Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Με τη «Θεσσαλονίκη της ανατροπής» για μια ανθρώπινη ζωή

Ζήσης Κλεισιάρης, επικεφαλής της κίνησης «Θεσσαλονίκη της Ανατροπής κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ – Καλλικράτη»


«Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη και οι φόροι για να ελαφρυνθούν τα εργατικά νοικοκυριά. Να προστατεύσουμε τον πνεύμονα του Σέιχ-Σου. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανατροπή συνολικά της επίθεσης, που δέχονται οι εργαζόμενοι». Από τη σκοπιά των «από κάτω» μιλά στο Πριν ο Ζήσης Κλεισιάρης, επικεφαλής της κίνησης «Θεσσαλονίκη της Ανατροπής κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ – Καλλικράτη». Ο 41χρονος δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1999 (εκλεγμένος με την Εναλλακτική Πρωτοβουλία) δίνει διαρκώς το παρών: Από τις καταλήψεις 1990-1991, τα εξεταστικά το 1998, τις διαδηλώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2003, ενάντια στα νομοσχέδια Γιαννίτση (2001) και Πετραλιά (2008), τον Δεκέμβρη του ΄08, σε όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια σε Μνημόνιο, ΔΝΤ και ΕΕ.

Συνέντευξη στον Θωμά Σουνάπογλου



- Τι είναι η «Θεσσαλονίκη της Ανατροπής;»

- Είναι μία δημοτική κίνηση, που συγκροτήθηκε από αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, από εργαζόμενους που συμμετείχαν όλο το προηγούμενο διάστημα στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Είναι μία δημοτική κίνηση που θέλει να συμβάλει στην ανατροπή συνολικά της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, στην ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου, αλλά και στη διεκδίκηση μιας ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης σε μία πόλη, που σήμερα μας απωθεί και μας διώχνει, σε μια πόλη τερατούργημα, όπου κάθε τετραγωνικό μέτρο της γίνεται θυσία στο βωμό του κέρδους και της εκμετάλλευσης.

- Τι θα σημάνει η εφαρμογή Καλλικράτη και Μνημονίου στους ΟΤΑ;

- Ήδη τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της πολιτικής των περικοπών και της υποχρηματοδότησης είναι ορατά στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Σήμερα, ο απογευματινός σταθμός φύλαξης παιδιών Ανατολικής Θεσσαλονίκης κλείνει, γιατί δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των εργαζομένων. Το «Βοήθεια στο σπίτι» οδεύει προς κατάργηση, ενώ τον προηγούμενο μήνα τα μισά και πλέον απορριμματοφόρα του Δήμου δεν έκαναν αποκομιδή γιατί υπήρχε έλλειψη ανταλλακτικών. Η εφαρμογή του Καλλικράτη θα σημάνει την απόλυση πολλών συμβασιούχων με αποτέλεσμα να κλείσουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, Γυμναστήρια και να υπολειτουργούν οι κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου. Ο Δήμος θα στραφεί προς το ιδιωτικό κεφάλαιο για τη λειτουργία σχολείων και νοσοκομείων, γεγονός που θα αναιρέσει το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και της υγείας.

- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης;

- Η ανεργία που φτάνει στο 20%, τα υψηλότερα δημοτικά τέλη της χώρας με μηδαμινές παροχές σε κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης που λιβανίζουν συνεχώς το δήμαρχο, το κυκλοφοριακό που παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες, η Δημοτική Αστυνομία που πραγματοποιεί εισπρακτικές επιδρομές, το Λιμάνι που ιδιωτικοποιείται και μαραζώνει ακτοπλοϊκά, οι αναπλάσεις που γίνονται με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος και η μαζική κιτς υποκουλκτούρα που προσφέρεται από τις δημοτικές αρχές μαζί με το πανάκριβο Μέγαρο Μουσικής.

- Τι διεκδικείτε;

- Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη και οι φόροι για να ελαφρυνθούν τα εργατικά νοικοκυριά. Να αξιοποιηθεί το Λιμάνι για τις μετακινήσεις των εργαζομένων. Να προστατεύσουμε τον πνεύμονα του Σέιχ-Σου. Να καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία με το ρόλο που έχει σήμερα. Να υπάρχουν πλήρεις, αξιοπρεπείς και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την πρόνοια. Όλα τα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης να περάσουν σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Να συμβάλουμε σε ένα κίνημα κατάληψης εγκαταλελειμμένων κτιρίων από αστέγους και καλλιτεχνικές ομάδες για να τα αναμορφώσουν και να τα χρησιμοποιούν. Να δώσουμε ζωή στις γειτονιές με την ερασιτεχνική καλλιτεχνική έκφραση να πλημμυρίζει τους δρόμους.

- Και οι άλλοι συνδυασμοί;

- Είμαστε απέναντί τους και τους ασκούμε σκληρή κριτική. Οι Γκιουλέκας και Μπουτάρης εκπροσωπούν ξεκάθαρα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Λένε στα προγράμματα τους ότι θα επιδιώξουν να χρηματοδοτούν τον Δήμο οι τράπεζες. Η παράταξη του ΣΥΝ εκφράζει την Αριστερά της ηττοπάθειας και του καλού διαχειριστή. ενώ η παράταξη του ΚΚΕ είναι απομονωμένη και αρχίζει να μιλάει τελευταία και αυτή ότι θα διαχειριστεί το Δήμο καλύτερα. Ο Παπαθεμελής στηρίζεται στη δύναμη της Εκκλησίας και παίζει με το όνομα των Σκοπίων, όπως και ο Στεργίου του ΛΑΟΣ.

0 Τοποθετησεις: