Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο Βερολίνο και τη Στουτγάρδη από ένα μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που ονομάζεται Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας».
Οι διαδηλωτές προέβαλαν ιδιαίτερα την αλληλεγγύη στην Ελλάδα: Η κεντρική αφίσα είχε τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες!», ενώ στα βασικά αιτήματα συμπεριλαμβανόταν η «διαγραφή του χρέους της Ελλάδας και άλλων βαριά χρεωμένων χωρών της ΕΕ». Στην Πρωτοβουλία συμμετέχει Η Αριστερά, το Γερμανικό ΚΚ, οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, μεγάλα συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς (φωτογραφία από παλιότερη διαδήλωση της Πρωτοβουλίας).
Εμπάργκο στο δολοφόνο
Μια έμπρακτη στάση αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας, αλλά και καταγγελίας στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ πραγματοποίησε μια μικρή γαλλική αλυσίδα κινηματογράφων. Απέσυρε από όλες τις αίθουσές της την προβολή της ισραηλινής κωμωδίας Πέντε ώρες από το Παρίσι και στη θέση της αποφάσισε να προβάλει ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ για την ακτιβίστρια Ρέιτσελ Κόρι, που το 2003 ενώ διαμαρτυρόταν για την κατεδάφιση παλαιστινιακών οικιών, ένα ισραηλινό τανκ την έλιωσε κάτω απ' τις ερπύστριές του. Η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από πλήθος κόσμου, όμως εξόργισε το ισραηλινό λόμπι της χώρας που έκανε λόγο για «απαράδεκτο πολιτιστικό μποϊκοτάζ».
...που επιμένει
Δεν πτόησε βέβαια το Ισραήλ ο διεθνής σάλος που προκάλεσε με το φονικό του ρεσάλτο στη διεθνή νηοπομπή για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και επανέλαβε την τρομοκρατική του συνήθεια, σαν κοινός πειρατής, να καταλαμβάνει ξένα πλοία σε διεθνή ύδατα. Στόχος αυτή τη φορά ήταν το ιρλανδικό πλοίο «Ρέιτσελ Κόρι» και οι 19 επιβάτες του, οι οποίοι λίγες μέρες μετά την αιματηρή κατάληξη της προηγούμενης αποστολής, αποφάσισαν ότι αξίζει να διακινδυνεύσουν ακόμα και τη ζωή τους για το δίκαιο σκοπό της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Αυτή τη φορά τα κτήνη του ισραηλινού στρατού κρατήθηκαν και δεν πάτησαν τη σκανδάλη, αρκούμενοι στην απαγωγή των επιβατών και την κατάσχεση του πλοίου τους. Όμως οι μέρες της υπεροχής τους στη θάλασσα και στη στεριά είναι μετρημένες, αφού ανάλογες πρωτοβουλίες πληθαίνουν ακόμα και από ομόθρησκούς τους, όπως στην περίπτωση των Εβραίων της Γερμανίας που ναύλωσαν καράβι με ανθρωπιστική βοήθεια που θα καταπλεύσει στη Γάζα στις αρχές Ιουλίου.
Νεκροί στο Κιργιζιστάν
Νέες βίαιες ταραχές ξέσπασαν μεταξύ εθνοτικών ομάδων στο Κιργιζιστάν, κατά τις οποίες τουλάχιστον 45 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ σε 600 υπολογίζονται οι τραυματίες. Στις βίαιες οδομαχίες συνεπλάκησαν Κιργίζιοι με τις ομάδες Ουζμπέκων στην πόλη Ος, που θεωρείται προπύργιο του ανατραπέντος προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίεφ. Δεκάδες κτίρια την Παρασκευή είχαν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ η προσωρινή κυβέρνηση, υπό τη Ρόζα Οτουνμπάγεβα, που ανέλαβε την εξουσία μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις τον Απρίλιο, κήρυξε κατάσταση έκτακτου ανάγκης και έστειλε στρατιωτικά τμήματα στην περιοχή. Η πολιτική κρίση και οι εθνοτικοί ανταγωνισμοί έχουν αυξήσει τους κινδύνους εμφυλίου πολέμου στη χώρα, όπου έχουν στρατιωτικές βάσεις τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία. Η προσωρινή κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία υποσχόμενη ότι θα πραγματοποιήσει εκλογές τον Οκτώβριο, μετά από συνταγματικό δημοψήφισμα για τον περιορισμό των εξουσιών του προέδρου.
Ρυθμιστής η ακροδεξιά
«Περισσότερη ασφάλεια, λιγότερους μετανάστες και λιγότερο Iσλάμ», υποσχέθηκε στους ολλανδούς ψηφοφόρους ο Γκερτ Βίλντερς, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, που τελικά ήρθε τρίτο στις εκλογές της Τετάρτης, αποκτώντας ρόλο ρυθμιστή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η εκλογική εκτίναξη του κόμματος, που από 9 έδρες πήρε 24, έφερε σοβαρούς προβληματισμούς για την πολιτική αναβάθμιση του ρατσιστικού και ξενοφοβικού μετώπου στην Ευρώπη που υιοθετεί φιλοΕΕ θέσεις, ενώ ακόμη και εν μέσω κρίσης, μπορεί να κληθεί να κυβερνήσει. Πρώτο αναδείχθηκε το φιλελεύθερο κόμμα.
Απεργία στο Mουντιάλ
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να είναι συγκεντρωμένα αυτές τις μέρες στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, όμως οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν κι αυτοί την προσοχή που τους αξίζει. Με απεργία εν μέσω των αγώνων, που απειλεί να «παραλύσει» τη χώρα την πιο κρίσιμη κατά ορισμένους στιγμή, απειλούν τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, που βρίσκονται εν μέσω διαπραγμάτευσης με την κυβέρνησης για τους μισθούς τους. Οι αυξήσεις που πρότεινε η κυβέρνηση απορρίφθηκαν ως ανεπαρκείς και έτσι οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι καταλαμβάνουν νευραλγικές θέσεις της κρατικής μηχανής, όπως νοσηλευτικό προσωπικό, αστυνομικοί και καθηγητές, ζεσταίνουν τις μηχανές τους για κινητοποιήσεις ζητώντας τις αυξήσεις που έχουν ανάγκη.
Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
Περισκόπιο
Επιτρέπεται, (και ενθαρρύνεται), η -μη εμπορική- αναπαραγωγή των κειμένων του www.prin.gr με παράκληση να υπάρχει και μια αναφορά (link) στην πηγή
at 4:43 μ.μ.
at 4:43 μ.μ.