Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΤΟ ΠΡΙΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 28/02



Ανεξέλεγκτη θα είναι η σύγκρουση των ελλήνων εργαζομένων με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ενισχυόμενη από την ΕΕ και το ΔΝΤ προσπαθεί να επιβάλει μέτρα εξοντωτικής λιτότητας. Ο γερμανός μεγαλοτραπεζίτης Γιόζεφ Άκερμαν της Ντάτσε Μπανκ επέδωσε ήδη από προχθές τους όρους του στον «κατοχικό» πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ αύριο αναμένεται στην Αθήνα και ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν για να υπαγορεύσει στον Γιώργο Παπανδρέου τα αντιλαϊκά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει εναντίον των εργαζομένων της χώρας μας.

ΑΠΕΡΓΙΑ: Κρίσιμη μάχη στις 24/2 για τα εργατικά δικαιώματα

Ανάγκη μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων και κλιμάκωσης.


Tρώγοντας ανοίγει η όρεξη, λέει η λαϊκή παροιμία και αυτό επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο στην περίπτωση της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ που κάθε μέρα που περνά απεργάζονται και νέα σενάρια τρόμου για τον κόσμο της εργασίας.

του Δημήτρη Σταμούλη

Αντεργατικά μέτρα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία

Πόλεμο κηρύσσουν οι κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ στους εργαζόμενους, απειλώντας τους με συρρίκνωση εισοδημάτων και περικοπές κοινωνικών δαπανών, προκειμένου να πληρώσουν την κρίση των οικονομικών ευρωπαϊκών ελίτ.
της Ειρήνης Κοσμά


Στροφή επί το επιθετικότερον στην πολιτική Ομπάμα έναντι του Ιράν

Προχωράει με αμείωτους ρυθμούς η προσπάθεια διπλωματικής απομόνωσης της Τεχεράνης. Σ’ αυτό το φόντο, η πιο σημαντική εξέλιξη την εβδομάδα που πέρασε, ήταν η αποκατάσταση ομαλών, διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ - Συρίας, με τη συνάντηση του αμερικανού απεσταλμένου Ουίλιαμ Μπερνς με το σύρο πρόεδρο Μπάσαρ Άσαντ και με την απόφαση για αποστολή αμερικανού πρεσβευτή στη Δαμασκό.
του Πέτρου Παπακωνσταντίνου




Ο... λήσταρχος Γιωργάκης!

του Γιώργου Δελαστίκ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό την πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου έχει βάλει υποψηφιότητα να κερδίσει τον τίτλο της πιο αντιλαϊκής κυβέρνησης που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα σε ειρηνική περίοδο. Εννοείται πως αν τελικά ακολουθήσει τέτοια πολιτική που όντως της χαρίσει αυτόν τον τίτλο, θα έχει ταυτόχρονα αναδειχθεί και ως το πιο τυφλό όργανο των πιο επιθετικών κύκλων του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.


Νέα Δημοκρατία: Συναίνεση μετ'εμποδίων



Οι πρώτες ρωγμές στους "από πάνω".

Μπορεί η κατάσταση στο στρατόπεδο των «από κάτω» να σημαδεύεται ακόμη από την κυριαρχία των επί μέρους αντιθέσεων πάνω στη ενότητα των κοινών στρατηγικών συμφερόντων τους, ωστόσο, το βάθος της κρίσης επιδρά και στην ενότητα των «από πάνω». Εσωτερικός αντίκτυπος του αλληλοσπαρασσόμενου «παγκόσμιου χωριού» λόγω της κρίσης, αλλά κυρίως απότοκο των ενδογενών αντιθέσεων της ελληνικής αστικής τάξης, αποτελεί η πορεία συναίνεσης και διχασμού μεταξύ των εκπροσώπων της.
του Κώστα Μάρκου



ΘΕΜΑ: Κυβερνητική επίθεση στις εργασιακές σχέσεις



Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν άφησε ούτε μία μέρα ανεκμετάλλευτη, Έχει ανοίξει ήδη όλη τη βεντάλια των αντιλαϊκών μέτρων σε εργασιακό, ασφαλιστικό, φορολογικό κάνοντας σε όλους σαφές πως θα διαχειριστεί την κρίση με αντιλαϊκό τρόπο.
της Μαρίας Καντζιού

Η δημοσιογραφία του άμβωνα

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει έχουν γίνει τα ΜΜΕ. Ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα παρατηρούμε ένα παράξενο φαινόμενο: τη δημοσιογραφία του άμβωνα. Πολλοί δημοσιογράφοι, στον τυπωμένο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, υιοθετούν το ύφος του εκκλησιαστικού κηρύγματος και ας μη φορούν άμφια. Τα χαρακτηριστικά αυτού του κηρύγματος είναι η παντογνωσία, η απειλή, η αγανάκτηση για τις ανεύθυνες συμπεριφορές, η καταδίκη των αμαρτωλών, όχι όμως και η υπόσχεση της βασιλείας των ουρανών.

Της Μαριάννας Τζιαντζή

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΡ: Γεννημένοι το 1990

«Το ΝΑΡ συνδέθηκε με το νέο» δηλώνουν στο Πριν, νέοι αγωνιστές, μέλη της νΚΑ, που γεννήθηκαν τη χρονιά ίδρυσης
του Νέου Αριστερού Ρεύματος και εντάχθηκαν στο εγχείρημα της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης,
απορρίπτοντας τις ρεφορμιστικές αυταπάτες της επίσης Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΝ).


