Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια στις περιφέρειες

     Εντείνεται η ανταπόκριση που εκδηλώθηκε από αγωνιστές της ευρύτερης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, στο κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη συγκρότηση «ψηφοδελτίων ανατροπής στη βάση ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης». Τις επόμενες ημέρες, θα δημοσιοποιηθεί πρωτοβουλία - ανοικτό κάλεσμα για τη συγκρότηση αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια Αττικής.




ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ



 Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιδιώκει να συμβάλει στη συγκρότηση ψηφοδελτίων για τις περιφερειακές εκλογές, που θα πρεσβεύουν την «αριστερή απάντηση, ριζοσπαστική εναλλακτική λύση», απέναντι στην καπιταλιστική κρίση και το μνημόνιο. Ψηφοδέλτια που θα στηρίζονται στο «ζωντανό κόσμο του κινήματος και θα προβάλουν αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί από τις εργατικές και φοιτητικές συνελεύσεις, τις λαϊκές συνελεύσεις», που θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά προβλήματα σε επίπεδο Περιφέρειας, από τη σκοπιά των σύγχρονων εργατικών αναγκών, στο πλαίσιο «ενός συνολικού - μάχιμου προγράμματος πάλης σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση». Σε αυτό το πλαίσιο, διαδικασίες συγκρότησης συλλογικοτήτων και ψηφοδελτίων επιδιώκεται να αναπτυχθούν και στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη συνάντηση των μελών των Τοπικών Επιτροπών (ΤΕ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή 100 μελών και φίλων του Μετώπου. Σε αυτή αποφασίσθηκε η συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη συγκρότηση αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου, όπως επίσης και οι βασικοί άξονες του περιεχομένου της παρέμβασης, το οποίο θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κεντρικής Μακεδονίας, απευθύνει κάλεσμα, προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια, αγωνιστές του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, εκείνοι «που συνειδητοποιούν ότι το ΠΑΣΟΚ, αφού καπηλεύτηκε τη λαϊκή ψήφο, ηγείται σήμερα της επίθεσης στους εργαζόμενους» και «όσες πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες συνειδητοποιούν την ανάγκη για μια Αριστερά, δύναμη ανατροπής, αντίπαλο δέος στο σύστημα της εκμετάλλευσης».


Απόφαση για τη συγκρότηση αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια Κρήτης, έλαβαν οι ΤΕ που δραστηριοποιούνται στο νησί σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη στο Ρέθυμνο. Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Μυτιλήνης σύσκεψη των επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τη Λέσβο και τη Χίο, με τη συμμετοχή 30 αγωνιστών. Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για το περιεχόμενο της εκλογικής παρέμβασης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ καθορίστηκαν και οι βασικοί άξονες που το συγκροτούν. Από αυτούς ξεχωρίζουμε την ανατροπή του μνημονίου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την άμεση παύση πληρωμής του χρέους και τη διαγραφή του, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, την έξοδο από την ΟΝΕ και το ευρώ, την απαγόρευση των απολύσεων, τις αυξήσεις στους μισθούς, την εναντίωση στον «Καλλικράτη» κ.ά. Για αύριο (ξενοδοχείο Λέσβιον, 7 μ.μ.), έχει ορισθεί νέα ανοιχτή σύσκεψη, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα, ο τίτλος και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Στη Θεσσαλία, πραγματοποιείται αύριο συνάντηση των επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τις τέσσερις πόλεις της Περιφέρειας. Στη συνάντηση που θα γίνει στα γραφεία της ΤΕ της Λάρισας (6 μ.μ.) θα αποφασιστεί το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, το όνομα του συνδυασμού, αλλά και ο επικεφαλής. Είχε προηγηθεί μέσα στον Αύγουστο συνάντηση αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς - μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην οποία είχε αποφασιστεί η εκλογική κάθοδος. Στο διάστημα που μεσολάβησε εκτός από τη διαμόρφωση της εκλογικής διακήρυξης, έγινε και προσπάθεια για την εξασφάλιση της πλατύτερης στήριξης του εγχειρήματος, η οποία θα εκφραστεί και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου.

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επίσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συνάντηση ευρύτερων δυνάμεων της εκτός των τειχών Αριστερας στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης, στην οποία αποφασίστηκε η διαμόρφωση αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου. Το προσεχές Σάββατο 18/9 (6 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί νέα ανοικτή σύσκεψη στην Τρίπολη (Εργατικό Κέντρο) για τη διαμόρφωση της διακήρυξης.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για τη συγκρότηση αντικαπιταλιστικών ψηφοδελτίων και στις Περιφέρειες Δυτ. Μακεδονίας (όπου καλείται σύσκεψη την Τετάρτη, 6 μ.μ., στο ΕΚ Κοζάνης), Στερεάς Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.



Αντικαπιταλιστική παρέμβαση στους Δήμους



ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμβάλουν στη συγκρότηση νέας αντικαπιταλιστικής κίνησης. Την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε σε ομάδα εργασίας από μέλη των ΤΕ της Αθήνας το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς τους αγωνιστές των κοινωνικών κινημάτων και της Αριστεράς, ενώ μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, σε ανοικτή συνάντηση των μελών του Μετώπου στην Αθήνα.


ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ, η Αριστερή Παρέμβαση αποφάσισε σε συνέλευση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα να τεθεί ο Σ. Τζιορτζιώτης, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και απερχόμενος δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της. Συζητήθηκε επίσης το πολιτικό περιεχόμενο που θα προβάλει η Παρέμβαση στην πολιτική μάχη των εκλογών, το οποίο θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, σε ανοικτή εκδήλωση. Τον Οκτώβρη εξάλλου θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ της Παρέμβασης.

ΣΕ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση αντικαπιταλιστικών σχημάτων και ψηφοδελτίων. Στο Ηράκλειο Αττικής συγκαλείται σύσκεψη το ερχόμενο Σάββατο 18/9 (6 μ.μ.) στη Βίλα Στέλλα. Στις 19/6 (6 μ.μ.) η Πρωτοβουλία για μια Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στην Πετρούπολη απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε εκδήλωση - συζήτηση (Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης, Εθν. Αντιστάσεως 61).

ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ αποφασίστηκε η εκλογική κάθοδος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης - Εκτός Σχεδίου σε συνέλευση των μελών της την Πέμπτη. Η Εκτός Σχεδίου δραστηριοποιείται για αρκετά χρόνια στο δήμο και είχε συμμετάσχει και στις προηγούμενες εκλογές.

ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ αποφασίσθηκε η εκλογική παρέμβαση του ευρύτερου αριστερού συνδυασμού Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου, ο οποίος είχε κατέβει και στις προηγούμενες εκλογές. Για την ερχόμενη Κυριακή 19/9 έχει προγραμματισθεί συνέλευση, προκειμένου να συζητηθεί η εκλογική διακήρυξη και να ορισθεί ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ συγκαλείται τη Δευτέρα 20/9 (7 μ.μ.) ανοιχτή συνέλευση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία ανεξάρτητης, αριστερής, ανατρεπτικής δημοτικο-πολιτικής κίνησης.



Μεγάλη ανταπόκριση στον Πύργο Ηλείας


Ευρεία πολιτική παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο τετράμηνο στην πόλη του Πύργου. Στόχος της η άμεση επικοινωνία με τους εργαζόμενους - αγρότες - νέους του Δήμου και η παρουσίαση της πολιτικής πρότασης του Μετώπου, για ανατροπή της συντονισμένης αντεργατικής επίθεσης κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.

