Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η «εμποροπανήγυρις» κι ο Π. Γερουλάνος

Ουφ, τουλάχιστον απαλλαγήκαμε από αυτήν την –ανυπόληπτη, συν τοις άλλοις– «εμποροπανήγυρη», τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 που θα διεξάγονταν σε Βόλο και Λάρισα. Στον απόηχο της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει το κόστος της διοργάνωσης στα 126 εκατ. ευρώ, αντί του αρχικού προϋπολογισμού των 358 εκατ., η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων αφαίρεσε από την Ελλάδα τη διοργάνωση. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, στην επιλογή της Διεθνούς Επιτροπής επέδρασε καταλυτικά η εμπλοκή στο θέμα του Μεσογειακού Χωριού των αθλητών – αλλά αυτά ελάχιστη σημασία έχουν τώρα.


Ζημιογόνοι άνθρωποι

Νέο κύμα καταργημένων δρομολογίων ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Από σήμερα το τρένο δεν θα ξανασφυρίξει ούτε τρεις ούτε μία φορά στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου και σε πολλές περιοχές όλης της Ελλάδας. Εξαιρούνται μερικές τοπικές γραμμές, π.χ., Διακοπτό - Καλάβρυτα, Πάτρα - Ρίον. Είναι γραμμές ζημιογόνες, μας λένε εδώ και μήνες, αν και για την ακρίβεια είναι γραμμές που οι διοικήσεις των σιδηροδρόμων τις «κατάντησαν» ζημιογόνες, τις παραμέλησαν, τις υποβάθμισαν, τις εξαθλίωσαν, με αποτέλεσμα να τις αποφεύγουν ακόμα και οι πιο φτωχοί, παρά το δέλεαρ του σχετικά χαμηλού εισιτηρίου.

                                          
Διαφήμιση των βρετανικών σιδηροδρόμων, 1907.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

Μια αμηχανία που δεν μας ταιριάζει



 Μπορεί να είναι δυο μεμονωμένα περιστατικά. Ασήμαντα ίσως για να αξιολογηθούν ως τάση. Αλλά μπορεί και να μην είναι.
 Το ένα είναι η απαγόρευση από την διεύθυνση της Εκόλ Νορμάλ του Παρισιού, μετά από πίεση εβραϊκών οργανώσεων, της εκδήλωσης με θέμα το μποϊκοτάζ ισραηλινών προϊόντων και ομιλητή τον εβραϊκής καταγωγής γάλλο διανοούμενο Στεφάν Εσέλ.
 Το δεύτερο αφορά τον Φερντινάν Σελίν που το όνομά του διαγράφηκε από τον κατάλογο των τιμωμένων του γαλλικού κράτος για το 2011, πάλι ύστερα από πίεση εβραϊκών οργανώσεων.
Για το πρώτο η προοδευτική μας συνείδηση εξανίσταται καθώς είναι σαφής η πράξη, σαφής ο υπαίτιος, σαφής ο στόχος.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ 

Εφιάλτης, η δεύτερη φάση της κρίσης

Ευρωπαϊκή Ένωση 

Μετά τις αντι-ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα και τη Γαλλία το 2010, με την είσοδο του καινούργιου χρόνου, ήρθε η σειρά των ισπανών εργαζομένων να αποχαιρετίσουν το δικαίωμα στη σύνταξη. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, αφού εξασφάλισε τη στήριξη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (καθώς δεν έχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία) και τη συναίνεση των δύο σημαντικότερων συνδικάτων (UGT και CCOO) πέρασε προχθές το βράδυ από το υπουργικό συμβούλιο τον αντι-ασφαλιστικό νόμο που αυξάνει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.




ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Φορο-νομοσχέδιο: «Πάρτι» για το κεφάλαιο


Φουντώνουν τα αισθήματα οργής και αγανάκτησης της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού με αφορμή το προσχέδιο του φορολογικού, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ και της ΕΕ, μειώνει με προκλητικό τρόπο τη φορολόγηση του κεφαλαίου. Με συγκεκριμένη διάταξη του φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο το σύνολο των κερδών των ΑΕ και ΕΠΕ φορολογείται με συντελεστή 24%. Με το νέο προσχέδιο από 1/1/2011 μειώνεται από 24% σε 20%!!! Μείωση κατά 4 μονάδες ή ποσοστιαία 16,67%!!!



ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΤΣΙΟΣ

Σιδηρόδρομοι: «Μνημονιακή» καταστροφή


Υλικό αξίας 200 εκατ. ευρώ απειλείται με καταστροφή καθώς σαπίζει εγκαταλελειμμένο στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα. Το μηχανοστάσιο σε λίγες μέρες κλείνει και το προσωπικό μετατάσσεται, στο πλαίσιο της κατάργησης της γραμμής Άργος - Τρίπολη - Μεσσηνία. Η γραμμή αυτή καταργείται αμέσως μετά την ανακαίνισή της που κόστισε 75 εκατ. ευρώ!



ΝΙΚΗΤΑΣ ΓΕΡΑΝΗΣ

Μετανάστες και νομική: ¨Εκτακτη άρση του ασύλου ή διαρκής προσφυγή στη βία;

«Αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας είναι ότι οικοδομείται ένα αστυνομικό απολυταρχικό κράτος»

Oπωσδήποτε, κάτω από τις δεδομένες συνθήκες και ενάντια στην ομολογημένη επιδίωξη της κυβέρνησης και όλων των αντιδραστικών κύκλων για ένα καταλυτικό χτύπημα κατά του πανεπιστημιακού ασύλου, αποτελεί μια πρώτη επιτυχία του μαζικού κινήματος συμπαράστασης και των αγωνιζόμενων μεταναστών το γεγονός ότι αποτράπηκε η άμεση αστυνομική επέμβαση και η βίαιη εκκένωση των περίπου 250 μεταναστών - απεργών πείνας από το κτίριο της Νομικής.



ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Νομική: «Φύγαμε με ψηλά το κεφάλι»

Το... οδοιπορικό των μεταναστών από τη Βόρειο Αφρική στο κτίριο της Πατησίων

Παρασκευή απόγευμα. Δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη μια μέρα από την εκκένωση της Νομικής, με αστυνομικές δυνάμεις και εισαγγελείς, απ’ τους 237 μετανάστες - περγούς πείνας. Παρά το τσουχτερό κρύο εκατοντάδες αλληλλέγγυοι βρίσκονται στο Μουσείο και είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν πορεία. Στο νεοκλασικό κτίριο της Πατησίων και Ηπείρου, που βεβιασμένα μεταφέρθηκαν οι απεργοί πείνας, επικρατεί πανδαιμόνιο. Στο προαύλιο στήνονται αντίσκηνα και χημικές τουαλέτες. Δεκάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι στο υπόγειο και τον πρώτο όροφο. «Ο χώρος είναι τελείως ακατάλληλος» μας λέει ο Αμπντούλ.



Ρεπορτάζ: ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

Κερατέα: Ανυποχώρητοι οι κάτοικοι


Παρέμβαση Άγγελου Χάγιου



Η Κερατέα συνεχίζει να αντιστέκεται, συνεχίζει να βρίσκεται στο πόδι… Κοντεύουν να κλείσουν δύο μήνες από τότε που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ο… υπουργός Προστασίας των Εργολάβων, έδωσαν την άδεια για την κατάληψη του Οβριόκαστρου από τις μπουλντόζες μεγαλο-εργολάβου, για την κατασκευή ΧΥΤΑ. Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, οι εργασίες έχουν ανασταλεί μετά από απόφαση του Ειρηνοδικείου αλλά ο αστυνομικός στρατός κατοχής βρίσκεται ακόμη εκεί, κλείνοντας ετσιθελικά τη λεωφόρο Λαυρίου, επιτιθέμενος συχνά πυκνά στους κατοίκους, που είναι ανυποχώρητοι.

