Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
'Ενα σχολείο για τη Γάζα
Άλλη μια ρωγμή στο τείχος του αποκλεισμού του χειμαζόμενου λαού της Γάζας στοχεύει να αποτελέσει η αποστολή αλληλεγγύης εκπαιδευτικών από ΕΛΜΕ και Συλλόγους Δασκάλων που αναχώρησε την Πέμπτη 10/6 και αναμένεται να επιστρέψει αύριο Δευτέρα 14/6.
Οι συμμετέχοντες στην αποστολή εκπροσωπούν την πρωτοβουλία Ένα σχολείο για τη Γάζα, που συγκροτήθηκε αμέσως μετά τη φονική ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας πριν 16 μήνες.
Η πρωτοβουλία οργάνωσε πανελλαδική καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων με στόχο την ανοικοδόμηση ενός κατεστραμμένου από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σχολείου.
Η μεγάλη αυτή εξόρμηση συνάντησε τη συγκινητική ανταπόκριση εκπαιδευτικών και μαθητών με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το ποσό των περίπου 80.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος του ποσού (14.000 ευρώ) συγκεντρώθηκε στη μνήμη του συναδέλφου δασκάλου Σπύρου Μαρκόπουλου, που χάθηκε πρόωρα και είχε εκφράσει την επιθυμία του να διατεθούν στην πρωτοβουλία «Ένα σχολείο για τη Γάζα» όσα χρήματα συγκεντρωθούν αντί για στεφάνια. Απόφαση της πρωτοβουλίας είναι το σχολείο που θα αναγερθεί να ονοματοδοτηθεί «Σπύρος Μαρκόπουλος».
Ενώ η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων συνεχίζεται, η αποστολή στη Γάζα έχει ως σκοπό να διερευνήσει επιτόπου την κατάσταση του προς ανέγερση σχολείου, να παραδώσει ένα μέρος του ποσού και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις, ώστε τα χρήματα να διατεθούν για το σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν. Οι αποστολές που θα ακολουθήσουν θα μεταφέρουν το υπολοιπό του ποσού και θα ελέγχουν την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.
Αν η εκπαιδευτική αποστολή κατορθώσει να μπει στη Γάζα, αυτό θα οφείλεται στην ηρωική προσπάθεια για σπάσιμο του αποκλεισμού που επιχείρησε ο στολίσκος της Ελευθερίας. Η εγκληματική ισραηλινή πειρατεία, η δολοφονία των εννέα αγωνιστών και η διεθνής κατακραυγή που ξεσηκώθηκε ενάντια στο κράτος -τρομοκράτη του Ισραήλ ανάγκασαν την Αίγυπτο να ανοίξει τα σύνορα με τη Γάζα και έτσι να γίνει δυνατή η πρόσβαση.
Κατά κάποιον τρόπο, η αποστολή της πρωτοβουλίας «Ένα σχολείο για τη Γάζα» αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης προσπάθειας για άρση του αποκλεισμού.
Ταυτόχρονα, αυτή η αποστολή –δείγμα της βαθιάς αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς το λαό της Παλαιστίνης– αποτελεί απάντηση σε όσους έσπευσαν να εντάξουν τους αγωνιστές του Στόλου της Ελευθερίας (και εν γένει το κίνημα αλληλεγγύης) στους σχεδιασμούς της Ερντογάν και να μιλήσουν για προβοκάτσια της Τουρκίας.
Μαρία Μαχά