Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ορντινάντσα του Ισραήλ o Αμπάς!

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ




Πρωτοφανές ξεπούλημα, στα όρια της προδοσίας των Παλαιστινίων από την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς έφεραν στο φως της δημοσιότητας έγγραφα και χιλιάδες τηλεγραφήματα που αποκάλυψαν η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν και το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Οι αποκαλύψεις έκαναν λόγο για πρόταση των Παλαιστινίων στο Ισραήλ να κρατήσει όλους τους εποικισμούς που έκτισε παράνομα στην Ιερουσαλήμ, μετά τον πόλεμο του '67 εκτός από έναν, τον Χαρ Χομά.



 Σε αντάλλαγμα ζήτησαν ισραηλινά εδάφη, μεταξύ των οποίων και θύλακα κοντά στη γραμμή Ισραήλ - Δυτικής Όχθης, όπου τώρα κατοικούν Ισραηλινοί Άραβες, πρόταση που απορρίφθηκε από τους Ισραηλινούς. Επίσης πρότείναν να τεθεί προσωρινά (μέχρις ότου βρεθεί μόνιμη λύση) υπό διεθνή έλεγχο (ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Αίγυπτος) η περιοχή του τεμένους Αλ Ακσά, που θεωρείται από τις ιερότερες των μουσουλμάνων, αλλά τη διεκδικούν οι Ισραηλινοί θεωρώντας ότι εκεί ήταν κτισμένος ο ναός του Σολομώντος. Από τις μυστικές διαπραγματεύσεις δεν ξέφυγε το θέμα των προσφύγων. Η Παλαιστινιακή Αρχή μετέτρεψε το σταθερό αίτημα των Παλαιστινίων για επιστροφή όλων των προσφύγων από το 1948 και των παιδιών τους, συνολικά 5 εκατ. ανθρώπων σε επιστροφή 10.000 Παλαιστινίων στο Ισραήλ κάθε χρόνο, επί δέκα χρόνια, δηλαδή 100.000 συνολικώς.
Σύμφωνα με τη Γκάρντιαν, από τα χιλιάδες τηλεγραφήματα προκύπτει ιδιαίτερα στενή συνεργασία της Παλαιστινιακής Αρχής με τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ στην υπονόμευση του ρόλου της Χαμάς, ενώ επιβεβαιώνεται η πληροφορία που είχε διαρρεύσει από το WikiLeaks ότι η ηγεσία του προέδρου Αμπάς ήταν ενήμερη για την ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων.
Ταυτόχρονα εντυπωσιακή είναι και η παρουσίαση των ίδιων των επίσημων διαπραγματευτών των Παλαιστινίων, όπως γίνεται στα έγγραφα που διέρρευσαν. Οι υπεύθυνοι, ανάμεσά τους και σημερινός επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ, εμφανίζονται με συμπεριφορά οριακά δουλική απέναντι στους Ισραηλινούς και τους Αμερικάνους, ενώ εμφανίζεται να παραδέχεται στον εκπρόσωπο του Ομπάμα στην Ουάσινγκτον, Τζόρτζ Μίτσελ, ότι παρά τις υποχωρήσεις του δεν του έχουν πια αφήσει για προκάλυμμα ούτε «ένα φύλλο συκής».
Η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται σθεναρά τις αποκαλύψεις, αποδίδοντας τα έγγραφα στο Ισραήλ. Όμως οι μέχρι τώρα δικαιολογίες δεν φαίνεται να μπορούν να καθησυχάσουν τον παλαιστινιακό λαό, που βρίσκεται στη δεινή θέση να είναι ο μόνος που δεν μπορεί να ακουστεί.

0 Τοποθετησεις: