Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Συνένοχη η κυβέρνηση σε πόλεμο κατά Λιβύης



Η κυβέρνηση του ψέματος αποφάσισε να μετατραπεί και σε κυβέρνηση του αίματος! Το ΠΑΣΟΚ, με την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της ολίγον «αντιαμερικάνικης» ΝΔ, αποφάσισε να εμπλακεί άμεσα στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, με τέσσερα βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-16, δυο ελικόπτερα, δυο φρεγάτες και ένα αεροσκάφος εναέριας προειδοποίησης. Λεφτά υπάρχουν, λοιπόν, όχι για μισθούς και συντάξεις, αλλά για βόμβες και πυραύλους!

Πρόκειται για ανώτερο βήμα βαθύτερης συμμετοχής του ελληνικού καπιταλισμού στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε σχέση με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων Σημίτη στις επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ. Η διεθνής, βαθιά και συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αποτελεί πολύ αιχμηρή βουκέντρα που αναγκάζει όλα τα «βόδια» του καπιταλισμού, μικρά και μεγάλα, να στρέφονται προς τον πόλεμο, ο οποίος –όπως τονίζει το ΝΑΡ σε ανακοίνωση καταδίκης της επέμβασης– από κοινωνικός μετατρέπεται και σε ιμπεριαλιστικός.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ άναψε το φιτίλι του πολέμου πάνω στα υπερπολύτιμα πετρέλαια της Λιβύης, δίνοντας το πράσινο φως για χρήση στρατιωτικών μέσων κατά του Καντάφι, με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των αντικαθεστωτικών, μετά από ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, οι οποίες έκαμψαν τις αντιρρήσεις Κίνας, Ρωσίας και Βραζιλίας. Η ΕΕ επικρότησε αμέσως την απόφαση, ο Σαρκοζί το παίζει Ναπολέοντας και ο Κάμερον ναύρχος Νέλσον, αλλά με τις πλάτες των… δημοκρατικών πυραύλων του Ομπάμα, ενώ η Μέρκελ διαφωνεί εγκρίνοντας!

Το πόσο υποκριτές  είναι όλοι οι παραπάνω, φαίνεται από το γεγονός ότι δεν τους καίγεται καρφάκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαδηλωτών που δολοφονούνται από τους πετρομονάρχες. Αντίθετα, το όργανό τους, ο Αραβικός Σύνδεσμος, εγκρίνει και καλεί, για πρώτη φορά, σε επίθεση κατά ομοεθνών του! Στόχος των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και όλων των αστικών κρατών, είναι να καταστείλουν το τσουνάμι εξεγέρσεων στη Βόρεια Αφρική, αλλά και τα κοινωνικά κύματα αντιδράσεων που ξεσπούν σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με ανακοίνωσή της καλεί σε κινητοποιήσεις κατά της επέμβασης, ενώ μαζικοί φορείς, καλούν σε μετατροπή της συγκέντρωσης κατά της ευρωσυνόδου, την ερχόμενη Τρίτη και σε διαδήλωση καταδίκης της επέμβασης στη Λιβύη, με πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ και την αμερικανική πρεσβεία.