Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εκτός Ορίων: To ασφαλιστικό θα δώσει…

Αυτός κι αν είναι καταποντισμός για τον Νικολά Σαρκοζί. Μόλις… 34ος σε δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών όλου του φάσματος στη Γαλλία. Δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο IFOP και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Παρί Ματς, στα μέσα της εβδομάδας, ήταν εφιαλτική για τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο γάλλο πρόεδρο. Στο 38% έχει υποχωρήσει η δημοτικότητά του.




του Μιχάλη Ψύλου







«Η πτώση της δημοτικότητας του Σαρκοζί οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην οικονομική κρίση», λέει ο Καρίν Μαρσέ, διευθυντής του Iνστιτούτου Σόφρες. «Ο γάλλος πρόεδρος δεν έχει λάβει καμία απόφαση για την αναδιανομή του εισοδήματος σε μια εποχή που οι άνθρωποι προσπαθούν πολύ, προκειμένου να καταφέρουν τα χρήματά τους να φτάσουν ως το… τέλος του μήνα», προσθέτει. Την ίδια ώρα, ο «Νικολά ο Μικρός», όπως τον αποκαλούν οι εχθροί και οι άσπονδοι φίλοι του, ζει ως βασιλιάς. Σε ένα μόλις χρόνο ξόδεψε μόνο για λουλούδια 280.000 ευρώ για να στολίσει την προεδρική κατοικία. Άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ πήγαν σε σαμπάνια και καλό κρασί…
Με την πολιτική του, ο Σαρκοζί είναι υπεύθυνος για το διπλασιασμό του δημόσιου χρέους της χώρας, από το ένα τρισ. ευρώ το 2002 σε περίπου δύο τρισ., ενώ το 2012 αναμένεται να φθάσει στο 90% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα ξεπερνά το 8,5% και το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην έκθεσή του, σημειώνει ότι «το έλλειμμα έχει επιδεινωθεί από τον ανεπαρκή έλεγχο των δημοσίων δαπανών». Κι όμως! Οι ευρωπαίοι εταίροι πάνε να μας πείσουν ότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά…
Παίρνοντας θάρρος από το «ελληνικό πειραματόζωο», ο Σαρκοζί έβαλε τώρα πλώρη για να αλλάξει και το ασφαλιστικό. Προωθώντας φυσικά την αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 χρόνια που είναι σήμερα στα 62, αλλά και του εργασιακού βίου που απαιτείται για την καταβολή πλήρους σύνταξης. Ο Σαρκοζί μάζεψε στο προεδρικό μέγαρο τους «κοινωνικούς εταίρους» και εξήγγειλε την έναρξη διαλόγου ως τον Αύγουστο με στόχο να έρθει προς ψήφιση το φθινόπωρο στη Bουλή το νέο νομοσχέδιο. Η «επιχειρηματολογία» ήταν γνωστή: «Τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν λόγω της οικονομικής κρίσης, το έλλειμμα του συνόλου των συστημάτων συνταξιοδότησης στη Γαλλία θα φτάσει εφέτος σχεδόν στα 30 δισ. ευρώ», είπε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν θέλω οι μελλοντικές γενιές να την πληρώσουν, γιατί εμείς δεν είχαμε το θάρρος να ενεργήσουμε».
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Σαρκοζί ότι δεν θα επιχειρήσει να «περάσει διά της βίας» το νέο ασφαλιστικό, τα συνδικάτα δεν πείστηκαν και ήδη εξήγγειλαν γενική κινητοποίηση για τις 23 Μαρτίου. Δημοσκόπηση του IFOP έδειξε ότι το 59% των Γάλλων αντιτίθενται τόσο σε αύξηση της συντάξιμης ηλικίας όσο και σε αύξηση εισφορών ή περικοπή συντάξεων. Και στη Γαλλία, άλλωστε, δεν φταίνε οι μισθοί και οι συντάξεις για το δημόσιο χρέος και το ασφαλιστικό πρόβλημα. Στην ετήσια έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για το 2009 αναφέρεται ότι από τα διάφορα «παραθυράκια» του φορολογικού συστήματος, το κράτος έχασε σε ένα μόνο χρόνο έσοδα ύψους 146 δισ. ευρώ.
«Φορολογήστε τους μεγαλομετόχους και το κεφάλαιο», τονίζει ο πρώην σοσιαλιστής και επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν. Η ΓΓ του ΚΚ Γαλλίας, Μαρί Ζορζ Μπιφέ, λέει ότι με τη φορολόγηση των εισοδημάτων των χρηματοοικονομικών εταιρειών «θα βρεθούν κάπου 70 ως 100 δισ. ευρώ». «Κάντε τους πλούσιους να πληρώσουν», τονίζει ο ηγέτης του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Μπεζανσνό, καλώντας τα κόμματα της Αριστεράς σε συντονισμένη δράση για την υπεράσπιση της συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια.
Ο Μπεζανσνό κάλεσε σε συνάντηση, την περασμένη Πέμπτη, τα κόμματα της Αριστεράς, με στόχο την σύμπηξη «ενιαίου μετώπου» για το ασφαλιστικό. Πήγαν όλοι, εκτός των Σοσιαλιστών, που βλέποντας τον Σαρκοζί να καταρρέει, θέλουν να δείξουν «υπευθυνότητα» στην αστική τάξη. Η ΓΓ τους, Μαρτίν Ομπρί, πρότεινε μάλιστα να αυξηθεί κατά ένα-δύο χρόνια η ηλικία συνταξιοδότησης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.