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία είχε εγκρίνει την πρόσληψη έκρινε ότι τελικά δεν πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις αφού πρώτα δέχθηκε πιέσεις από φιλο-ισραηλινούς πολιτικούς που υποστήριζαν ότι «προωθεί ανοιχτά την τρομοκρατία». Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Όβερτον σημείωσε ότι ίσως για πρώτη φορά η επίθεση αφορά διδακτορικούς φοιτητές, που πραγματοποιούν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στο πανεπιστήμιο, αφού συνήθως οι επιθέσεις του ισραηλινού λόμπι στρέφονταν σε γνωστούς καθηγητές, όπως λόγου χάρη ο Νόρμαν Βινκελστάιν.
0 Τοποθετησεις:
Δημοσίευση σχολίου