Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

O Χρήστος Λαμπράκης πίσω από την ανατροπή του Μακάριου!

Η Κυπριακή Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία στις 18/3 το πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου διαφωτίζοντας την σκοτεινή πλευρά που οδήγησε στο πραξικόπημα της χούντας στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, δίνοντας έτσι το νομικό δικαίωμα στην Τουρκία να εμφανίσει αρχικά την εισβολή της ως αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, μετατρέποντας την σε κατοχή και διχοτόμηση της Κύπρου.



ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ



Από διαρροές στον κυπριακό τύπο, το πόρισμα του Φακέλου επιβεβαιώνει τον συνωμοτικό ρόλο του ΝΑΤΟ και ξεσκεπάζει τον προδοτικό ρόλο της Χούντας που επεξεργαζόταν σχέδια σε βάρος της Κύπρου. Αποκαλύπτεται, επίσης, ο προδοτικός ρόλος της ΕΟΚΑ Β΄, του Γρίβα, του Γιωρκάτζη, του Σαμψών και άλλων.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης για το Φάκελο της Κύπρου, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας κατονόμασε ως πολιτικό νου του πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, τον θανόντα ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Χρήστο Λαμπράκη. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην εξοχική έπαυλη του Χρήστου Λαμπράκη στον Πόρο. Σε αυτή μετείχαν ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης και επιτελείς του, o εφοπλιστής Ποταμιάνος, ενώ από την Κύπρο συμμετείχε στη σύναξη ο Νίκος Σαμψών, ο οποίος ανέλαβε «πρόεδρος» της πραξικοπηματικής κυβέρνησης μετά την ανατροπή του Μακαρίου.

Το πόρισμα όμως έχει και πολλά κενά πληροφόρησης. Παραδόξως η ιστορική έρευνα σταματά μέχρι την πρώτη φάση της εισβολής. Τι συνέβη στο μεσοδιάστημα όπου είχαν «αναλάβει» πλέον τον χειρισμό της τύχης του κυπριακού λαού οι μεταβατικές διοικήσεις Καραμανλή και Κληρίδη σε Ελλάδα και Κύπρο (αντιστοίχως). Τι έγινε στη διάσκεψη της Γενεύης; Γιατί χάθηκε η Αμμόχωστος; Γιατί οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν την εκεχειρία μέχρι ακόμα και το Σεπτέμβριο του 1974, χωρίς ουσιαστική αντίδραση από τις «νόμιμες» κυβερνήσεις;

Στην παρούσα φάση όμως αυτό αξιοποιείται από το ΑΚΕΛ ως επίθεση κατά του φαβορί για τις εκλογές του Μαΐου ΔΗΣΥ. Για αυτό επιλέχθηκε ως κύριος εχθρός ο Γρίβας και η χούντα από τον Άντρο Κυπριανού και όχι (κατά σειρά) οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία. Αντίθετα, από τον λαϊκό παράγοντα της Κύπρου – Ελλάδας – Τουρκίας, το πόρισμα θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να ξεκουμπιστούν Τουρκία, Μεγ. Βρετανία και Ελλάδα, δηλ. οι εγγυήτριες δυνάμεις, διότι ακριβώς αυτές οργάνωσαν το πραξικόπημα, την εισβολή, την κατοχή και το διαμελισμό της Κύπρου, υπό την υψηλή εποπτεία και καθοδήγηση των ΗΠΑ και του Κίσινγκερ προσωπικώς.