Μέλη της Τοπικής Επιτροπής επεσήμαναν στο Πριν τη θετική ανταπόκριση που συνάντησαν στις περιοδείες τους σε 30 και περισσότερα χωριά από τα 49 που συναπαρτίζουν πλέον το Δήμο Πύργου. Αξίζει να σημειωθεί η ανταπόκριση της πολιτικής πρότασης του Μετώπου σε υποστηρικτές - φίλους των κομμάτων της ρεφορμιστικής Αριστεράς, που αναζητούν μία διαφορετική αριστερή πολιτική, που θα μπορεί να δώσει νικηφόρα προοπτική στους αγώνες της περιόδου. Από σημαντικό αριθμό πολιτών εκφράστηκε και η διάθεση, να στηρίξουν - συμμετάσχουν και στην εκλογική παρέμβαση της επαναστατικής Αριστεράς στο Δήμο Πύργο.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τον Αύγουστο, τονίστηκε ότι στο ψηφοδέλτιο, στη συγκρότηση του οποίου θέλει να συμβάλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «δεν χωράνε μόνο τα μέλη, οι φίλοι και οι υποστηρικτές του Μετώπου». Επιδιώκεται «να δοθεί βήμα σε κάθε μάχιμη συλλογικότητα, σε όλους τους αγωνιστές για την ενίσχυση του εργατικού, αγροτικού και λαϊκού κινήματος για τη δημιουργία των όρων και των προϋποθέσεων ρήξης με την πολιτική του κεφαλαίου, ΕΕ, κυβέρνησης».

5 Τοποθετησεις:

13 Σεπτεμβρίου 2010 στις 5:55 μ.μ. haridimos είπε...

Μια καλή πρόταση για την Αττική θα ήταν ο Αλέξης Μητρόπουλος, που " που όντως εμφανίζει για την ώρα μια αξιοσημείωτη δυναμική" όπως γράφει και ο Γιωργος Δελαστίκ σήμερα στο Εθνος ...

14 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7:32 π.μ. Dimka είπε...

Χαρίδημε, μπορεί να έχει δυναμική αλλά νομίζω ότι ακόμα καλύτερα είναι να βρούμε κάποιον αντάρτη από το χώρο της ΚΟΕ για να διεμβολίσουμε τον Α. Αλαβάνο!

14 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:34 μ.μ. haridimos είπε...

Και γιατί να μη στηρίξουμε τον Δημαρά, για να βγει αντικαπιταλιστής περιφερειάρχης ;

15 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:12 π.μ. Agentprovocateur είπε...

Εγώ θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό να υπάρχει σε μια εφημερίδα δημοκρατία. Αν έγραφε ο Διευθυντης της Αυγής ψηφίστε Παφίλη θα είχε πάρει πόδι την άλλη μέρα. Το να έχει κάποιος μια άποψη και να τη διατυπώνει σε μια αστική εφημερίδα ότι η αριστερά έχασε μια ευκαιρία να ενωθεί και να εκφράσει και τους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ δεν το βρίσκω τόσο κατακριτέο. Άποψη του είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα επηρέαζε περισσότερο τις πολιτικές εξελίξεις. Δικαίωμα μου και εμένα να διαφωνώ. Και ο Α. Καρακούσης όταν ήταν διευθυντής της Καθημερινής προσωπικά δεν υποστήριζε την επίσημη γραμμή της εφημερίδας αλλά είχε τη θέση γιατί κρίθηκε ο πιο κατάλληλος να την υλοποιήσει. Αυτό που σε μια αστική εφημερίδα γίνεται με τη σχέση διευθυντικού στελέχους και ιδιοκτησίας σε μια εφημερίδα όπως το ΠΡΙΝ γίνεται με την αρχή της εργατικής δημοκρατίας, ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει τις αποψεις του και να τις εκφράζει αλλά η συνολική γραμμή θα εκφράζει τις θέσεις της πλειοψηφίας και όχι τις όποιες ατομικές διαφοροποίησεις. Προτιμάς δηλαδή να γίνει η εφημερίδα κομματικό έντυπο και απλά να αναδημοσιεύει ανακοινώσεις του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Εμένα μου αρέσει ο πλουραλισμός απόψεων και μακάρι αυτό να φανεί ακόμα περισσότερο στην ύλη της εφημερίδας. Αν κάποια στιγμή πάρει η Αριστερά την εξουσία τι θα κάνουμε θα στέλνουμε τα κάτεργα όσους διαφοροποιούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο;

15 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:35 μ.μ. haridimos είπε...

Απλά ευελπιστώ πως δε θα δω κριτική του κατά του ΣΥΝ που επέλεξε Μητροπουλο στη στήλη του στο Πριν ..