Κινήσεις πόλης: Ακυρώστε τα μέτρα, όχι τα εισιτήρια




Ανεμος μαζικής ανυπακοής φυσάει στις γειτονιές και τους δήμους της Αθήνας, καθώς πολλές επιτροπές αγώνα κατοίκων, αριστερές δημοτικές κινήσεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλης και διάφορες πρωτοβουλίες ετοιμάζονται να υποδεχτούν αγωνιστικά τις αυξήσεις κατά 40% στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από την 1η Φλεβάρη, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

ΑΣΠΑ ΜΠΙΝΙΩΡΗ

«Αντίο» στον Θανάση Φώτη

ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν διάλεξε μια ήσυχη, ουδέτερη ζωή
Στο ραντεβού του αποχαιρετισμού για το τελευταίο ταξίδι του Θανάση στην επέτειο των 48 του χρόνων, βρεθήκαμε όλοι εκεί. Η Βάσια, ο Χρήστος, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, τα παιδιά από την Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια, σύντροφοι από το ΝΑΡ και τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, αλλά και σύντροφοι από την κοινή διαδρομή στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ παλιότερα.




Ο λόγος αυτής της μεγάλης συγκινητικής συνάντησης τον ξέραμε όλοι πολύ καλά, ακόμη και αυτοί που δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας και δεν είχαμε αλλάξει κουβέντα. Δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια, δεν χωράει σε κάποιες λέξεις.
Είχε όμως να κάνει με την επιλογή ζωής του Θανάση: Δεν διάλεξε μια ζωή δήθεν ήσυχη, δήθεν ουδέτερη, χωρίς δεσμούς με τους γύρω του. Δεν πορεύτηκε σαν απλός υπηρέτης ενός βασανιστικού χρόνου και μιας άχαρης ζωής σε ένα βάρβαρο κοινωνικό σύστημα. Αντίθετα, έδωσε, όχι μία αλλά δύο φορές τον εαυτό του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ
  

Συνέντευξη Κώστας Λαπαβίτσας: ¨Εξοδος από ευρώ, βήμα για το σοσιαλισμό

                                          (Φωτογραφία Άγγελος Κ)

Ο στόχος της Γερμανίας είναι να σώσει το ευρώ, απαλλάσσοντας τις τράπεζες από το βάρος χωρίς όμως να το επωμιστεί η ίδια, τονίζει ο Κώστας Λαπαβίτσας (καθηγητής Οικονομικών στο Λονδίνο) στη συνέντευξη που μας έδωσε με αφορμή τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο Στάθης Κουβελάκης (καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Λονδίνο επίσης) τονίζει πως η απροθυμία της Αριστεράς στην Ευρώπη να θέσει θέμα εξόδου από το ευρώ φέρνει στην επιφάνεια τα στρατηγικά της αδιέξοδα. (διαβάστε)

Συνεντεύξεις: Λεωνίδας Βατικιώτης 

Στ. Κουβελάκης: Η αποδοχή της ΕΕ αποδιοργανώνει κάθε διεθνισμό

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Βατικιώτη




Το γεγονός ότι σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν προβάλλεται από την Αριστερά το αίτημα της εξόδου από το ευρώ, δεν περιορίζει αντικειμενικά την εμβέλεια του στόχου; Επίσης δεν υπονομεύει την αναγκαία διεθνιστική αλληλεγγύη;

– Σ.Κ.: Το γεγονός ότι, όπως σωστά επισημαίνεις στην ερώτησή σου, σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν προβάλλεται από φορείς της Αριστερά το αίτημα της εξόδου από το ευρώ, δείχνει κυρίως την έκταση της πολιτικής ανημπόριας και της στρατηγικής αμηχανίας στην οποία έχει σήμερα περιέλθει η ευρωπαϊκή Αριστερά. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο ευρώ, η στάση απέναντι στο ευρώ αποτελεί δείκτη της γενικότερης στάσης απέναντι στην ΕΕ. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως φαίνεται από τις θέσεις του ονομαζόμενου Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο οποίο συμμετέχουν οι περισσότερες δυνάμεις που κινούνται στα Αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας (με κύρια εξαίρεση τα ΚΚ Ελλάδας και Πορτογαλίας), πιστεύει ότι οι λύσεις πρέπει να βρεθούν εντός του πλαισίου της ΕΕ. Δεν εξηγεί βέβαια με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και δεν βλέπει ότι, στον κόσμο της υπαρκτής ΕΕ στον οποίο ζούμε, όσο πιο «ευρωπαϊκή» είναι μια λύση, τόσο πιο αντιδραστική γίνεται. Πολύ απλά γιατί αυτό απορρέει από την ίδια τη δομή και το λόγο ύπαρξης της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».


