Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μαθήματα ελληνικών από άγγλους φοιτητές

Στα γραφεία του κόμματος των Τόρηδων, στο κέντρο του Λονδίνου εισέβαλαν χιλιάδες εξαγριωμένοι φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση συμμαχίας στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας. 




ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ







Υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια και συσσωρευμένη οργή στην Αγγλία, αλλά δεν εκφράζεται εύκολα μέχρι τώρα» διαπίστωνε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ταρίκ Αλί πριν από ένα μήνα στη βρετανική Γκάρντιαν. «Η γαλλική επιδημία», όμως, «μπορεί να επεκταθεί» προειδοποιούσε στη συνέχεια και να που οι σπουδαστές των βρετανικών πανεπιστημίων τον δικαίωσαν. Περισότεροι από 52.000 φοιτητές πλημμύρισαν την Τετάρτη τους δρόμους του Λονδίνου, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τα πανεπιστημιακά δίδακτρα, μειώνοντας παράλληλα τα κονδύλια για την ανώτατη εκπαίδευση κατά 40%.
Η Εθνική Ένωση Φοιτητών πίστευε πως η διαδήλωση δεν θα ξεπερνούσε τα 15.000 άτομα. Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου είχε αφήσει να διαρρεύσει πως ακόμα και αυτό τον αριθμό, τον θεωρεί παραφουσκωμένο. Η έκπληξή της ήταν τεράστια λοιπόν, όταν βρέθηκε ενώπιον μίας από τις μεγαλύτερες φοιτητικές διαμαρτυρίες των τελευταίων δεκαετιών και τη μεγαλύτερη από τότε που η βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε σκληρά μέτρα λιτότητας. Η αμηχανία της έγινε ακόμη μεγαλύτερη, όταν ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στην έδρα του Συντηρητικού Κόμματος, καταλαμβάνοντας το κτήριο.

«Είμαστε ενάντια στις περικοπές, σε αλληλεγγύη με τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους ανάπηρους και τους εργάτες που αυτές επηρεάζουν» έλεγε το μήνυμα που κατέφθανε από την οροφή του κτηρίου στα κινητά των συγκεντρωμένων κάτω από αυτό. «Είμαστε ενάντια σε όλες τις περικοπές και στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Καταλαμβάνουμε την οροφή του αρχηγείου των Τόριδων για να δείξουμε ότι εναντιωνόμαστε στο σύστημά τους, που επιτίθεται στους φτωχούς και βοηθά τους πλούσιους. Αυτή είναι μόνο η αρχή» συνέχιζε το μήνυμα των οργισμένων φοιτητών που βλέπουν τα δίδακτρά τους να αυξάνονται από 3.290 λίρες σε 6-9.000 από το 2012.

Τα μέτρα που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων προβλέπουν επίσης ότι κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα θα μπορεί να αυξήσει περισσότερο τα δίδακτρα, ανάλογα με το ειδοσηματικό στρώμα, στο οποίο απευθύνεται. Εισάγουν την κατάργηση του βοηθήματος στους φοιτητές και την αντικατάσή του με ένα μικρότερο, που θα δίνεται κατόπιν επιλογής, τη γενίκευση της παροχής φοιτητικών δανείων που θα αποπληρώνονται όταν οι φοιτητές αποκτήσουν εισόδημα ύψους 21.000 λιρών, καθώς και τη μείωση των κονδυλίων για έρευνα και διδασκαλία. Η οργή, λοιπόν, είναι αυτονόητη, δεδομένου ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση κλείνει τις πόρτες της ακόμη και στα μεσαία στρώματα ή τις μεινότητες και γίνεται δεκανίκι των επιχειρήσεων, οι οποίες θα οφεληθούν απ’ την αναγκαστική στροφή των φοιτητών σε «χρήσιμα» πεδία μελέτης, αποποιούμενοι αντικείμενα όπως οι τέχνες και οι ανθρωπιστικές σπουδές.

Πριν από τις πρόσφατες εκλογές στη Βρετανία, που οδήγησαν στη συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο ηγέτης των τελευταίων, Νικ Κλέγκ, είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει τα πανεπιστημιακά δίδακτρα μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Τη δημόσια δέσμευσή του είχε προαποφασίσει πώς θα την παραβιάσει σε περίπτωση συγκυβέρνησης με τους Συντηρητικούς, όπως αποδεικνύουν έγγραφα που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Η αποκάλυψη αυτή ενέτεινε την αποφασιστικότητα πολλών βουλευτών του κόμματός του να δηλώσουν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Όμως, ακόμη κι αν αυτοί αποδειχθούν εξίσου αναξιόπιστοι με τον αρχηγό τους, οι φοιτητές ειναι αποφασισμένοι να καταργήσουν το νομοσχέδιο στο δρόμο. Η 24η Νοεμβρίου εχει οριστεί ως πανεθνική ημέρα δράσης για τη δημόσια εκπαίδευση, με αποχές, καταλήψεις και διαμαρτυρίες.

Το ερώτημα που πλανάται στα χείλη όλων είναι αν οι διαμαρτυρίες των φοιτητών θα ανάψουν το φυτίλι για γενικότερη αντίσταση στα μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών της βρετανικής κυβέρνησης – που είναι τα αυστηρότερα απ’ το 1919. Άλλωστε, σύμφωνα με το βρετανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών, με εξαίρεση το 2% των πλουσιότερων Βρετανών, το πρόγραμμμα λιτότητας θα πλήξει το 50% των εργαζομένων που έχουν τα λιγότερα έσοδα. Στο κείμενό του, που γράφτηκε πριν από τις φοιτητικές διαμαρτυρίες της Τετάρτης, ο Ταρίκ Αλί ήταν απαισιόδοξος. Αυτή τη φορά, ας ελπίσουμε να τον ξεπεράσουν τα γεγονότα.

0 Τοποθετησεις: