Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

"Μαύρισε" και το πολεμικο ναυτικό

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Η πρώτη εβδομάδα των νεοσυλλέκτων στο Σκαραμαγκά περιελάμβανε ατέλειωτες αγγαρείες. Έφερε τους ναύτες στα όρια εξάντλησης με οχτώ και δέκα ώρες συνεχόμενης δουλειάς: διανομή, φόρτωμα, ξεφόρτωμα ξανά και ξανά – ενώ καταπατήθηκε ο μεσημεριανός ελεύθερος χρόνος.



Το σκληρό αυτό πρόγραμμα συνόδευσε η αυταρχική συμπεριφορά αξιωματικών, διαγράφοντας το παρελθόν του «δημοκρατικού ναυτικού». Όταν το κίνημα ζητούσε ισονομία δεν εννοούσε να επικρατήσουν οι συνθήκες του πεζικού παντού! Καθώς η θητεία στο πολεμικό ναυτικό διατηρείται στους 12 μήνες δεν προσελκύει τόσα βύσματα, οπότε ο φόβος του τηλεφώνου μετριάζεται και η δημοκρατικότητα εξαλείφεται. Το Δίκτυο Σπάρτακος απευθύνει κάλεσμα αγώνα και συλλογικής δράσης κόντρα στις αυταπάτες ενός προσωρινού βολέματος που αποτελεί την πιο «φτηνή» εξαγορά συνειδήσεων.
Ανοίγει όμως ξεκάθαρο πόλεμο σε όλους αυτούς που χλευάζουν τις δυσκολίες των συναδέλφων τους. Αναφέρεται σε περιπτώσεις γνωστών αστέρων του σκυλάδικου ή γόνων μεγαλοτραπεζιτών, που μπαίνουν μέσα με τα προσωπικά τους αυτοκίνητα, με προσωπικό κελευστή - υπηρέτη και μέσα σε λίγες ώρες εξαφανίζονται. Πού πήγε η δέσμευση του υπουργού για ισότιμη θητεία; Περιμένει οι ναύτες να δεχτούν πολύωρες αγγαρείες για να κάθονται οι γόνοι των ισχυρών οικογενειών και του σταρ σίστεμ;
Ο Eυ. Βενιζέλος συνεχίζει την πολιτική Μεϊμαράκη με λίγες παραπάνω δόσεις εντυπωσιασμού για τα ΜΜΕ. Tο ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ διαχειρίζονται και φτιάχνουν ένα στρατό που υπηρετεί αποτελεσματικά όλους τους ρόλους που του αναθέτουν: από τις αποστολές εκτός συνόρων μέχρι την καταστολή του εσωτερικού εχθρού, από τον ιδεολογικό ρόλο και την πειθάρχηση μέχρι τις πελατειακές σχέσεις. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο με τους αγώνες των «από κάτω» και όχι τις πρωτοβουλίες των «από πάνω».
Η Ακροδεξιά σιωπά. Ο Βορίδης έκανε ερώτηση για τη δράση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων έξω από τα στρατόπεδα. Η ενημέρωση για τα δικαιώματα των στρατευμένων βλάπτει κατά τη γνώμη του το «αξιόμαχο». Τώρα τι έχουν να πουν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες που από τη μία βγάζουν εθνικιστικές κορώνες και από την άλλη βουτάνε στα νερά του λάιφ στάιλ.