Ορντινάντσα του Ισραήλ o Αμπάς!

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ




Πρωτοφανές ξεπούλημα, στα όρια της προδοσίας των Παλαιστινίων από την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς έφεραν στο φως της δημοσιότητας έγγραφα και χιλιάδες τηλεγραφήματα που αποκάλυψαν η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν και το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Οι αποκαλύψεις έκαναν λόγο για πρόταση των Παλαιστινίων στο Ισραήλ να κρατήσει όλους τους εποικισμούς που έκτισε παράνομα στην Ιερουσαλήμ, μετά τον πόλεμο του '67 εκτός από έναν, τον Χαρ Χομά.

Μεγάλη φοιτητική διαδήλωση

ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΣΙΝΗΣ, Ολλανδία
   


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φοιτητών σε όλη την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να αποκρουστούν οι επιθέσεις των κυβερνήσεων στην εκπαίδευση υπό της οδηγίες της ΕΕ. Μετά την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Αγγλία ήρθε η σειρά του ολλανδικού φοιτητικού κινήματος να κατέβει στο δρόμο. Έτσι, την Παρασκευή 21 Γενάρη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη φοιτητική διαδήλωση στην Ολλανδία μετά τη δεκαετία του 1980 στη Χάγη με την συμμετοχή πάνω από 20.000 φοιτητών και 1.100 καθηγητών. 

«¨Εξω η σαπίλα από το Μαγκρέμπ»

Τρίζει ο θρόνος του αιγύπτιου δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ, εκλεκτού φίλου των Αμερικανών και του Γιώργου Παπανδρέου και στήριγμα του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, μετά τις μαζικότατες λαϊκές διαμαρτυρίες που συνταράσσουν τη χώρα
από τη μια άκρη ως την άλλη. Το κρεσέντο κρατικής βίας, με 24 νεκρούς, αδυνατεί να σταματήσει την οργή.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Περισκόπιο

  Σκοταδισμός στην Ουγκάντα



Ένας από τους γνωστότερους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στην Ουγκάντα δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο Ντέιβιντ Κάτο είχε ταχθεί ενάντια σε νομοσχέδιο που θα επέβαλε τη ποινή του θανάτου σε ομοφυλόφιλους, ενώ καταδίκαζε τοπικές εφημερίδες που καλούσαν τους πολίτες να σκοτώνουν όσους έχουν διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις. Το πογκρόμ εναντίον των ομοφυλόφιλων έχει τις ρίζες του σε ομάδες ακροδεξιών ευαγγελιστών ιεραπόστολων που έφτασαν στην περιοχή από τις ΗΠΑ. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμη παράπλευρη απώλεια της αμερικανικής παρέμβασης που στόχο έχει το γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής και τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων της Ουγκάντα σε τοπικές συρράξεις. Η Ουάσινγκτον στέλνει για το λόγο αυτό και οικονομική βοήθεια μέσω οργανώσεων αρωγής του Στέιτ Ντιπάρμτεντ, όπως η USAID.  Οι ιεραπόστολοι που έφτασαν μαζί με την αμερικανική βοήθεια κηρύσσουν μορφές μεσαιωνικού σκοταδισμού και απαγορεύουν τη χρήση προφυλακτικών – γεγονός στο οποίο αποδίδεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του AIDS τα τελευταία χρόνια.