Του Γιώργου Λαουτάρη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΡ


Το διήμερο 10-11 Φλεβάρη του 1990, το μεγάλο αμφιθέατρο της φοιτητικής εστίας στου Ζωγράφου, εκεί που γίνονταν τα πανσπουδαστικά συνέδρια, είχε γεμίσει από κόσμο. Έκανε πολύ κρύο, αλλά η μεγάλη αίθουσα είχε τη θέρμη εκατοντάδων νέων ανθρώπων, που έπαιρναν μέρος στην πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Οι αγωνιστές που δημιούργησαν το Ρεύμα προέρχονται από δύο βασικές κοίτες: από την ανταρσία της ΚΝΕ ενάντια στην υποταγή και το συμβιβασμό της επίσημης Αριστεράς και του ΚΚΕ (όπως εκφράστηκε και με τις κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα) και από ένα αριστερό δυναμικό του ΚΚΕ, κυρίως προερχόμενο από το ριζοσπαστικό κομμάτι της γενιάς του Πολυτεχνείου, αλλά και τους πρωτοπόρους εργατικούς αγώνες της μεταπολίτευσης. Δίπλα τους συμπαρατάχθηκε και ένα μικρότερο τμήμα από αγωνιστές της αριστερής διαφωνίας και της επαναστατικής αναζήτησης.

"Μαύρισε" και το πολεμικο ναυτικό

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Η πρώτη εβδομάδα των νεοσυλλέκτων στο Σκαραμαγκά περιελάμβανε ατέλειωτες αγγαρείες. Έφερε τους ναύτες στα όρια εξάντλησης με οχτώ και δέκα ώρες συνεχόμενης δουλειάς: διανομή, φόρτωμα, ξεφόρτωμα ξανά και ξανά – ενώ καταπατήθηκε ο μεσημεριανός ελεύθερος χρόνος.

Αριστερό εξτρέμ

του Διονύση Ελευθεράτου

Δίκη Κορκονέα, αποστολή στην ¨Αμφισσα

Ρεπορτάζ της Νατάσας Κεφαλληνού 

Πυροβόλησε στο ψαχνό
Καταλυτική αποδείχθηκε η μαρτυρία του ιατροδικαστή



Εξω από το δικαστήριο παρατεταγμένη μια κλούβα με ΜΑΤ. Μέσα, αστυνομικοί όλων των «ειδών», έλεγχοι σε τσάντες και ερωτήσεις για την ιδιότητα όσων παρακολουθούν τη δίκη. Στη δικαστική αίθουσα, άντρες με στολές και πολυβόλα. Το παράδοξο –για τη μικρή πόλη της Άμφισσας– αστυνομοκρατούμενο σκηνικό, που πλήττει την αρχή της δημοσιότητας της δίκης αφού λειτουργεί σαφώς αποτρεπτικά για την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή, έχει στηθεί για την επανεκκίνηση της δίκης των ειδικών φρουρών Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλ. Γρηγορόπουλου στις 6/12/2008, στα Εξάρχεια.

Απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ

Πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης

24ωρη απεργία από το Εργατικό Κέντρο Βόλου για την επαναπρόσληψη των τριών εργατών

του Παντελή Προμπονά


Νομός Ηλείας: Το βασίλειο των αυθαιρέτων


του Δημήτρη Χατζαπαναγιώτου


Συνέδριο νΚΑ

Αυτή την εβδομάδα η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση μπαίνει στην τελική ευθεία εν όψει της διεξαγωγής του 3ου Συνεδρίου της, που θα πραγματοποιηθεί στις 26-27-28 Φλεβάρη στην ΑΣΟΕΕ. Το Συνέδριο αποτελεί την κορυφαία πολιτική διαδικασία της νΚΑ, με την οποία ολοκληρώνεται ένας πλούσιος κύκλος διαλόγου τόσο με διαδικασίες της οργάνωσης όσο και εξωστρεφείς κινήσεις που απευθύνθηκαν σε όλο το αγωνιστικό δυναμικό της νεολαίας.



Πέρα από τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό

Totalitarian capitalism and beyond
Συγγραφέας: Γιώργος Λιοδάκης
Eκδόσεις: Ashgate

Το νέο στάδιο του καπιταλισμού της εποχής μας αλλά και οι επαναστατικές προοπτικές που ανοίγονται είναι το θέμα του νέου βιβλίου του Γιώργου Λιοδάκη, Totalitarian capitalism and beyond (Πέρα από τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό) που μόλις κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα.

Περισκόπιο

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας μετά την εσκεμμένη συντριβή ενός αεροπλάνου στο κτίριο της εφορίας του Τέξας, καθώς τώρα η δρακόντεια αντι-τρομοκρατική νομοθεσία πρέπει να επεκταθεί στα 200.000 μικρά/μεσαία αεροπλάνα που έχουν ως έδρα τους τα 19.000 μικρά αεροδρόμια που είναι διασπαρμένα στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής μπορεί όλοι εμείς να υπομέναμε τους εξευτελιστικούς ελέγχους στα αεροδρόμια αλλά οι ιδιοκτήτες μικρών αεροπλάνων τους είχαν αποφύγει λόγω της πίεσης που είχαν ασκήσει στο κράτος. Πάνω από 6 εκατ. δολ. είχαν πληρώσει σε εταιρείες λόμπινγκ. Τώρα κι αυτοί στη σειρά!



Εκτός Ορίων: To ασφαλιστικό θα δώσει…

Αυτός κι αν είναι καταποντισμός για τον Νικολά Σαρκοζί. Μόλις… 34ος σε δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών όλου του φάσματος στη Γαλλία. Δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο IFOP και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Παρί Ματς, στα μέσα της εβδομάδας, ήταν εφιαλτική για τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο γάλλο πρόεδρο. Στο 38% έχει υποχωρήσει η δημοτικότητά του.




του Μιχάλη Ψύλου