H αυτοκρατορία σημαδεύει ξανά τη Λατινική Αμερική

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε αφήσει τη Λατινική Αμερική έξω από το στόχαστρό της, εστιάζοντας την εξωτερική της πολιτική στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες θερμές εστίες έντασης. Αλλά αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει.
«Υπάρχει πλέον συναίνεση στους πολιτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον ότι το νέο Κογκρέσσο –με ενισχυμένη τη θέση των Ρεπουμπλικανών– θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να λάβει πιο σκληρή γραμμή για τα αυταρχικά καθεστώτα της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Νικαράγουας και της Κούβας» γράφει η εφημεριδα Miami Herald.




ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ 

Πολιτικός σεισμός στην Αίγυπτο


Ψυχορραγεί το αμερικανόδουλο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, οργάνου του Ισραήλ, καθώς οι διαδηλώσεις εναντίον του προσλαμβάνουν σταδιακά τα χαρακτηριστικά εξέγερσης. Τουλάχιστον 18 ήταν οι νεκροί και πάνω από 1.000 οι τραυματίες μέχρι χθες το πρωί και ενδεχομένως πολύ περισσότεροι, καθώς ο πιο μισητός τύραννος του αραβικού κόσμου κατέβασε τα τανκς στους δρόμους. Ο στρατός ανοίγει πυρ εναντίον των διαδηλωτών, αλλά πληθαίνουν και οι περιπτώσεις που στρατιώτες συναδελφώνονται με τους εξεγερμένους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Χωρίς Εισιτήριο: Μαζική ανυπακοή και απεργίες στις μεταφορές


Αγωνιστική συνάντηση εργαζομένων στα ΜΜΜ και επιβατών ενάντια στην κυβέρνηση



Παρά την παγωνιά του καιρού, όλα δείχνουν ότι Φλεβάρης θα είναι ιδιαίτερα θερμός στο κοινωνικό πεδίο, με τη μάχη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να σηκώνει την αυλαία των κινητοποιήσεων και την πανεργατική πανελλαδική απεργία της 23ης Φλεβάρη να αποτελεί ένα ορόσημο για την αντεπίθεση του κινήματος. Ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζει την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και άλλα σενάρια μόνιμης πια υποδούλωσης των εργαζομένων και η τρόικα επιθεωρεί το βάθος και την αποτελεσματικότητα των αντιδραστικών αλλαγών, προετοιμάζοντας το Μνημόνιο 4, οι εργαζόμενοι μπορούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα ανυπακοής και ανατροπής.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Στο Νταβός γλεντούν στην υγεία των κορόιδων

Όλοι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι στην καθιερωμένη μεγάλη σύναξη των μεγαλύτερων κεφαλαιοκρατών του πλανήτη στο υπερπολυτελές Νταβός. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αμερικανική οικονομική μηχανή παίρνει επιτέλους μπροστά. Ο Νικολά Σαρκοζί εξαπέλυσε μία ακόμη φραστική επίθεση κατά των... άκαρδων και σκληρών τραπεζιτών, προωθώντας τα μέτρα που απαιτούν οι... τράπεζες και οι αγορές. Και ο Γιώργος Παπανδρέου βρήκε ένα ακόμη βήμα για να διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους (αν και η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη), ενώ διασφάλισε μερικά επιπλέον ανέξοδα «μπράβο» από τους συνομιλητές του.


Όχι άσυλο στη «χούντα» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ και ΔΝΤ



Tο αποκρουστικό πρόσωπο του σύγχρονου κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο, την περασμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας έχουν συνυπογράψει ένα «μνημόνιο» κατάργησης του δημοκρατικού δικαιώματος του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως τονίζει το ΝΑΡ σε ανακοίνωσή του. Διαγωνίζονται μεταξύ τους, αφενός στο ποιος θα καταθέσει πρώτος πρόταση νόμου για την κατάλυσή του και, αφετέρου, στο «σπορ» του ρατσιστικού παραληρήματος κατά των μεταναστών. Ο Γ. Ραγκούσης, σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης: «Το κράτος μπορούσε να συντρίψει τους μετανάστες»!

Κανένας λόγος δεν συνέτρεχε για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ακόμη και ο αντιδραστικός νόμος της Γιαννάκου απαιτεί για την άρση του να έχει τελεστεί ή να υπάρχει κίνδυνος να τελεστεί κακούργημα. Τέτοιος κίνδυνος σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε. Αντιθετα, παράνομη ήταν η αίτηση της εισαγγελίας και η καταπάτηση του ασύλου από την ΕΛΑΣ με το αιτιολογικό της… «διατάραξης κοινής ειρήνης»! Έτσι, κάθε φοιτητική κινητοποίηση θα μπορεί να καταστέλλεται, ενόψει, μάλιστα, της μεγάλης αναμέτρησης ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η «φράου Άννα».  Δίκαια είναι τα αιτήματα των αγωνιζόμενων μεταναστών. Η πλειονότητά τους ζητά το αυτονόητο της νομιμοποίησης της παραμονής τους, η οποία διακυβεύεται επειδή λόγω κρίσης δεν μπορούν να «κολλήσουν» τα απαραίτητα ένσημα. Άλλοι δουλεύουν χρόνια και δεν έχουν χαρτιά όχι με υπαιτιότητά τους, ενώ άλλοι ζητούν πολιτικό άσυλο ως διωκόμενοι από αντιδραστικά καθεστώτα.
Η Αριστερά και το εργατικό λαϊκό κίνημα καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό άσυλο και τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών. Να μην καμφθούν από το «ψαρωτικό» κλίμα που στήνει η «δικτατορία» των αστικών μέσων ενημέρωσης. Αντίθετα, υπάρχουν δυνατότητες για νίκες, με την κοινή δράση όλης της Αριστεράς. Με ένα μέτωπο εργασίας, παιδείας, δημοκρατίας για την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου και της «χούντας» κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ.
        

Τo ΝΑΡ για την κρίση: Παρουσίαση κειμένου εργασίας




  
  
Καπιταλιστική κρίση και Αριστερά


Ζούμε από το 2007 στη δίνη μιας από τις κρίσεις-σταθμούς που έχουν συγκλονίσει τον καπιταλισμό, η οποία σημαδεύει μακροπρόθεσμα την πορεία του κινήματος και της Αριστεράς. Ίσως ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που χρεοκόπησαν φαντάζει μηδαμινός μπροστά στις 1.860 τράπεζες που κατέρρευσαν στις ΗΠΑ το 1929. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι το παθητικό της Φρέντι Μακ και της Φάνι Μάε ισοδυναμεί με το 45% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, που είναι μεγαλύτερο από τον παραγόμενο πλούτο όλης της παγκόσμιας οικονομίας το 1955, αποκαλύπτει το μέγεθος της κρίσης. Το ίδιο και τα 5 εκατομμύρια νέων ανέργων της τελευταίας τριετίας, οι τριγμοί της ΕΕ και η προσφυγή δύο χωρών της Ευρωζώνης στο μηχανισμό στήριξης, το πρωτοφανές χρέος στον πυρήνα του καπιταλισμού και η επιμονή της κρίσης παρά τις τονωτικές ενέσεις εκατοντάδων δις ευρώ και δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εξεγέρσεις στην Αραβία



Tέλος εποχής για τα καθεστώτα που προέκυψαν πριν από μισό και πλέον αιώνα από τα αραβικά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, τα οποία πρωτοστάτησαν στην αποαποικιοποίηση των χωρών τους.Έχοντας μεταλλαχθεί σταδιακά σε μονοκομματικές απολυταρχίες, με ηγέτες γαντζωμένους στην εξουσία επί δεκαετίες που «επανεκλέγονται» επ’ άπειρον με νόθες εκλογές, τα καθεστώτα αυτά καταρρέουν βαθμιαία καθώς δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στους λαούς τους, οι οποίοι εξεγείρονται πλέον ανοιχτά και επιδιώκουν την άμεση ανατροπή τους.